Macie ochotę na mroczny świat łódzkiego półświatka?
"Złodziej. Nie szukaj mnie" to powieść Joanny Opiat-Bojarskiej, stanowiąca pierwszy tom serii kryminalno-sensacyjnej. Książka ukazała się 26 marca 2025 roku nakładem Wydawnictwa Chmury. Autorka, znana z poczytnych serii kryminalnych, tym razem zabiera czytelników do mrocznego świata łódzkiego półświatka, gdzie przestępczość przeplata się z niebezpiecznymi intrygami.
Główną bohaterką jest Joanna Mazur, pisarka kryminałów, która stawia rzetelny research ponad język literacki. W ramach pracy nad nową książką trafia do Łodzi, gdzie zamierza zgłębić środowisko złodziei samochodów i mafijne powiązania. Jej informatorem zostaje Surfer, człowiek o kryminalnej przeszłości i mafijnych koneksjach. Spotkanie z nim prowadzi do nieoczekiwanych konsekwencji. Joanna zostaje wmieszana w śmiertelną intrygę i oskarżona o morderstwo.
Łódź w powieści nie jest jedynie tłem wydarzeń, ale pełnoprawnym bohaterem. Autorka doskonale oddaje mroczny klimat miasta, przedstawiając je jako przestrzeń, gdzie "beton, cegła i pustka tworzą scenę dla świata przestępczości, w którym kłamstwo i prawda splatają się w niebezpieczną sieć" . Joanna Opiat-Bojarska nie idealizuje Łodzi lecz pokazuje jej surowy, industrialny charakter, który doskonale współgra z kryminalną fabułą.
Atuty książki to autentyczność i research. Autorka słynie z doskonałego przygotowania merytorycznego. Nieszablonowa bohaterka 💪👩Joanna Mazur to postać złożona i niejednoznaczna. Nie jest to typowa sympatyczna protagonistka. Jej decyzje bywają irytujące, motywacja niejednoznaczna, ale właśnie dzięki temu jest interesująca i prawdziwa. Wciągająca fabuła z zwrotami akcji 🔄😮 Książka trzyma w napięciu, a zaskakujące zwroty akcji nie pozwalają się nudzić. Finalna scena pozostawia w niemałym zawieszeniu i wprawia w osłupienie. Wyraziste postacie drugoplanowe 🎭👥 Surfer, komisarz Borkowski czy poznański policjant Jabłoński to barwne postaci, które wnoszą wiele do historii. Realistyczne dialogi są jednym z atutów powieści. Pełne slangu i wulgaryzmów, dodające autentyczności.
Możliwe mankamenty 👎⚠️
Kontrowersyjna główna bohaterka 🤔👩 Niektórym czytelnikom może przeszkadzać niejednoznaczność Joanny Mazur i jej często irytujące decyzje. Niedosyt po zakończeniu 🤷♀️❓ Finał pozostawia pewne niedopowiedzenia i pytania, co może frustrować część odbiorców. Chaos niektórych wątków 🔀🌪️Momentami pojawia się wiele wątków, które mogą wprowadzać lekki chaos.
Czytanie "Złodzieja" to prawdziwy rollercoaster emocji! 😱 Momentami czułam niepokój i napięcie, kiedy Joanna Mazur wikłała się w coraz bardziej niebezpieczne sytuacje. Mroczny klimat Łodzi wciągał jak bagno, a zwroty akcji 💥 nie raz wywoływały moje zdumienie. Finalne rozdziały to prawdziwe emocjonalne trzęsienie ziemi 🤯, które zostawia z pytaniami i potrzebą dyskusji!
Dla kogo jest ta książka? 🤔📚
Polecam "Złodzieja" miłośnikom:
· Kryminałów i thrillerów z mrocznym klimatem 🔪🕵️♂️
· Nieszablonowych bohaterów 👩💪
· Historii osadzonych w realnych lokalizacjach 🏙️📍
· Opowieści z niespodziewanymi zwrotami akcji 🔄😮
· Autentycznych opisów środowisk przestępczych 🚗💼
"Złodziej. Nie szukaj mnie" to wciągający kryminał z mrocznym klimatem i nieszablonową bohaterką. Joanna Opiat-Bojarska po raz kolejny dowodzi, że potrafi stworzyć trzymającą w napięciu historię, osadzoną w surowym, ale fascynującym świecie łódzkiego półświatka. Mimo pewnych niedoskonałości, to solidna pozycja dla miłośników gatunku🤞😊
Moja ocena: 8/10 ⭐
Polecam!
BRUNETTE BOOKS
Wydawnictwo: W.A.B.
Data wydania: 2025-03-26
brunetkabooksrec
Ucieknij lub zgiń. Escape room to sposób na zabawę ze znajomymi. Czworo młodych ludzi daje się zamknąć w pokoju pełnym zagadek. Mają dziewięćdziesiąt...
Joanna Opiat-Bojarska, mistrzyni wyrafinowanych thrillerów, wyborowo zwodzi czytelników i serwuje im wyjątkowe śledztwo, w którym nic nie jest oczywiste...