Okładka książki - Zaręczona z nazistą. Dni pełne strachu i nadziei

Zaręczona z nazistą. Dni pełne strachu i nadziei

Mroczne dni wojny, przemiany serca i spotkania po latach

Wybucha wojna i do rodzinnego mieszkania Estery Kaufmann ma zostać zakwaterowany niemiecki żołnierz. Kiedy rozlega się dźwięk dzwonka, w mieszkaniu zapada martwa cisza. Estera otwiera drzwi, a jej przerażony wzrok zatrzymuje się na mężczyźnie ubranym w mundur SS. Znienawidzony strój wywołuje w niej odrazę. Wyjątkiem są tylko oczy żołnierza. Niesamowicie błękitne i zadziwiająco znane...

Tymczasem Manfred von Rietberg, oficer SS, jedzie do Szwajcarii, aby zobaczyć się z dawną przyjaciółką. Matylda przedstawia mu chłopca, który całkowicie odmienia życie mężczyzny. Od tej chwili Manfred ma cel. Musi chronić dziecko przed złymi ludźmi - sam był przecież jednym z nich i doskonale wie, do jakiego bestialstwa są zdolni.

Podczas niemieckiej okupacji Estera traci pracę, a marzenia Aleksandry legną w jednak nic w porównaniu z piekłem, jakie niesie ze sobą wojna.

Co naprawdę liczy się w życiu: wierność, miłość czy przetrwanie?

Subtelna powieść, która pokazuje, że świat, nawet ten wojenny, nigdy nie jest czarno-biały. Poruszające zakończenie historii Estery.

Nina Zawadzka - autorka Miłości w czasach wojny

Napisana z dbałością o detale, genialnie oddająca klimat dawnych lat, powieść Wiktorii Gische przenosi nas do świata z idealnie wykreowanymi postaciami.

Sylwia Winnik - autorka Dziewcząt z Auschwitz

Trzecia część ,,Sagi Estery"

Informacje dodatkowe o Zaręczona z nazistą. Dni pełne strachu i nadziei:

Wydawnictwo: WAM
Data wydania: 2025-03-26
Tytuł oryginału: ZARĘCZONA Z NAZISTĄ. DNI PEŁNE STRACHU I NADZIEI

Tagi: Literatura obyczajowo-rodzinna

Kup książkę Zaręczona z nazistą. Dni pełne strachu i nadziei

Zaręczona z nazistą. Dni pełne strachu i nadziei - opinie o książce

Przed wami już trzeci tom Sagi Estery, który jest równie ujmujący jak dwa poprzednie. Autorka pisze wspaniałe książki nie tylko pod względem stylistycznym, ale i delikatnymi opisami czasu historycznego a w nim wspomina władzę, rządy oraz Żydów, których się uważa za ludzi niższej kategorii. Robi to w sposób kulturalny. Postacie podkreślają tutaj swój status społeczny oraz narodowość. Wiedzą, że mając korzenie żydowskie mogą być gorzej traktowane, a nawet Niemcy mogą zabronić im udziału w balach. Kiedy rozmawiają między sobą, a dialogów jest tu średnia ilość, to poznajemy ich zdania w temacie tego, co się w ich czasach wyprawia oraz bije od nich jakiś wewnętrzny smutek, gdyż pomimo tego, co posiadają, wcale nie czują się wolni. Cudownym dodatkiem jest tutaj wielka miłość, która sama w sobie jest przeciwieństwem, gdyż jej ojciec jest pochodzenia żydowskiego, a jej miłość jest nazistą, czyli kimś, kto potępia ludzi jej pochodzenia. Autorka zastosowała tutaj dwa czasy w którym kobieta wielbi swojego wybranka i drugi, kiedy po wielu latach wciąż coś do niego czuje, ale bardzo rzadko się widują. W tym obecnym czasie Estera wciąż chodzi poddenerwowana, gdyż ich los jest niepewny, a na dodatek zostaje poinformowana, że w jej domu ma zamieszkać niemiecki oficer. Mamy tu zbudowane duże napięcie, gdyż ona już widzi kto do niej przyszedł, a my wskakujemy w czas dawniejszy, by odwlec to, co chcielibyśmy już teraz poznać. W dalszych losach dowiadujemy się kim jest ten mężczyzna i ponownie wchodzimy w wydarzenia pełne niedowierzania i napięcia, gdyż to miłość jej życia, zakazany mężczyzna, staje w jej progu. Ale czy tym razem ona da mu szansę? Czy w końcu pozwoli otoczyć się miłością, choćby w objęciach wroga?
Wspaniała historia, która wciąga od pierwszej strony. Mamy tutaj sporo wątków pobocznych, rozterek oraz czasu, kiedy kobieta opisuje nam swoje uczucie. Z pewnością Estera to bardzo romantyczna osoba ale i rozważna na tyle, by w czasach trudnych dla dobra kogoś bliskiego była w stanie zrezygnować z własnego szczęścia. Charakterem bardziej przypominała swojego ojca, gdyż matka bardzo szybko poddała się złym myślom. Według niej była krucha niczym porcelana, więc to kim jest, mogła zawdzięczać jedynie swojemu ojcu.
Saga Estery to opowieść o czasach wojennych, kiedy własne zdanie miało się tylko podczas snu, bo rzeczywistość opanował chaos i nienawiść. Na ludzi patrzono jak na niższe kategorie, które albo potrafiły się podporządkować, albo znikali rozstrzelani niczym kaczki. Jedynie miłość sprawiała, że byli w stanie przetrwać ten zły okres czasu. Naprawdę niesamowita historia, bardzo ją polecam:-)

Avatar użytkownika - ksiazka_w_kwiatach
ksiazka_w_kwiatach
Przeczytane:2025-05-18,

Wiktoria Gische to autorka powieści obyczajowych z historią w tle, która w sposób subtelny i doskonały odzwierciedla kontekst historyczny. Jej wspaniały styl i plastyczny język sprawiają, że historie, które wychodzą spod jej pióra, są dopracowane w najdrobniejszych szczegółach. „Zaręczona z nazistą” to trzeci i zarazem ostatni tom pięknej oraz poruszającej „Sagi Estery”. Z niecierpliwością czekałam na tę powieść, ciekawa, jak potoczą się losy bohaterów.

Życie Estery i jej najbliższych zmienia się z dnia na dzień. Wybucha wojna, a rodzina Kaufmannów musi stawić czoła nowej rzeczywistości. Oprócz nadchodzących zmian Estera zmaga się również z wewnętrznymi rozterkami, stojąc przed trudnym wyborem. To jednak nie jedyny problem, z którym przyjdzie jej się zmierzyć – do mieszkania rodziny Kaufmann ma zostać zakwaterowany niemiecki żołnierz.

Z ogromną przyjemnością zasiadłam do lektury trzeciego i ostatniego tomu „Sagi Estery”. Kiedy wzięłam powieść do ręki i zagłębiłam się w lekturę, poczułam się, jakbym spotykała dawno niewidzianych przyjaciół, pragnących podzielić się ze mną ostatnimi wydarzeniami ze swojego życia. Bohaterowie stają bowiem w obliczu niewyobrażalnego cierpienia, bólu i trudnych wyborów.

W swojej najnowszej książce Wiktoria Gische, niczym wytrawny malarz, maluje słowem przerażający obraz realiów II wojny światowej. Tym razem jest to jednak powieść inna niż te, z którymi miałam do czynienia do tej pory. Gische ukazuje wojnę z drugiej strony, widzianą oczami Niemców. Za każdym razem, gdy w moje ręce trafia powieść tej autorki, wiem, że czeka mnie kolejna niesamowicie poruszająca, pełna emocji historia, która nie pozwoli mi na chwilę wytchnienia. I tak było również tym razem – z zapartym tchem śledziłam fabułę, a nic nie mogło oderwać mnie od lektury. Wiktoria Gische oddała w ręce czytelników kolejną niezwykłą powieść historyczną. Przewracając kolejne strony, ponownie zachwycałam się pięknym językiem, stylem oraz niesamowitym realizmem i klimatem, które sprawiają, że można tak mocno wczuć się w płynącą z kart historię. „Zaręczona z nazistą” to bez wątpienia opowieść, która na długo pozostanie w mojej pamięci. Gorąco polecam.

Avatar użytkownika - Tatiaszaaleksiej
Tatiaszaaleksiej
Przeczytane:2025-06-05, Ocena: 5, Przeczytałem,

"Nic już nie będzie należało do nich".

Wybuch wojny wydaje się być nieunikniony, w końcu dochodzi do najgorszego. Drogi Estery i Svena rozchodzą, kobieta zaręcza się ze swoim przyjacielem Ludwikiem. Do jej rodzinnego domu zostaje zakwaterowany niemiecki żołnierz. Gdy Estera otwiera mu drzwi, widzi mężczyznę ubranego w mundur SS, jest przerażona, czuję odrazę, po chwili nie dowierza, to Sven. Którego z mężczyzn wybierze? Manfred von Rietberg, wyjeżdża do Szwajcarii, tam po spotkaniu z pewnym chłopcem, podejmie decyzję o jego ochronie.

Jak dalej potoczą się losy bohaterów? Z przyjemnością i ciekawością wzięłam do ręki kolejną część "Sagi Estery". Jest niepokojąca, poruszająca historia. Akcja toczy się niespiesznie, mamy czasy tuż przed wybuchem II wojny światowej i podczas jej trwania, Kraków, Breslau, Monachium. Fabuła przykuwa uwagę, zajmująco poprowadzona, z dbałością o ówczesną rzeczywistość. Wymaga skupienia podczas czytania. Wnikliwie, realnie nakreślone osobowości bohaterów, to zwykli ludzie, którym przyszło żyć w złych czasach. Wyraźnie czujemy emocje, jakie im towarzyszą. Z ciekawością, razem z nimi przemierzałam ich trudne życiowe ścieżki. Nie wszystkich polubiłam, nie dało się.

Wyraźnie czujemy klimat tamtych niepokojących, strasznych czasów. Hitler, jego wpływ na wszystko i wszystkich, ludzka mentalność, uleganie manipulacji. Zupełnie inne spojrzenie na ludność niemiecką, a obok polska wojenna rzeczywistość. Obawa, strach, niepewność, ludzkie dylematy. Dokonywanie trudnych wyborów i ich konsekwencje, trudne relacje rodzinne. Zawirowania miłosne, tłumione uczucia, niepewność jutra.

Wciągająca od pierwszych stron opowieść, którą czyta się z niesłabnącym zainteresowaniem. Z tego tomu bije niepewność, strach, mrok. Daje do myślenia, niesie sprzeczne emocje. Serdecznie polecam całą serię. Tatiasza i jej książki :)

Avatar użytkownika - jolantasatko
jolantasatko
Przeczytane:2025-06-07, Ocena: 6, Przeczytałam, 2025,
Rozdzieliło nas życie
Wiktoria Gische0
Okładka ksiązki - Rozdzieliło nas życie

Napisana z dużym rozmachem historia pierwszej miłości rodzącej się w cieniu nazizmu. Sabina Waszut W codzienności pozbawionej zasad miłość jest najlepszym...

Miłość, wojna i tajemnica papirusu. Tom 2
Wiktoria Gische0
Okładka ksiązki - Miłość, wojna i tajemnica papirusu. Tom 2

Wojenna codzienność dla noszącej żydowskie nazwisko Lei nie jest prosta. Łatwiej jednak znieść życie w okupowanym Krakowie, kiedy na swojej drodze spotyka...