Łódź to brylant, jeśli chodzi o potencjał kryminalny.
Joanna Mazur jest pisarką stawiającą rzetelność i research ponad język literacki. Działa niesztampowo i ma talent do wyciągania tajemnic na światło dzienne. Najnowszy projekt prowadzi ją do Łodzi, a konkretnie do hali magazynowej, w której Joanna ostatnio... zabiła człowieka. Osobiście, chociaż nie własnymi rękami.
Spotyka się z informatorem, którym okazuje się Surfer, człowiek o kryminalnej przeszłości i mafijnych powiązaniach. Joanna chce, żeby został konsultantem jej najnowszego kryminału. Za jego pośrednictwem wkracza w sam środek podejrzanej intrygi.
Pisarka łączy fakty i zadaje pytanie, które uruchamia śmiertelne domino. Jej ciekawość okaże się kluczem do prawdy czy biletem w jedną stronę? I czy Surfer naprawdę wprowadza ją w świat mafii czy tylko prowadzi na stracenie?
Wydawnictwo: W.A.B.
Data wydania: 2025-03-26
Takiej bohaterki to jeszcze polski kryminał nie widział. Joanna Opiat-Bojarska wprowadza na scenę literacką postać, która nie tylko zaskakuje, ale i burzy granice między fikcją a rzeczywistością. Joanna Mazur - bo tak nazywa się główna bohaterka - to pisarka. A gdy zaczynasz czytać, nie możesz się oprzeć wrażeniu, że przypomina... samą autorkę. Celowy zabieg? Zabawny przypadek? A może literacka gra z czytelnikiem, mająca na celu zaburzenie tego, co ,,prawdziwe"? Opiat-Bojarska rozgrywa ten motyw z prawdziwym kunsztem. I robi to znakomicie.
Mazur nie znosi tajemnic, straconych szans i drzwi, które pozostają zamknięte. Dosłownie i w przenośni. Ma w sobie coś z dziennikarki śledczej, coś z wojowniczki i coś z kogoś, kto nie potrafi pogodzić się z brakiem odpowiedzi. Skrywa również własną tajemnicę... Bo czy każdy trzyma w mieszkaniu pokój, do którego drzwi są zamknięte na zawsze?
Książka porywa wartką akcją. To historia, w której nie ma miejsca na przestoje - każde zdanie coś wnosi, a każdy bohater ma swój wyraźny ślad. Postaci są dobrane idealnie - żywe, charakterystyczne, jakby żywcem wyjęte z naszej codzienności (@jarek - coś o tym chyba wiesz...).
Opiat-Bojarska przekonująco i głęboko wnika w środowisko złodziei samochodów. Ich emocje, dreszcz towarzyszący kolejnym akcjom, ekscytacja - wszystko to wypada autentycznie. Tworzy się z tego cały katalog osobowości: od tych niegroźnych i naiwnie sympatycznych, po zawodowych specjalistów od bólu. Nie można też nie wspomnieć o tle akcji - Łodzi. Miasto nie gra tu roli neutralnego tła - ono uczestniczy w wydarzeniach, wpływa na tempo, decyzje i atmosferę.
,,Nie szukaj mnie" to nie tylko początek nowej historii - to początek nowej jakości w polskim kryminale. Mazur to bohaterka, która nie daje o sobie zapomnieć. A że to dopiero pierwsza część cyklu Złodziej, pozostaje jedno: nie tylko chcesz więcej, Ty MUSISZ dowiedzieć się, co będzie dalej.
Bo kiedy Opiat-Bojarska mówi ,,nie szukaj mnie" - wiesz, że i tak będziesz szukać. I to z wypiekami na twarzy.
Książkę ,,Złodziej" wybrałam ze względu na zachęcający opis. Okładka również przyciągnęła mój wzrok. Ponadto o twórczości Joanny Opiat-Bojarskiej czytałam sporo dobrego, więc byłam bardzo ciekawa, czy i mnie jej książki przypadną do gustu!
Joanna Mazur chce napisać książkę dotyczącą handlarzy samochodami. W celu przeprowadzenia reaserchu wybiera się do Łodzi, gdzie ma możliwość porozmawiania z Surferem, który miał do czynienia z tym półświatkiem. Surfer pomaga też Joannie skontaktować się z innymi ludźmi, którzy zajmowali się, bądź nadal zajmują handlem samochodami. Jednak szybko okazuje się, że Joanna oraz Surfer znajdują się w niebezpieczeństwie.
Wow! Spodziewałam się dobrej książki, ale to co dostałam przerosło moje oczekiwania! ,,Złodziej" to kawał dobrego kryminału od którego nie możemy się oderwać! Łódź to główne miejsce wydarzeń. Miejsce, gdzie przestępczość ma się nadzwyczaj dobrze. Miejsce idealne na reaserch dla pisarki kryminalnej. Jednak jest to miejsce brutalne i niebezpieczne. Kreacja głównej bohaterki Joanny Mazur jest genialna, fabuła wciągająca, a zakończenie nieprzewidywalne!
Jak już wspomniałam główną bohaterką powieść ,,Złodziej" jest Joanna Mazur autorka kryminałów. Jest to kobieta wykreowana na postać silną, zdeterminowaną, bezkompromisową i przede wszystkim nie bojącą się spotkań z przestępcami. Wręcz przeciwnie kobieta o nie zabiega i zrobi wszystko, aby do nich doszło. Jednak w środku Joanna zmaga się z własnymi demonami i przeszłością. I choć z zewnątrz jest to postać pokryta grubą skorupą, to jednak w środku jest krucha.
Surfer to bohater, który zasługuje na wspomnienie. To postać tajemnicza i intrygująca. Joanna to właśnie z nim spotyka się poszukując informacji do nowej książki. Surfer otwiera jej drzwi do świata przestępczości i handlarzy samochodami. Jednak Surfer mówi dużo, a czasami za dużo. Co sprawia, że oboje zaczynają znajdować się w śmiertelnym niebezpieczeństwie.
Łódź to miasto, które w tej powieści zostało przedstawione z tej mrocznej i brutalnej strony. Przestępcy, mroczne i tajemnicze zakamarki, zrujnowane fabryki. To wszystko sprawia, że atmosfera jest gęsta i pełna napięcia.
Język powieści jest prosty i oszczędny. Jednak ,,Złodzieja" czyta się bardzo dobrze! Autorka przedstawia tę historię bardzo realistycznie. Nie ma tutaj upiększania. Można wręcz rzec, że przeważa tutaj surowość. Jednak to właśnie dodaje fabule wyjątkowości i sprawia, że łatwiej nam wczuć się w klimat tej książki.
Reasumując, ,,Złodziej" to genialny kryminał autorstwa Joanny Opiat-Bojarskiej. To książka, która nie pozwoli zasnąć, dopóki nie przeczytamy zakończenia. To powieść z tych ,,jeszcze tylko jeden rozdział", a nawet nie zauważamy upływu czasu i tego, że jesteśmy na końcówce! Mocni i wyraziści bohaterowie, świetnie prowadzona fabuła, napięta i duszna atmosfera i niemożność odłożenia książki to cechy, które sobie w powieściach bardzo cenię. I co mogę jeszcze powiedzieć idźcie, czytajcie, bo ,,Złodziej" zasługuje na poznanie! Polecam!
IG: libresunn
Lubisz książki, których akcja rozgrywa się w miastach, które bardzo dobrze znasz? ?
Ja tak - mieszkałam w Łodzi przez 6 lat i wiem jedno: klimat tego miasta idealnie pasuje do tej historii.
Joanna Mazur wie, że research to podstawa, ale czy tym razem nie poszła o krok za daleko? Kiedy spotyka Surfera, człowieka o mafijnej przeszłości, otwierają się przed nią drzwi do świata, w którym jedno nieostrożne słowo może kosztować życie. Pisarz ma opisywać rzeczywistość, ale co, jeśli rzeczywistość zacznie pisać scenariusz, którego finału nie da się przewidzieć.
"Złodziej. Nie szukaj mnie" to historia, która wciąga jak wir. Łódź staje się miastem pełnym sekretów, niebezpiecznych znajomości i decyzji, które ważą więcej, niż się wydaje. Mafia, brutalne rozgrywki, ale i matczyna miłość, która popycha do granic - Joanna Opiat-Bojarska splata te wątki z precyzją, jakiej można się spodziewać po Królowej Researchu.
Nie ma tu zbędnych ozdobników. Jest surowy, brudny realizm, są emocje i napięcie, które nie odpuszcza ani na chwilę. Autorka potrafi dawkować informacje tak, by czytelnik czuł się jak Mazur - zagubiony, niepewny, ale zdeterminowany, by dotrzeć do prawdy. Tylko czy prawda to zawsze dobre rozwiązanie?
Po tej książce już nigdy nie spojrzysz na Łódź tak samo. I dwa razy się zastanowisz, zanim zadasz pytanie, które może otworzyć drzwi do świata, z którego nie ma wyjścia.
"Zły pies wtrącił mnie do więzienia tylko dlatego, że nie chciałem zapłacić mu haraczu". Na portalu społecznościowym pojawia się post znanego judoki wzywający...
Druga część serii z dziennikarką śledczą, Anną Rogozińską. Anna Rogozińska, dziennikarka TV przeprowadza wywiad z politykiem, którego syn wypadł...
Przeczytane:2025-08-29, Ocena: 6, Przeczytałem, Mam,
Macie ochotę na mroczny świat łódzkiego półświatka?
"Złodziej. Nie szukaj mnie" to powieść Joanny Opiat-Bojarskiej, stanowiąca pierwszy tom serii kryminalno-sensacyjnej. Książka ukazała się 26 marca 2025 roku nakładem Wydawnictwa Chmury. Autorka, znana z poczytnych serii kryminalnych, tym razem zabiera czytelników do mrocznego świata łódzkiego półświatka, gdzie przestępczość przeplata się z niebezpiecznymi intrygami.
Główną bohaterką jest Joanna Mazur, pisarka kryminałów, która stawia rzetelny research ponad język literacki. W ramach pracy nad nową książką trafia do Łodzi, gdzie zamierza zgłębić środowisko złodziei samochodów i mafijne powiązania. Jej informatorem zostaje Surfer, człowiek o kryminalnej przeszłości i mafijnych koneksjach. Spotkanie z nim prowadzi do nieoczekiwanych konsekwencji. Joanna zostaje wmieszana w śmiertelną intrygę i oskarżona o morderstwo.
Łódź w powieści nie jest jedynie tłem wydarzeń, ale pełnoprawnym bohaterem. Autorka doskonale oddaje mroczny klimat miasta, przedstawiając je jako przestrzeń, gdzie "beton, cegła i pustka tworzą scenę dla świata przestępczości, w którym kłamstwo i prawda splatają się w niebezpieczną sieć" . Joanna Opiat-Bojarska nie idealizuje Łodzi lecz pokazuje jej surowy, industrialny charakter, który doskonale współgra z kryminalną fabułą.
Atuty książki to autentyczność i research. Autorka słynie z doskonałego przygotowania merytorycznego. Nieszablonowa bohaterka 💪👩Joanna Mazur to postać złożona i niejednoznaczna. Nie jest to typowa sympatyczna protagonistka. Jej decyzje bywają irytujące, motywacja niejednoznaczna, ale właśnie dzięki temu jest interesująca i prawdziwa. Wciągająca fabuła z zwrotami akcji 🔄😮 Książka trzyma w napięciu, a zaskakujące zwroty akcji nie pozwalają się nudzić. Finalna scena pozostawia w niemałym zawieszeniu i wprawia w osłupienie. Wyraziste postacie drugoplanowe 🎭👥 Surfer, komisarz Borkowski czy poznański policjant Jabłoński to barwne postaci, które wnoszą wiele do historii. Realistyczne dialogi są jednym z atutów powieści. Pełne slangu i wulgaryzmów, dodające autentyczności.
Możliwe mankamenty 👎⚠️
Kontrowersyjna główna bohaterka 🤔👩 Niektórym czytelnikom może przeszkadzać niejednoznaczność Joanny Mazur i jej często irytujące decyzje. Niedosyt po zakończeniu 🤷♀️❓ Finał pozostawia pewne niedopowiedzenia i pytania, co może frustrować część odbiorców. Chaos niektórych wątków 🔀🌪️Momentami pojawia się wiele wątków, które mogą wprowadzać lekki chaos.
Czytanie "Złodzieja" to prawdziwy rollercoaster emocji! 😱 Momentami czułam niepokój i napięcie, kiedy Joanna Mazur wikłała się w coraz bardziej niebezpieczne sytuacje. Mroczny klimat Łodzi wciągał jak bagno, a zwroty akcji 💥 nie raz wywoływały moje zdumienie. Finalne rozdziały to prawdziwe emocjonalne trzęsienie ziemi 🤯, które zostawia z pytaniami i potrzebą dyskusji!
Dla kogo jest ta książka? 🤔📚
Polecam "Złodzieja" miłośnikom:
· Kryminałów i thrillerów z mrocznym klimatem 🔪🕵️♂️
· Nieszablonowych bohaterów 👩💪
· Historii osadzonych w realnych lokalizacjach 🏙️📍
· Opowieści z niespodziewanymi zwrotami akcji 🔄😮
· Autentycznych opisów środowisk przestępczych 🚗💼
"Złodziej. Nie szukaj mnie" to wciągający kryminał z mrocznym klimatem i nieszablonową bohaterką. Joanna Opiat-Bojarska po raz kolejny dowodzi, że potrafi stworzyć trzymającą w napięciu historię, osadzoną w surowym, ale fascynującym świecie łódzkiego półświatka. Mimo pewnych niedoskonałości, to solidna pozycja dla miłośników gatunku🤞😊
Moja ocena: 8/10 ⭐
Polecam!