Okładka książki - Zaplątana w morderstwo

Zaplątana w morderstwo

Gdy Magda wybiera się na festyn w miasteczku, w którym mieszka, nie spodziewa się, że zmieni się cale jej życie. Podczas festynu ktoś popełnia bowiem morderstwo, a Magda przypadkiem ma materiały, które mogą pomóc złapać winnego.

Policja bada sprawę i rozpoczyna się śledztwo. Tymczasem nieświadoma niebezpieczeństwa Magda wplątuje się w ryzykowną grę z nieobliczalnym mordercą, który zaczyna się nią interesować bardziej, niż powinien.

,,Zaplątana w morderstwo" to lekki kryminał, który trzyma w napięciu od początku do końca

Kto tak naprawdę zagraża Magdzie?

Komu dziewczyna może zaufać? Czy zdoła rozwiązać zagadkę, zanim będzie za późno?

Informacje dodatkowe o Zaplątana w morderstwo :

Wydawnictwo: Alternatywne
Data wydania: 2025-04-08

Kup książkę Zaplątana w morderstwo

Zaplątana w morderstwo - opinie o książce

Avatar użytkownika - magdalenagrzejszczyk
magdalenagrzejszczyk
Przeczytane:2025-06-16, Ocena: 5, Przeczytałem,

🥀🥀🥀 Recenzja 🥀🥀🥀

A.A. Milewska " Zaplątana w morderstwo "
@agnieszka_anna_milewska

Wydawnictwo: Alternatywne
@wydawnictwoalternatywne

🥀🥀🥀🥀🥀🥀🥀🥀🥀🥀🥀🥀🥀

" - Niewinni faceci nie przyjaźnią się z gangsterami. Niewinni faceci siedzą z niewinnymi dziewczynami na kanapie
przed telewizorem, zastanawiając się, jak im ukraść buziaka..."

„Zaplątana w morderstwo” to lekki kryminał z wątkiem sensacyjnym, który wciąga od pierwszych stron i łączy napięcie z humorem oraz codziennymi relacjami. To książka idealna dla tych, którzy lubią zagadki kryminalne, ale bez przytłaczającej, ciężkiej atmosfery..

To pierwsza książka autorki i muszę przyznać, że jak na debiut – wypadła naprawdę dobrze!

Oto, co serwuje nam książka:

🔥 Intrygującą kryminalną zagadkę

🔥 Humor i lekkość

🔥 Silne i naturalne relacje przyjaźni

🔥 Postać męską z pazurem

🔥 Emocje i napięcie
🔥 Przystępny, lekki styl pisania

🔥 Wątki psychologiczne i relacyjne

🔥 Codzienność, która niespodziewanie zamienia się w chaos

Autorka pisze w sposób bardzo przystępny i naturalny – książkę pochłania się błyskawicznie, bez uczucia, że trzeba się przez coś przedzierać.. Świetnie buduje napięcie, a wątki psychologiczne i relacyjne wplata z dużym wyczuciem i humorem.. Dzięki temu dostajemy nie tylko kryminał, ale też historię z fajnym, świeżym podejściem – trochę na serio, trochę z przymrużeniem oka, co świetnie się czyta..

Co ważne, mimo że całość jest lekka, to momentami Milewska potrafi zaserwować całkiem mocne, sugestywne opisy, zwłaszcza w scenach zbrodni i tych bardziej intymnych fragmentach.. To daje fajny balans między napięciem a chwilami oddechu..

Główna bohaterka, Magda, to typowa „dziewczyna z sąsiedztwa”, która kompletnie nie planowała, że jej życie zamieni się w kryminalną zagadkę.. Jest autentyczna, czasem trochę zagubiona, momentami irytująca (kto nigdy nie podejmował złych decyzji, niech pierwszy rzuci kamieniem), ale właśnie dzięki temu czyta się ją z przyjemnością i łatwo się z nią utożsamić.. Przyjaciółki Magdy, Dorota i Sylwia, wnoszą do książki dużo energii i humoru, tworząc fajny klimat wsparcia i dobrej zabawy nawet w trudnych chwilach..

Rafał Wilk to postać, która trochę trzyma czytelnika w niepewności — z jednej strony tajemniczy i groźny, a z drugiej intrygujący i czasem nawet… uroczy? Ta mieszanka dodaje historii pikanterii i sprawia, że chce się wiedzieć, co dalej..

Ogólnie książka jest idealna dla tych, którzy lubią kryminały z przymrużeniem oka, gdzie oprócz zagadki jest miejsce na śmiech, emocje i prawdziwe relacje między bohaterami.. Fajna, szybka lektura na wieczór, która nie przytłacza, ale wciąga i zostawia z chęcią sięgnięcia po więcej..

" - Jeszcze tylko jedno.- Nachyliła się do niego i go pocałowała słodko. - Wiesz, Wilk, chyba zaczynasz sie oswajac.- Usmiechnela sie szeroko..."

Magda wybiera się na festyn w swoim miasteczku, zupełnie nie spodziewając się, że ten dzień wywróci jej życie do góry nogami. W trakcie imprezy ktoś zostaje zamordowany, a ona przypadkiem ma w rękach dowody, które mogą pomóc w złapaniu sprawcy. Policja rusza ze śledztwem, a Magda, nie zdając sobie sprawy z zagrożenia, wplątuje się w niebezpieczną grę z tajemniczym mordercą, który zaczyna interesować się nią bardziej, niż powinna.

Magda zwana przez wszystkich Megi podczas lokalnej imprezy zostaje mimowolnym świadkiem kłótni zwieńczonej rękoczynami. Niedługo później okazuje się, że jeden z jej uczestników został zamordowany, a podejrzenie trafia na Rafała Wilka – miejscowego gangstera, który niedawno opuścił więzienne mury. Podczas rutynowej wizyty na komisariacie kobiecie wyrywa się niepotrzebnie słowo sugerujące, iż miała już do czynienia z ofiarą. Szkolny kolega Magdy – posterunkowy Mada - przy okazji niezobowiązującej rozmowy wyciąga od niej wszystkie szczegóły, a tym samym zostaje ona wciągnięta w całą tę sprawę. Tymczasem życie osobiste Megi zaczyna kwitnąć za sprawą Artura – znajomego sprzed lat - który teraz zaczyna zabiegać o względy dziewczyny. Niestety sielankę psują ciągłe ostrzeżenia kierowane pod względem amanta oraz nieustanne wizyty Wilka. Czy Magda może zaufać byłemu więźniowi? Czy uda się schwytać mordercę?

Mimo iż nie jest to brutalny i pełen hektolitrów przelewanej krwi kryminał, to jednak misternie utkana intryga sprawia, że książka pochłania niczym ruchome piaski już od pierwszych stron. Akcja rozwija się dynamicznie, a jej zwroty potrafią nie tylko zaskoczyć, ale też dostarczyć całego wachlarza różnorodnych emocji. Styl autorki okazał się lekki, obrazowy oraz niepozbawiony humoru, natomiast wszystkie detale zostały dopracowane w najdrobniejszych szczegółach. Bohaterowie wykreowali na potrzeby tej historii tworzą ciekawą, nieszablonową mieszankę, która ubarwia fabułę. Co prawda Megi sprawia wrażenie nieco naiwnej, ale właśnie ten rys jej charakteru sprawia, że jest tak urocza i nadaje całości realności, bo któż z nas choć raz nie zachował się lekkomyślnie lub nie był łatwowierny, niech pierwszy rzuci kamieniem 😉

Pisarka za sprawą tej pozycji porusza kilka ważnych kwestii. Najistotniejszą, moim zdaniem, jest ta, że tak jak nie należy oceniać książki po okładce, tak nie powinno się sądzić ludzi po pozorach ani kierować się opinią otoczenia. Zbyt często bywa, iż ferujemy wyroki na podstawie pierwszego, mylnego wrażenia bądź tego, co o danej jednostce mówią inni. Jednak nie znamy historii tego człowieka, nie wiemy, dlaczego w tej sytuacji zachował się tak, a nie inaczej, nie mamy pojęcia o jego przeszłości, która ukształtowała jego charakter. Dopiero po bliższym kontakcie jesteśmy w stanie rozróżnić czy taką osobę można zaliczyć do tych dobrych, a może jednak do tych złych. Tak jak trzeba zatopić się w treść lektury, by poznać jej sens, tak powinno się zagłębić we wnętrze drugiej ludzkiej istoty, żeby móc w pełni dojrzeć jej osobowość.

Kolejnym aspektem, jaki znajduje się w tej publikacji okazało się twierdzenie, że wszyscy zasługują na drugą szansę. Każdy z nas popełnia błędy, nikt nie jest ideałem, ale też każdy może zrozumieć swoje pomyłki, zmienić swoje postępowanie oraz próbować naprawić to, co złego wyrządził. Dlatego też należałoby doceniać takie pozytywne zmiany, właśnie poprzez dawanie sposobności wynagrodzenia krzywd.

To powieść, która pokazuje również siłę przyjaźni, ale także zagrożenia wynikające z chęci zemsty. Wzbogacenie jej o wątek romansów uatrakcyjniło treść oraz nadało jej smaczku. To lekki i zabawny kryminał, który pod wierzchnią, rozrywkową warstwą skrywa głębszy sens skłaniający czytelnika do refleksji. Powinien przypaść do gustu wielbicielom szybkiej akcji, ciekawie skonstruowanej intrygi oraz miłośnikom poszukiwania tego, co na pierwszy rzut oka wydaje się niedostrzegalne. Ja bawiłam się przy niej świetnie oraz bardzo miło spędziłam czas. Mam nadzieję, że Wy również dacie się porwać tej fascynującej historii.