Okładka książki - Zawieszeni. Część 1: Oli

Zawieszeni. Część 1: Oli

#ninawłodarczyk, #zawieszeni, #brats #rollercoaster #emocje #materiałreklamowy #materiałreklamowy #współpracareklamowa #wspolpracareklamowa

Zawieszeni Tom 1: Oli - Nina Włodarczyk

Dziękuję wydawnictwu Videograf za możliwość przeczytania tej książki.

Cieszę się, że autorka wyciągnęła swoją twórczość z tzw. "Szuflady". To jest naprawdę bardzo dobry debiut. Opisy takie, jakby bohaterowie żyli tuż obok, czy też żyło się ich życiem...

Historia o tym, aby marzyć, nie bać się sięgać po marzenia i to wszystko mimo przeciwności losu.

Zawsze trzeba zrobić ten pierwszy krok, nawet jeśli na początku wszystko wydaje się to niemożliwe.

Co byś zrobił/a, gdybyś został/a wepchnięty w dorosłość nazbyt szybko?

Z całą pewnością byłoby Ci ciężko, nie tylko psychicznie, ale odczułbyś to także w sferze emocjonalnej.

Nie wyobrażam sobie tego bólu jakiego doświadczyli główni bohaterowie - Emilia, Edward, czy też Kuba.

Czasami odnosi się wrażenie, że coś się w naszym życiu dzieje -"po coś". Przeżywamy zmiany, tyle tylko, że nie wiadomo, czy będą one dobre, czy też wręcz przeciwnie...

Oli, a właściwie Oliwer, który przyjechał do szkoły na ostatni rok - klasy maturalnej. Chłopak, który już od pierwszej chwili sprawia wrażenie przyjaciela i przynoszącego nadzieję.

Nie w sposób go nie polubić. Był serdeczny, pomocny i wyrozumiały. Ważne są tu także pokazane relacje rodzicielskie. Bohaterowie są młodszymi wersjami swoich rodziców. Niby różni, a jednak tacy sami.

Miłość... Mocne i trwałe uczucie. Niestety, nie każdy może mieć na to wpływ... czy też poznać czym ona jest...

Fajnie się czytało... Tutaj nie tylko tytułowy bohater przejmuje ster, ale także już wcześniej wspomniane trzy postacie. Oni wzajemnie się uzupełniają, także możemy ich wszystkich poznać.

Historia, która jest emocjonalnym rollercoasterem.

Lubię czytać literaturę, gdzie autor cytuję inne treści (książki) w swoim dziele. Tutaj dostaliśmy: 'Williama Blake, Szepikera i Stephanie Meyer.'

Drugim istotnym elementem jest też muzyka, która tutaj gra ważną rolę, oraz cytowane słowa.

Akurat znam ten utwór... Jest on nie tylko piękny, ale też delikatny.

Całość pochłonełam bardzo szybko. Książka nie tylko trzyma w napięciu, ale pokazuje również tę prawdziwość i nieprzewidywalność.

Gorąco polecam wszystkim przyszłym czytelnikom.

Zakończenie było dynamiczne i smutne.

Już nie mogę się doczekać kontynuacji tej serii.

Moja ocena 10/10

Cytaty z książki:

"Może nawet kiedy to pisali, wiedzieli, że to tylko naiwne życzenia dzieci, które nic nie wiedziały o życiu. A może chcieli wierzyć, że w ich przypadku wszystko będzie inaczej"

"Podobno Boga można rozśmieszyć, opowiadając mu o swoich planach na przyszłość. Po tym, co wydarzyło się tego dnia i wszystkim, co po nim nastąpiło, można by stwierdzić, że Bóg ma dziwne poczucie humoru."

"Niektórzy nie powinni mieć prawa jazdy. Albo dostawać je po wielu testach. Najlepiej na inteligencję."

"Niestety to jest ten okres życia, kiedy co chwila znajdujemy się w sytuacjach, w których nie chcemy. Jeśli cię to pocieszy, potem też nie jest lepiej."

"W głębi duszy nie chciał jednak być sam. Pomimo że to rok, to w jego nastoletnim życiu wydawało się to bliższe nieskończoności."

" Miłość naprawdę była ślepa, a w tym wypadku głucha i jeszcze nieprzewidywalna. "

"Niestety na tym polega miłość, że nie możesz kogoś zmusić, żeby czegoś chciał, nieważne, jak bardzo ty tego pragniesz."

"Łatwe jest nudne i przereklamowane."

Informacje dodatkowe o Zawieszeni. Część 1: Oli:

Data wydania: 2025-01-21
Kategoria: Dla młodzieży
Dodał/a opinię: Recenzja_Oliwii

Tagi: Proza (w tym literatura faktu) dla dzieci i młodzieży Interest age: from c 15 years

Zobacz opinie o książce Zawieszeni. Część 1: Oli

Kup książkę Zawieszeni. Część 1: Oli

Pakiet: Zawieszeni części 1-4
Nina Włodarczyk0
Okładka ksiązki - Pakiet: Zawieszeni części 1-4

Pierwsze cztery części "Zawieszonych" to początek ich drogi do dorosłości, budowania zespołu, pierwszego wyjścia z muzyką poza drzwi szopy, odkrywania...

Zawieszeni (#3). Zawieszeni. Część 3: Emi. Emi
Nina Włodarczyk0