Macie ochotę na mroczny świat łódzkiego półświatka?
"Złodziej. Nie szukaj mnie" to powieść Joanny Opiat-Bojarskiej, stanowiąca pierwszy tom serii kryminalno-sensacyjnej. Książka ukazała się 26 marca 2025 roku nakładem Wydawnictwa Chmury. Autorka, znana z poczytnych serii kryminalnych, tym razem zabiera czytelników do mrocznego świata łódzkiego półświatka, gdzie przestępczość przeplata się z niebezpiecznymi intrygami.
Główną bohaterką jest Joanna Mazur, pisarka kryminałów, która stawia rzetelny research ponad język literacki. W ramach pracy nad nową książką trafia do Łodzi, gdzie zamierza zgłębić środowisko złodziei samochodów i mafijne powiązania. Jej informatorem zostaje Surfer, człowiek o kryminalnej przeszłości i mafijnych koneksjach. Spotkanie z nim prowadzi do nieoczekiwanych konsekwencji. Joanna zostaje wmieszana w śmiertelną intrygę i oskarżona o morderstwo.
Łódź w powieści nie jest jedynie tłem wydarzeń, ale pełnoprawnym bohaterem. Autorka doskonale oddaje mroczny klimat miasta, przedstawiając je jako przestrzeń, gdzie "beton, cegła i pustka tworzą scenę dla świata przestępczości, w którym kłamstwo i prawda splatają się w niebezpieczną sieć" . Joanna Opiat-Bojarska nie idealizuje Łodzi lecz pokazuje jej surowy, industrialny charakter, który doskonale współgra z kryminalną fabułą.
Atuty książki to autentyczność i research. Autorka słynie z doskonałego przygotowania merytorycznego. Nieszablonowa bohaterka 💪👩Joanna Mazur to postać złożona i niejednoznaczna. Nie jest to typowa sympatyczna protagonistka. Jej decyzje bywają irytujące, motywacja niejednoznaczna, ale właśnie dzięki temu jest interesująca i prawdziwa. Wciągająca fabuła z zwrotami akcji 🔄😮 Książka trzyma w napięciu, a zaskakujące zwroty akcji nie pozwalają się nudzić. Finalna scena pozostawia w niemałym zawieszeniu i wprawia w osłupienie. Wyraziste postacie drugoplanowe 🎭👥 Surfer, komisarz Borkowski czy poznański policjant Jabłoński to barwne postaci, które wnoszą wiele do historii. Realistyczne dialogi są jednym z atutów powieści. Pełne slangu i wulgaryzmów, dodające autentyczności.
Możliwe mankamenty 👎⚠️
Kontrowersyjna główna bohaterka 🤔👩 Niektórym czytelnikom może przeszkadzać niejednoznaczność Joanny Mazur i jej często irytujące decyzje. Niedosyt po zakończeniu 🤷♀️❓ Finał pozostawia pewne niedopowiedzenia i pytania, co może frustrować część odbiorców. Chaos niektórych wątków 🔀🌪️Momentami pojawia się wiele wątków, które mogą wprowadzać lekki chaos.
Czytanie "Złodzieja" to prawdziwy rollercoaster emocji! 😱 Momentami czułam niepokój i napięcie, kiedy Joanna Mazur wikłała się w coraz bardziej niebezpieczne sytuacje. Mroczny klimat Łodzi wciągał jak bagno, a zwroty akcji 💥 nie raz wywoływały moje zdumienie. Finalne rozdziały to prawdziwe emocjonalne trzęsienie ziemi 🤯, które zostawia z pytaniami i potrzebą dyskusji!
Dla kogo jest ta książka? 🤔📚
Polecam "Złodzieja" miłośnikom:
· Kryminałów i thrillerów z mrocznym klimatem 🔪🕵️♂️
· Nieszablonowych bohaterów 👩💪
· Historii osadzonych w realnych lokalizacjach 🏙️📍
· Opowieści z niespodziewanymi zwrotami akcji 🔄😮
· Autentycznych opisów środowisk przestępczych 🚗💼
"Złodziej. Nie szukaj mnie" to wciągający kryminał z mrocznym klimatem i nieszablonową bohaterką. Joanna Opiat-Bojarska po raz kolejny dowodzi, że potrafi stworzyć trzymającą w napięciu historię, osadzoną w surowym, ale fascynującym świecie łódzkiego półświatka. Mimo pewnych niedoskonałości, to solidna pozycja dla miłośników gatunku🤞😊
Moja ocena: 8/10 ⭐
Polecam!
BRUNETTE BOOKS
Wydawnictwo: W.A.B.
Data wydania: 2025-03-26
brunetkabooksrec
Anna Rogozińska jest trzydziestoparoletnią, atrakcyjną i bardzo ambitną dziennikarką TV. Kiedy wpada na trop afery lekarskiej, robi wszystko, aby odkryć...
Ucieknij lub zgiń. Escape room to sposób na zabawę ze znajomymi. Czworo młodych ludzi daje się zamknąć w pokoju pełnym zagadek. Mają dziewięćdziesiąt...