Okładka książki - Zawieszeni. Część 1: Oli

Zawieszeni. Część 1: Oli

Pierwsze cztery części "Zawieszonych" to początek ich drogi do dorosłości, budowania zespołu, pierwszego wyjścia z muzyką poza drzwi szopy, odkrywania siebie i swojej seksualności w cieniu różnych potworów takich jak alkoholizm, porzucenie czy choroby, na które nikt nie wymyślił jeszcze lekarstwa.

Jeszcze kilka miesięcy temu Emilia, Jakub i Edward mieli marzenia - wielkie i naiwne, takie, jakie marzenia powinny być. Ale wtedy było ich więcej. Tylko że marzenia nie umierają nawet kiedy ludzie, których dotyczą, już nie istnieją. I wtedy w ich życiu zjawia się Oliwier, który przynosi coś, czego każdy z nich się boi - nadzieję.

Informacje dodatkowe o Zawieszeni. Część 1: Oli:

Data wydania: 2025-01-21
Kategoria: Dla młodzieży

Tagi: Proza (w tym literatura faktu) dla dzieci i młodzieży Interest age: from c 15 years

Kup książkę Zawieszeni. Część 1: Oli

Zawieszeni. Część 1: Oli - opinie o książce

Od dawna nie trafiłam na książkę dla młodzieży, która tak mocno by mnie wciągnęła i poruszyła. Na pewno wiele z Was miało kiedyś do czynienia z książką, która była tak wyjątkowa, że nie mogliście jej odłożyć – ja dokładnie to poczułam. Historia okazała się pełna zaskoczeń, a emocje, które towarzyszyły mi podczas czytania, były niezwykle intensywne. Szczerze mówiąc, kompletnie się tego nie spodziewałam. Jestem naprawdę miło zaskoczona. Już od pierwszych stron poczułam, że zostanę wierną fanką autorki – Niny Włodarczyk.

Tytułowy bohater, Oliwier, to nastolatek, który po kilku latach spędzonych w Londynie wraca do Wrocławia, aby dokończyć edukację w klasie maturalnej. Przystosowanie się do nowego otoczenia okazuje się trudne, a on czuje, że nie do końca pasuje do tego świata. Wkrótce na jego drodze pojawia się trójka przyjaciół – Emilia, Edward i Jakub – których życie zostało naznaczone bolesnymi doświadczeniami. Każde z nich wciąż zmaga się z konsekwencjami wydarzeń, które na zawsze odmieniły ich losy.

Jeśli będziecie mieli okazję sięgnąć po tę książkę, na pewno poczujecie, jak subtelnie autorka porusza tematy relacji międzyludzkich, dorastania i poszukiwania własnej tożsamości. Jak wspaniale buduje emocjonalne portrety swoich bohaterów, dzięki czemu książka jest pełna ciepła i bliskości. Z każdą stroną czytelnik zyskuje ogromną sympatię do postaci, które stają się niezwykle realne i autentyczne. Ja osobiście bardzo przywiązałam się do tych bohaterów.

Autorka ma niezwykłą zdolność wciągania czytelnika w historię, która nie tylko wzrusza, ale także skłania do głębokiej refleksji. To książka, która pokazuje, jak wielką moc mają emocje, przyjaźń i wzajemne wsparcie. Nina Włodarczyk bez lęku sięga po trudne tematy, jak choroba, alkoholizm, brak rodzicielskiej miłości, a jednocześnie łączy je z ekspresją uczuć, pierwszymi porażkami, nadzieją i całą paletą emocji, które tworzą niezapomniany rollercoaster przeżyć.

W tej książce urzekła mnie przede wszystkim historia, która koncentruje się na cudownej przyjaźni i nadziei. Przyjaźni, która jest wyjątkowa, pełna ciepła i zrozumienia, tak głęboka, że zaczynamy pragnąć czegoś podobnego w naszym życiu. To więź, która nie tylko daje poczucie bezpieczeństwa, ale także otuchy, dając nadzieję na lepsze jutro. Tak piękna, że z każdym jej aspektem czujemy, jak ważna jest w życiu – pełna akceptacji, wspólnego wsparcia i wzajemnego zaufania, której każdy z nas mógłby pragnąć i szukać w swoich własnych relacjach.

Po takie książki naprawdę warto sięgać. Bardzo Wam polecam!

Dziękuje wydawnictwo Videograf SA za egzemplarz książki do recenzji. Współpraca barterowa.

Avatar użytkownika - katarzynajablonska
katarzynajablonska
Przeczytane:2025-04-10, Ocena: 5, Przeczytałam, 52 książki 2025,

"Podobno Boga można rozśmieszyć, opowiadając mu o swoich planach na przyszłość. Po tym, co wydarzyło się tego dnia i wszystkim, co po nim nastąpiło, można by stwierdzić, że Bóg ma dziwne poczucie humoru."

Przyznam, że z początku nie byłam zainteresowana lekturą tej powieści. "Zawieszeni. Oli" Niny Włodarczyk przemknęła mi gdzieś w zapowiedziach i zaraz później o niej zapomniałam. Myślę, że wynika to z okładki, która nie do końca wpisuje się w mój gust. Jednak, gdy przeczytałam opinię jednej z bookstagramerek, nagle zapragnęłam zapoznać się z tą książką. Koleżanka zwróciła uwagę na duży ładunek emocjonalny tej historii, a obok takiego argumentu nie mogłam przejść obojętnie. Dziś, po przeczytaniu jej stwierdzam, że już nawet okładka mi nie przeszkadza. Wręcz przeciwnie, teraz widzę w niej coś więcej niż tylko bezimienną twarz. Uważam, że osoba na zdjęciu została idealnie dobrana do głównego bohatera książki.

Historia zaczyna się w gorący wiosenny dzień, w trakcie którego postaci z książki oddawały się swojej pasji - tworzeniu muzyki. Na samym początku było ich czworo: Emilia, Edward, Jakub i Mikołaj. Po pierwszej scenie następuje przeskok w czasie, po którym przeniesieni zostajemy do początku roku szkolnego i wtedy nagle okazuje się, że brakuje jednego z członków zespołu.
Nie wiemy co stało się z Mikołajem, dopiero w miarę rozwoju akcji na jaw wychodzi coraz więcej szczegółów dotyczących jego zniknięcia. Podobnie rzecz ma się z pozostałymi bohaterami. Od początku niewiele wiemy na ich temat, co zmienia się wraz z upływem stron.
Wraz z początkiem roku szkolnego pojawia się też Oli, bohater równie tajemniczy, co reszta towarzystwa.
Co stoi za jego powrotem z Anglii?
Tego dowiemy się w trakcie lektury.

Autorka dużo miejsca poświęca życiu wewnętrznemu bohaterów. To młodzi ludzie u progu dorosłości, mający własne plany i pragnienia, których realizacja, z różnych względów, stoi pod znakiem zapytania. Przyznam, że obserwując ich problemy wręcz ogarniało mnie przerażenie wobec tego, co czeka moje dzieci. Tak naprawdę nie wiemy, co przyniesie los i choć chcielibyśmy uniknąć życiowych zakrętów, nie jesteśmy w stanie zagwarantować swojemu potomstwu, że zawsze wszystko będzie dobrze. Niektóre zagrożenia sami stwarzamy, na inne zaś nie mamy najmniejszego wpływu. W takim przypadku trzeba po prostu zaakceptować to, co nas spotyka i nauczyć się z tym żyć.

Każdy z bohaterów debiutanckiej powieści Niny Włodarczyk jest prawdziwą indywidualnalnością. To postaci z krwi i kości, mające różne charaktery i zupełnie inaczej reagujące na to, co ich spotyka. Przykładowo, zniknięcie Mikołaja, choć dotyka ich wszystkich, każdy z nich w odmienny sposób reaguje na zaistniałe wydarzenia. Nie można powiedzieć, że któreś z nich mniej cierpi, a jednak nie wszyscy są od razu gotowi ruszyć do przodu. Dla części z nich przybycie Oliwera i próba zaprzyjaźnienia z ich grupą jest czymś nietaktownym, co nie powinno mieć miejsca.
Czy bohaterom uda się nawiązać nic porozumienia?
A może ich ścieżki zetkną się tylko na chwilę, by później każdy z nich mógł kroczyć swoją drogą?

Przyznam, że bałam się tej książki. Miałam obawy, że nie udźwignę jej ładunku emocjonalnego, jednak jak się okazało, mimo ogromu wzruszeń cieszę się, że miałam okazję się z nią zapoznać. Nie ukrywam, że niepokoję się, co stanie się w kolejnych częściach.
Jestem przekonana, że emocji nie braknie.

Moja ocena 8/10.

„Zawieszeni. Oli” to debiutancka powieść Niny Włodarczyk, o której z pewnością będzie głośno! Jest to powieść dla młodzieży, ale zdecydowanie w innym klimacie, aniżeli czytane przeze mnie do tej pory powieści z tego gatunku! Autorka porusza tutaj trudne problemy, jak strata, ból, ale również przyjaźń i samotność oraz umiejętność radzenia sobie z problemami, które każdy z nas przeżywa indywidualnie.
Tytułowy Oliwier to nastolatek, który po latach pobytu w Londynie wraca do Wrocławia i to tutaj ma dokończyć edukację w maturalnej klasie. Odnalezienie się w nowym środowisku nie jest łatwe, ma wrażenie, jakby nie pasował do tego środowiska. Na jego drodze pojawia trójka przyjaciół Emilia, Edward i Jakub, których życie doświadczyło w okrutnie bolesny sposób, z konsekwencjami czego zmagają się cały czas.
Wiele tajemnic, powiązań, trudnych przeżyć i emocji, z którymi nie zawsze każdy potrafi sobie poradzić. Ta historia porusza i chwyta za serce. Czytelnik poznaje całość z perspektywy Oliego, który aktualnie mierzy się z wieloma emocjami, szuka wsparcia i akceptacji. Każdy z nas w życiu spotyka się z wieloma sytuacjami, emocjami, wszystko interpretujemy po swojemu i z każdą sytuacją każdy człowiek radzi sobie na swój własny, najlepiej dopasowany sposób do osoby i przeżywanych emocji.
Książka niezwykle ważna i poruszająca, która z pewnością na długo zostanie w mojej głowie i będzie przeze mnie polecana wszystkim nastolatkom, bo po takie tytuły warto sięgać!
Ja z pewnością sięgnę po kontynuację, której już wyczekuję z niecierpliwością.

Tytuł: Zawieszeni. Oli. Cześć 1.

Autor: Nina Włodarczyk

Wydawnictwo Videograf

Data premiery: 21.01.2025r

#współpracareklamowa

#współpracabarterowa

#współpracarecenzencka

"Każdy z nich był trochę złamany, pochylał się ku ziemi, pomimo że mieli za sobą dopiero naście lat życia."

Q: Czytacie młodzieżówki?

Wspaniała historia o dorastaniu, przyjaźni

i spełnianiu marzeń.

Czworo młodych ludzi, których połączy wspólna pasja i marzenia.

Autorka stworzyła realistycznych bohaterów wplatając w fabułę trudne tematy, takie jak depresja, alkohol, czy choroba.

Historia, która wciąga czytelnika w świat nastolatków, którzy mierzą się z dylematami i trudnymi wyborami.

Lekkie pióro autorki sprawia, że historię czyta się z przyjemnością i zapartym tchem.

Z niecierpliwością czekam na kolejny tom ZAWIESZONYCH.

Gorąco polecam.

Dziękuję wydawnictwu za zaufanie i egzemplarz recenzencki.

#książkoweimpresje #polskiebookstagramy #bookstagrampl #podróżepopolskiejliteraturze

Na wstępie chciałabym podziękować Autorce oraz Wydawnictwu za zaufanie i możliwość objęcia patronatem medialnym książki "Zawieszeni. Oli". To debiut autorki i pierwszy tom rozpoczynający serię pod tytułem "Zawieszeni". Jest to powieść z gatunku new adult. Stylistyka i język jakim posługuje się pisarka jest bardzo lekki, prosty i przyjemny w odbiorze co sprawia, że książkę czyta się w zawrotnym tempie. Ja pochłonęłam ją w jedno popołudnie i z dużym zainteresowaniem oraz zaangażowaniem śledziłam losy bohaterów. Fabuła została w interesujący sposób nakreślona, przemyślana, dopracowana i bardzo dobrze poprowadzona. Natomiast bohaterowie, zarówno pierwszo jak i drugoplanowi, zostali w ciekawy, barwny i bardzo autentyczny sposób wykreowani. To młodzi ludzie, którzy dopiero wkraczają w dorosłość, a już muszą dźwigać na swoich barkach naprawdę wiele. To postaci, które mają swoje tajemnice, a także wady i zalety, borykają się z różnymi mniejszymi bądź większymi problemami, zdarza się im popełniać błędy czy postępować pod wpływem chwili, dlatego tak łatwo się z nimi utożsamić w niektórych przypadkach, podzielając podobne troski i dylematy moralne. Jestem pewna, że z powodzeniem moglibyśmy spotkać ich w rzeczywistości. Historia została przedstawiona z perspektywy czwórki bohaterów - Kuby, Emilii, Edwarda i Oliwiera (chociaż to na losach Oliego w głównej mierze skupia się autorka). Co pozwoliło mi lepiej ich poznać, dowiedzieć się co czują, myślą, stopniowo mogłam także dowiedzieć się jakie wydarzenia z przeszłości wpłynęły na ich obecne życie (chociaż autorka i tak nie odkrywa tutaj wszystkich kart), a tym samym mogłam lepiej zrozumieć ich postępowanie oraz decyzję. Każdy z bohaterów jest zupełnie inny, każdy mierzy się z zupełnie innymi problemami, demonami oraz przeciwnościami losu. W życiu każdego z nich wydarzyły się rzeczy, które całkowicie wywróciły ich życie do góry nogami, które sprawiły, że zaczęli postrzegać w inny sposób niektóre kwestie. Mowa głównie o tym, że zabrakło jednej osoby, która znaczyła bardzo wiele dla Kuby, Emi i Ediego i ta strata odcisnęła swoje piętno na każdym z nich. Jednak ta trójkę oraz Oliego łączy jedno ważne spoiwo - chęć i dążenie do spełnienia swoich marzeń. Mowa o budowaniu zespołu, tworzeniu muzyki, która jest nieodzownym elementem tej historii. W zasadzie każda z postaci zaskarbiła sobie moją sympatię. Jedni już od pierwszych chwil, innych musiałam poznać bliżej, zrozumieć ich problemy, motywację. Byłam szalenie ciekawa w jakim kierunku Nina poprowadzi ich losy oraz relacje. Nie ukrywam, że podczas czytania bardzo się z zżyłam z bohaterami, kibicowałam im i dla każdego chciałam jak najlepiej. Ważną rolę w tej historii odgrywają postaci drugoplanowe, które wprowadzają sporo zamieszania do życia czworga młodych ludzi. Głównie mowa o ich rodzinach i bliskich. Czytając tą książkę tak naprawdę trudno było przewidzieć co wydarzy się na kolejnych jej stronach, trudno było przewidzieć jak w niektórych sytuacjach zachowają się bohaterowie, co bardzo mi się podobało. Muszę przyznać, że nie spodziewałam się aż tak potężnej bomby emocjonalnej, szczególnie jeśli mowa o tym z czym każdy z nich zmaga się każdego dnia. Chociaż początkowo mogłoby się wydawać, że życie każdego z nich nie odbiega jakoś specjalnie od normy, prawda okazuje się zupełnie inna... Autorka w swojej powieści porusza wiele ważnych, życiowych i ponadczasowych tematów, które tak naprawdę mogą spotkać każdego z nas czy naszych bliskich. Mowa o stracie bliskiej osoby, radzeniu sobie z żałobą, problemach z alkoholem, porzuceniu, czy chorobach. Wszystko to wywołało we mnie lawinę skrajnych emocji, poprzez strach, smutek, złość, poczucie niesprawiedliwości czy tlącą się nadzieję. W tej historii jest jeszcze tak wiele niewidomych, tak wiele pytań bez odpowiedzi, na które mam nadzieję z czasem otrzymam odpowiedź, że to powinno być karalne! Natomiast ostatnie strony pozostawiły mnie z nierówno bijącym sercem i chęcią jak najszybszego poznania dalszych losów bohaterów, a te na szczęście powinny ukazać się już niebawem! Polecam!

Avatar użytkownika - Recenzja_Oliwii
Recenzja_Oliwii
Przeczytane:2025-07-26, Ocena: 6, Przeczytałam, Współpraca Recenzencka , Mam,

#ninawłodarczyk, #zawieszeni, #brats #rollercoaster #emocje #materiałreklamowy #materiałreklamowy #współpracareklamowa #wspolpracareklamowa

Zawieszeni Tom 1: Oli - Nina Włodarczyk

Dziękuję wydawnictwu Videograf za możliwość przeczytania tej książki.

Cieszę się, że autorka wyciągnęła swoją twórczość z tzw. "Szuflady". To jest naprawdę bardzo dobry debiut. Opisy takie, jakby bohaterowie żyli tuż obok, czy też żyło się ich życiem...

Historia o tym, aby marzyć, nie bać się sięgać po marzenia i to wszystko mimo przeciwności losu.

Zawsze trzeba zrobić ten pierwszy krok, nawet jeśli na początku wszystko wydaje się to niemożliwe.

Co byś zrobił/a, gdybyś został/a wepchnięty w dorosłość nazbyt szybko?

Z całą pewnością byłoby Ci ciężko, nie tylko psychicznie, ale odczułbyś to także w sferze emocjonalnej.

Nie wyobrażam sobie tego bólu jakiego doświadczyli główni bohaterowie - Emilia, Edward, czy też Kuba.

Czasami odnosi się wrażenie, że coś się w naszym życiu dzieje -"po coś". Przeżywamy zmiany, tyle tylko, że nie wiadomo, czy będą one dobre, czy też wręcz przeciwnie...

Oli, a właściwie Oliwer, który przyjechał do szkoły na ostatni rok - klasy maturalnej. Chłopak, który już od pierwszej chwili sprawia wrażenie przyjaciela i przynoszącego nadzieję.

Nie w sposób go nie polubić. Był serdeczny, pomocny i wyrozumiały. Ważne są tu także pokazane relacje rodzicielskie. Bohaterowie są młodszymi wersjami swoich rodziców. Niby różni, a jednak tacy sami.

Miłość... Mocne i trwałe uczucie. Niestety, nie każdy może mieć na to wpływ... czy też poznać czym ona jest...

Fajnie się czytało... Tutaj nie tylko tytułowy bohater przejmuje ster, ale także już wcześniej wspomniane trzy postacie. Oni wzajemnie się uzupełniają, także możemy ich wszystkich poznać.

Historia, która jest emocjonalnym rollercoasterem.

Lubię czytać literaturę, gdzie autor cytuję inne treści (książki) w swoim dziele. Tutaj dostaliśmy: 'Williama Blake, Szepikera i Stephanie Meyer.'

Drugim istotnym elementem jest też muzyka, która tutaj gra ważną rolę, oraz cytowane słowa.

Akurat znam ten utwór... Jest on nie tylko piękny, ale też delikatny.

Całość pochłonełam bardzo szybko. Książka nie tylko trzyma w napięciu, ale pokazuje również tę prawdziwość i nieprzewidywalność.

Gorąco polecam wszystkim przyszłym czytelnikom.

Zakończenie było dynamiczne i smutne.

Już nie mogę się doczekać kontynuacji tej serii.

Moja ocena 10/10

Cytaty z książki:

"Może nawet kiedy to pisali, wiedzieli, że to tylko naiwne życzenia dzieci, które nic nie wiedziały o życiu. A może chcieli wierzyć, że w ich przypadku wszystko będzie inaczej"

"Niektórzy nie powinni mieć prawa jazdy. Albo dostawać je po wielu testach. Najlepiej na inteligencję."

"Niestety to jest ten okres życia, kiedy co chwila znajdujemy się w sytuacjach, w których nie chcemy. Jeśli cię to pocieszy, potem też nie jest lepiej."

"W głębi duszy nie chciał jednak być sam. Pomimo że to rok, to w jego nastoletnim życiu wydawało się to bliższe nieskończoności."

" Miłość naprawdę była ślepa, a w tym wypadku głucha i jeszcze nieprzewidywalna. "

"Niestety na tym polega miłość, że nie możesz kogoś zmusić, żeby czegoś chciał, nieważne, jak bardzo ty tego pragniesz."

"Łatwe jest nudne i przereklamowane."

Avatar użytkownika - FascynacjaKsiazk
FascynacjaKsiazk
Przeczytane:2025-02-02, Ocena: 6, Przeczytałam,

🎸 I część serii Zawieszonych rozpoczyna niezwykłą serię o młodych osobach,które zmagają się ze życiem,problemami dni codziennego i tajemnicami rodzinnymi o których się głośno nie mówi.To historia z gatunku young adult w których młode osoby zderzają się z rzeczywistością.

🎸W książce są poruszane ważne tematy,które dotyczącą dużej ilości osób.Tematów jak: pogodzenie ze stratą,akceptacja ze zmianą otoczenia,relacje z rówieśnikami,alkoholizm czy walkę o zespół dla których jest początkiem wspomnień.

🎸Znakomita historia,która z kolejnymi rozdziałami porusza serce.Dzięki temu bohaterowie zyskali w mojej ocenie,ponieważ są bardzo wiarygodni.Poznają czym jest życie i co niesie ze sobą.Każda informacja o bohaterach wzbudzała moje zainteresowanie,pragnąć dowiedzieć się więcej.Jest emocjonalnie,zachwycająca i ciekawie,dzięki temu czyta się z przyjemnością.
▫Oli jest ciekawą postacią,która skrywa wiele tajemnic.To on rozpoczyna całe zamieszanie z zespołem i spełnieniem marzeń pozostałych bohaterów.

🎸Idealna książka dla młodych czytelników oraz tych co kochają historie w których poruszane są ważne życiowe tematy.
Goraco polecam i czekam na część 2

Avatar użytkownika - czarksiazek
czarksiazek
Przeczytane:2025-02-02, Ocena: 6, Przeczytałam,

(...) Oliwier przeprowadza się wraz z rodzicami z Anglii do Polski. W nowej szkole, w klasie do której trafia, poznaje trójkę przyjaciół, Emilię, Edwarda i Jakuba. Łączy ich wyjątkowa więź oraz przeżyta nie dawno tragedia. Oli staje się dla nich niczym powiew świeżości, wnosząc światło w ciemności z jakimi się muszą mierzyć. Jednak jawna niechęć Kuby do Oliwiera staje się rysą na tle tych nowo rodzących się relacji. Co stoi za taką postawą chłopaka? Czy uda się tym młodym ludziom, choć w części odbudować świat, który tak niedawno legł im w gruzach?

"Zawieszeni. Oli" to pierwsza z czterech części, opowieść o życiu grupki przyjaciół, którzy wchodząc w świat dorosłości, muszą mierzyć się ze stratą, lękami, pogubieniem, nałogami. Autorka zaprasza czytelnika do niełatwej codzienności licealisty, gdzie za fasadą dobrej zabawy, uśmiechu, często kryją się demony, z którymi trzeba walczyć niemal każdego dnia. Pewność, że tuż obok jest przyjaciel, nawet gdy rodzic zawodzi, dodaje siły i pomaga podnieść się nawet po najgorszej burzy. Tego doświadczają bohaterowie tej historii. Nie jest to cukierkowa, radosna opowieść, wręcz przeciwnie, dla mnie pełna jakiegoś głębokiego smutku, który czasem dopuszcza do głosu chwile radości.

Książka wciągnęła mnie od pierwszych stron, poczułam bliską więź z jej bohaterami, jakby mnie osobiście zaprosili do swojego świata. Fabuła została przedstawiona od strony każdego z nich, naprzemiennie, co pozwala na zapoznanie się z charakterystyką każdej postaci, z ich przemyśleniami, odczuciami i co najważniejsze, przeżyciami jakie niesie im, już w tak młodym wieku, życie. Zżyłam się z tym ich światem, dlatego niecierpliwie oczekuję kolejnych części.

Avatar użytkownika - Chwilapauli
Chwilapauli
Przeczytane:2025-10-26, Ocena: 5, Przeczytałam,

Wiecie co.. Przeczytałam tę książkę w jeden dzień. Jak rano zaczęłam, tak wieczorem skończyłam. Miałam też przerwy na sprzątanie, ale przez tę historię się po prostu płynie. Choć zawiera w sobie ogrom emocji, to czyta się naprawdę szybko i lekko. Nie do końca bym powiedziała, że to rollercoaster, bo nie czułam się jak na nim czytając, ale naprawdę książka bardzo dobrze napisana. Jak skończyłam, to autentycznie było mi smutno.

Tak naprawdę poznajemy tutaj wszystkich. Zarówno Oliwera (Oli), Emilię (Emi), Edwarda (Edi) i Jakuba (Tomi). Poznajemy myśli ich wszystkich przeplatane ze sobą w rozdziałach. I choć sięgając po tę książkę myślałam, że będzie skupiona właśnie tylko na jednej postaci, to tak było zdecydowanie lepiej. Móc poznać od razu całą grupę i docierać się razem z nimi.

Oliwier przeprowadza się z Anglii wraz ze swoimi rodzicami do Wrocławia w ostatniej klasie liceum. Chłopak będąc nowym, w klasie maturalnej, jest jak świeże mięso dla kolegów z klasy. Jednak zostaje miło przyjęty, aczkolwiek nie przez wszystkich. I choć nie wie co zrobił temu jednemu chłopakowi i dlaczego tak go nie lubi, mimo iż go nawet nie zna, postanawia go zrozumieć. To czego z czasem się dowiaduje jest smutne, poruszające i niestety takie życiowe.

Na szczęście na Empik Go są kolejne części, więc przeczytam co będzie dalej, bo Autorka mnie uświadomiła, że to jest 1/4 tomu ?. Że to tak naprawdę nie jest seria, a jeden tom podzielony na cztery części ?. I pssst... To jest debiut ???.

Avatar użytkownika - czytam_book
czytam_book
Przeczytane:2025-02-26, Ocena: 5, Przeczytałem,

Lubicie czytać książki młodzieżowe?

Powiem Wam, że czasem lubię sięgnąć po młodzieżówkę pomimo, że wiek już daleko od nastoletniego, gdyż są to bardzo wartościowe książki, mające w sobie wiele przekazów.

Dziś chcę Wam przedstawić książkę, która jest jednocześnie częścią pierwszą serii ,,Zawieszeni. Oli" Nina Włodarczyk, wydawnictwo Videograf.

Poznajemy tu przyjaciół Emilie, Jakuba, Edwarda, którzy mają pełne głowy marzeń i snują plany, a ich muzyka odbija się echem. Jednak w pewnym momencie przestaje ją słuchać, a plany i marzenia blakną, do momentu aż na ich drodze pojawi się Oliwier. Co połączy tą czwórkę? Czy pójdą po marzenia?

Powiem Wam, że otrzymałam świetna historię o młodych ludziach, którzy są pełni pasji i starają się iść naprzód pomimo przeszkód jakie stawia przed nimi życie. Każdy z nich jest inny a zarazem mają wspólną pasję, muzykę.

Bohaterowie są świetnie wykreowani, są tacy jak my, mają swoje problemy, rozterki,  idą ścieżką aby osiągnąć swoje marzenia, która niestety momentami jest zawiła i kręta.

Autorka przemyca w swojej powieści wiele ważnych tematów takich jak przyjaźń, depresja, samotność pomimo otaczających ludzi, alkohol, choroba bliskiej osoby, pasja i darzenie do spełnienia marzeń. Wskazanie jak bardzo ważne jest wsparcie bliskich, aby spełniać i realizować swoje marzenia, idąc małymi kroczkami do celu. Książka dostarcza spory wachlarz emocji od smutku, po uśmiech, aż po łzy.

Historia na kartach książki bardzo mnie oczarowała, a Tobie polecam ją z całego serca.

A autorce gratuluję bardzo dobrego debiutu!!!

Avatar użytkownika - ktomzynska
ktomzynska
Przeczytane:2025-02-25, Ocena: 5, Przeczytałam,

Czy wierzysz, że nawet w najciemniejszych chwilach życia potrafi zakwitnąć iskierka nadziei? ?

"Zawieszeni. Oli" to nie jest kolejna schematyczna młodzieżówka. Nina Włodarczyk stworzyła poruszającą, autentyczną opowieść o dorastaniu w cieniu traum, o poszukiwaniu swojego miejsca i o tym, jak trudno jest pozwolić sobie na szczęście. Historia wciąga od pierwszych stron i nie pozwala oderwać się od historii Emilii, Jakuba oraz Edwarda - trójki przyjaciół, którzy jeszcze niedawno snuli wielkie, niewinne marzenia. Los potrafi być brutalny - strata bliskiej osoby, ciężkie cienie alkoholizmu, porzucenia czy chorób, na które nikt nie znalazł lekarstwa, splatają się z codziennością bohaterów. I właśnie wtedy, gdy zdaje się, że marzenia już dawno odeszły, w ich życiu pojawia się Oliwier, niosąc coś, czego się bali - iskrę nadziei.

Bohaterowie są tak realni, że można odnieść wrażenie, jakby istnieli naprawdę - każdy z nich nosi w sobie ciężar przeszłości, ale też tlącą się gdzieś w środku iskrę, która może na nowo rozpalić ich marzenia.

Nina Włodarczyk z niezwykłą delikatnością i autentycznością oddaje uczucia młodzieńczych serc, ukazując, jak bolesne doświadczenia mogą współistnieć z pasją i miłością do muzyki. Muzyka, która kiedyś była tylko marzeniem o wielkiej scenie, staje się dla nich sposobem na przetrwanie i odkrywanie siebie na nowo. Styl autorki jest lekki, niemal poetycki, a jednocześnie pełen emocji - czyta się tę książkę jednym tchem, przeżywając każdy moment razem z bohaterami.

,,Zawieszeni. Oli" to opowieść o dorastaniu, o budowaniu własnej drogi w świecie pełnym cieni, ale i blasku. Historia, która pokazuje, że nawet utracone marzenia mogą powrócić, jeśli tylko w sercu zagości nadzieja. Dla mnie ta historia to prawdziwy rollercoaster uczuć, który pozostaje w pamięci na długo i skłania do refleksji nad własnymi życiowymi wyborami.

Polecam tę książkę każdemu, kto pragnie zanurzyć się w autentyczną opowieść o młodzieńczych zmaganiach, pasji i sile, która potrafi przemienić najtrudniejsze chwile. Już nie mogę się doczekać kolejnych tomów i dalszych losów tych niezwykłych postaci!

Avatar użytkownika - mrufka80czyta
mrufka80czyta
Przeczytane:2025-02-16, Ocena: 4, Przeczytałem, Mam,

Jakub, Edward i Emilia, znają się od przedszkola. Łączy ich jedna klasa w liceum, przyjaźń, miłość do muzyki, marzenia, trudne przeżycia. Ich marzeniem jest tworzyć muzykę, wyjść poza ściany szopy, w której grają. Chwilowo porzucili to marzenie, kiedy ich przyjaciel i członek zespołu odchodzi. Nie spodziewają się, że kiedykolwiek wrócą do grania.
Pewnego dnia w ich życiu pojawia się tytułowy Oli. Wraz z nim wraca nadzieja, że jeszcze może być normalnie, może nawet pięknie. Oliwier otwiera po woli serca prawie wszystkich... prawie. Czy Jakub da mu szansę?
Świetna historia o przyjaźni, o tym, że warto marzyć, ale też o tym, że każdy zmaga się z jakimiś problemami i nie powinno się oceniać po pozorach.
Autorka ma lekkie pióro, jednocześnie porusza wiele emocji. Kocham to, ile muzyki się kryje na kartach tej historii. To dopiero pierwszy tom, ale już wiem, że będzie się działo! Bardzo czekam na kontynuację.
Świetny debiut! Brawo Pani Nino!

Avatar użytkownika - mag-tur
mag-tur
Przeczytane:2025-01-31, Ocena: 5, Przeczytałem,

Nina Włodarczyk uraczyła czytelniczy światek swoim debiutem już w pierwszym tygodniu ferii. ,,Zawieszeni. Oli" to pierwszy z czterech tomów, który opowiada historię Oliwiera. Chłopaka, który praktycznie całe swoje życie spędził w Anglii i teraz ,,bum" klasa maturalna a on musi zmierzyć się ze starym a jednak nowym otoczeniem. Nową szkołą, której system edukacji na pewno różni się od angielskiego i co najistotniejsze dla młodzieży, która w tym wieku nie zawsze potrafi ,,wpasować się w krajobraz" a jednak tak bardzo potrzebuje akceptacji rówieśników. I co? I jak pech to pech, Oli zostaje posadzony koło Kuby, chłopaka z którym miał wątpliwą przyjemność poznać się na stacji benzynowej kilka dni wcześniej. A Kuba przyjaźni się z Emilią oraz Edwardem. I na pierwszy rzut oka widać, że tą trójkę łączy specyficzna więź. Ale jest coś więcej co czytelnik powoli zaczyna odkrywać a co przed Oliwerem jest jeszcze ukryte. Tragedia, która wpłynęła na trójkę przyjaciół a najbardziej na Kubę. A dla chłopaka Oli jest jest jak zadra za paznokciem bo dwójka przyjaciół zaczyna sympatyzować z nowym kolegą.

Książka po przeczytaniu pozostawiła we mnie niedosyt. Niedosyt, bo wszystko się zaczęło a na razie nic nie zostało wyjaśnione. Jak mniemam więcej rąbków tajemnic, tego co kołacze się w psychice bohaterów poznam w kolejnej części, bo każda z nich jest poświęcona jednemu z nich. Jak się domyślam to z perspektywy Kuby będę mogła śledzić dalsze losy tych młodych ludzi, gdyż w tym tomie to z Oliwier był narratorem i to głównie z jego emocjami mierzył się czytelnik. Strach i obawa przed odrzuceniem, przed tym co będzie za minutę, godzinę, jutro. Z marzeniami i niepokojem przed ich realizacją. Historia o tym jak młodzi ludzie zaczynają swoje dorosłe życie, bo z jednej strony są jeszcze dziećmi, które potrzebują opiekuńczych ramion rodziców a z drugiej używki i poczucie niezależności wprowadza je w świat odpowiedzialności z którym dorośli mierzą się na co dzień. A co się dzieje, gdy dziecko od dawna już jest ,,dorosłe"? O tym w tej i kolejnych częściach ,,Zawieszeni".

Współpraca barterowa z Wydawnictwem Videograf SA, brats.

Zawieszeni. Część 2: Kuba
Nina Włodarczyk0