Talent Magdy do czytania w myślach przysparza jej wielu kłopotów. Rada Magów wysyła ją do letniej szkoły dla wyjątkowo uzdolnionych Iskier, by nauczyła się lepiej kontrolować swoje moce.
Kiedy dziewczynka przyjeżdża do ośrodka treningowego, odkrywa, że inni uczniowie są do niej wrogo nastawieni. Czy to efekt tego, że znajdują się wśród nich Iskry zbuntowane przeciwko Radzie, które boją się, że Magda zajrzy do ich umysłów i ujawni plany oporu? Do czego mogą się posunąć, aby uniknąć zdemaskowania?
Na domiar złego w kuchni ośrodka rządzi kikimora, na poddaszu gnieżdżą się wampiry, a nauczyciel czytania w myślach okazuje się demonem. I jak tu w takich warunkach zdać egzamin z używania magii?
Oto trzeci tom cyklu Córka maga.
Wydawnictwo: Mięta
Data wydania: 2026-04-01
Znacie twórczość Kasi Wierzbickiej? Ja uwielbiam zarówno te dla dorosłych, jak i te dla młodszych czytelników.
Jeśli nie znacie poprzednich dwóch tomów ,,Wakacje pełne magii" oraz ,,Lato pełne tajemnic", to warto je poznać.
W tej części poznajemy dalsze losy Magdy. Po wakacyjnych wydarzeniach (nie chcę spoilerować, jeśli lektura przed Wami, bo działo się naprawdę dużo) Magda, delikatnie ujmując, nie przysporzyła sobie fanów w Radzie Magów. Jej wyjątkowy talent do czytania w myślach i wpływania na wolę innych musi być lepiej kontrolowany. Dlatego Magda zostaje wysłana do letniej szkoły dla Iskier. Tutaj ma się nauczyć lepiej kontrolować swój dar, ale szybko się okazuje, że to nie jedyny cel tej wyprawy. Na miejscu okazuje się, że inni uczniowie nie pałają entuzjazmem. Dziewczyna nie rozumie, dlaczego. Domyśla się, że wynika to z braku zaufania zbuntowanych iskier wobec Rady i jej wysłanników. Kto w tym gronie jest zdrajcą i jak daleko się posunie, by nie zostać wykrytym? Jeśli dodacie do imprezy Kikimorę (w wierzeniach słowiańskich szkodliwy duch domowy), wampiry i demona... już wiadomo, że będzie się działo.
Mino iż książka jest skierowana do młodszych czytelników - starsi też ją pokochają. Jest sporo nawiązań do poprzednich książek autorki dla dorosłych, ale przede wszystkim dlatego, że historia jest nie banalna.
Jestem absolutną fanką tej serii i mam wrażenie, że każdy kolejny tom jest lepszy. Autorka w pełnej magii opowieści przemyca ważne tematy: od trudów dorastania i zdobywania przyjaźni, przez odwagę, branie odpowiedzialności za swoje czyny, po lojalność. Genialna fabuła, szybka akcja. Jedyny minus? Za krótko ? uwielbiam ten świat i bardzo czekam na kontynuację.
Bardzo polecam!
To już trzeci tom serii Córka Maga i muszę przyznać, że ten świat rozwija się z każdym rozdziałem coraz bardziej. Jeśli tak jak ja znacie Magdę, czyli Iskrę z niezwykłym talentem czytania w myślach, wiecie, że jej życie nigdy nie jest nudne. A ten tom... trzyma poziom poprzednich, a w mojej opinii nawet go przewyższa!
Magda i jej wyjątkowy dar, który fascynuje i przeraża jednocześnie, przyciąga spojrzenia zwłaszcza Rady Magów - surowej instytucji, która decyduje, że dziewczynka musi pojechać do szkoły letniej dla wyjątkowo uzdolnionych Iskier. Ma tam nauczyć się kontrolować emocje i swoją moc. Brzmi jak plan doskonały, ale początek pobytu jest bardzo trudny dla dziewczynki, bowiem inni uczniowie okazują się wrogo nastawieni. Czy to strach przed jej umysłem? Czy bunt wobec zasad?
W ośrodku czeka na nią więcej niż lekcje: w kuchni króluje Kikimora, na poddaszu czają się wampiry, a nauczyciel od czytania w myślach... okazuje się demonem. To nie tylko egzamin z magii, to wyzwanie dla serca, odwagi i zaufania.
Książka jest napisana językiem, który wciąga zarówno młodszych czytelników, jak i dorosłych. Niesie ze sobą wartką, dynamiczną fabułę, wiele nowych bohaterów i nauczycieli o różnych talentach. Świat Iskier jest niezwykle szczegółowo wykreowany czasem aż chciałoby się, żeby na końcu był mały słowniczek, kto czym włada i jak to ogarnąć!
To, co wyróżnia tę serię, to to, że choć to fantastyka pełna magii, to ma w sobie prawdziwe emocje i życiowe wartości: o odwadze bycia sobą, o lojalności, o tym, że znalezienie przyjaciela nie zawsze przychodzi łatwo, i że każdy z nas ma swoje lęki i tajemnice. Autorka, która jest pedagogiem w subtelny, ale mądry sposób wplata to wszystko między linijki tak, że i dziecko rozumie i dorosły się zatrzymuje na chwilę refleksji.
Rozwinięcie serii boardbooków „Maciuś i Leon” – książka z miękkimi stronami i w miękkiej oprawie. Maciusia i Leona czeka wesoły, rodzinny...
Początkująca pisarka Janka Kowalska ucieka od swojego narzeczonego wampira tuż przed ceremonią Przemienienia. W ostatniej chwili decyduje się wziąć udział...
Przeczytane:2026-04-12, Ocena: 4, Przeczytałam, Mam, 52 książki 2026,
*współpraca reklamowa*
Kolejny tom cyklu dla dzieci, pod tytułem "Córka maga". Choć już dawno powinnam wyrosnąć z książek dla dzieci, to ta seria jakość szczególnie przypadła mi do gustu. To takie połączenie przygodówki z fantastyką, gdzie łączą się dwa światy, ten realny i magiczny. Trzeci tom to bezpośrednia kontynuacja historii, a co za tym idzie, znajomość poprzednich części jest kluczowa i potrzeba, by zrozumieć co się dzieje i dlaczego.
Talent Magdy polegający na czytaniu w myślach, sprawia jej wiele kłopotów, ale też jest pożądaną umiejętnością przez Radę Iskier. Dziewczynka po niedawnych wydarzeniach zostaje wysłana do letniej szkoły dla młodych Iskier. Tam ma nauczyć się kontrolować swój dar. Na miejscu Magda szybko odkrywa, że po raz kolejny trafia do miejsca, gdzie nie może czuć się swobodnie, bo choć wokoło są inni młodzi czarodzieje, to są do niej wrogo nastawieni, boją się jej daru, a towarzyszące jej osoby nieco ich przerażają. Magda musi się wiele nauczyć, ale jak to bywa poza nauką swoich zdolności, wokół czyhają kłopoty, w które dziewczyna oczywiście niejednokrotnie wpada.
Ten tom choć bardzo dobry i mocniej rozszerzający naszą wiedzę o Iskrach, podobał mi się z całej serii najmniej. Niby wszystko było jak należy. Pojawiło się sporo nowych ciekawych bohaterów, pojawiły się nowe informacje, pomagające lepiej zrozumieć ten świat, pojawiły się nowe kłopoty, nowe wyzwania, a nasza główna bohaterka coraz bardziej wchodzi w ten magiczny świat i uczy się panowania nad mocą. Niby wszytko fajnie, ale tak jakoś wydawało mi się to bez polotu. Może było tego wszystkiego za dużo, może fabuła stała się bardziej stateczna, niż w poprzednich tomach, nie wiem, ale czegoś mi tutaj po prostu zabrakło.
Fabuła szybka i dynamiczna, trzeba się tutaj troszkę nagłówkować, bo pojawiło się sporo nowości, a w szczególności nowe młode Iskry, a każda z nich posługiwała się innym darem, więc trzeba było to wszystko spamiętać i zakodować, żeby się potem nie pomylić. Oczywiście działo się też całkiem sporo, kłopoty goniły afery, pojawił się jakiś dreszczyk emocji i nowe magiczne istoty, z którymi Magda musi się oswoić i zrozumieć na jakich zasadach żyją, oraz znaleźć sposób by ich nie zdenerwować. Jak to z naszą bohaterką bywa, wkroczyła ona, w samo centrum kolejnej afery i to takiej dosyć porządnej, a to jak sobie z tym poradzi, może zaważyć na jej przyszłości.
Lektura kierowana dla dzieci w wieku 9-12 lat, jak dla mnie ten przedział wiekowy jest jak najbardziej adekwatny. Dzieciaki w tym wieku na spokojnie poradzą sobie z samodzielnym czytaniem. Tekstu jest sporo, ale to już umówmy się książka, dla starszych dzieci. Moja już prawie ośmiolatka, słucha z uwagą tego co się jej czyta. Historia ją bawi i ciekawi do tego stopnia, że zaczyna zadawać pytania. Oczywiście najbardziej interesują ją obrazki, które też można znaleźć w tej książce. Jak zawsze są one cudowne, kolorowe, duże i wiernie odzwierciedlają to co dzieje się w historii, choć tutaj przychylam się do zdania córki, jest ich stanowczo za mało.
Historia napisana prostym językiem, zrozumiałam dla każdego. Opowieść łączy ze sobą świat realny i fantastyczny, zarówno bawi jak i uczy pozytywnych wartości, piętnuje negatywne zachowania, ale też i już pokazuje dzieciakom, że świat nie jest czarno biały, i nawet sprawiedliwość nie zawsze jest taka za jaką ją mamy. To lektura ciekawa, przyjemna, która przy czytaniu sprawia wiele frajdy. Mamy tutaj też delikatną zagadkę do rozwiązania, więc ciekawscy czy bardziej zaangażowani czytelnicy mogą się pobawić w detektywów.
Książka oczywiście mi się podobała, choć nie tak bardzo jak dwie pierwsze części. Mimo to uważam ją za bardzo dobrą i wartościową powieść dla dzieci. Cała seria ma cudowne wydania, z ilustracjami i w twardej oprawie, a przez to nie tylko pięknie prezentuje się na półce ale i poleca się na prezent na każdą okazję, bo odrobina magii każdemu jest potrzebna. Ze swojej strony polecam i nie ukrywam, że wyczekuję kolejnego tomu, bo coś czuję, że autorka nie powiedziała jeszcze ostatniego słowa.