Piętnastolecie matury to świetny pretekst, by sprawdzić, jak się miewają dawni koledzy, zwłaszcza że klasa o profilu gastronomiczno-parapsychologicznym nie cieszyła się dobrą opinią.
Położony na obrzeżach miasta aquapark wydaje się idealnym miejscem na spotkanie po latach, a na imprezę przybywają ci, którzy szczególnie chcą pokazać, że do czegoś doszli. Między innymi znana pisarka, demonolog Dominik, mężobójczyni z Las Vegas oraz pewna influencerka - twórczyni wspomagającego libido specyfiku o nazwie Bzykamina. Również grono nauczycielskie nie kryje ciekawości, co wyrosło z niezbyt lotnych dzieciaków z najgorszej klasy w historii liceum. Niestety na samym początku ktoś znajduje ukryte w szafce ciało znienawidzonej matematyczki. Nic dziwnego, że podejrzani są absolutnie wszyscy. Do tego w samym aquaparku dzieją się inne paskudne rzeczy, a w tle czai się tajemnica związana z tragedią sprzed lat, o której wszyscy zdążyli już zapomnieć. Czy uda się wyjaśnić śmierć wrednej nauczycielki? Czy właściciele parku i stadko zwariowanych papug mogą mieć z tym cokolwiek wspólnego?
Wydawnictwo: BookEnd
Data wydania: 2025-07-10
Życie bibliotekarzy nie może być nudne - szczególnie jeśli odwiedzają ich nietypowi czytelnicy albo... sami bohaterowie! Pewnej nocy w bibliotece pojawia...
Ada dowiaduje się, że zamordowano córkę jej koleżanki. W zajeździe pod ,,Szalonym Mnichem" ktoś ją zabił, ale wyraźnie widać, że nie mógł tego zrobić człowiek...
Przeczytane:2026-01-29, Ocena: 6, Przeczytałem, Insta challenge. Wyzwanie dla bookstagramerów 2026, 52 książki 2026, 26 książek 2026, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu – edycja 2026, 12 książek 2026, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2026 roku,
Kto z Was uwielbiał matematykę w szkole i miał świetną Panią? ?
Iwona Banach w książce ,,Zwłoki z klasą" porusza temat spotkania dawnych kolegów z klasy o profilu gastronomiczno- parapsychologicznym z okazji piętnastolecia matury. Wydarzenie intrygujące, gdyż każdy chce się pokazać, a nauczycielki chcą zobaczyć na kogo to wyrośli dawni uczniowie.
Wiadomo, że po Iwonie Banach spodziewać się można wszystkiego, ale na pewno nie tego, że bohaterowie będą normalni. ? Dlatego też treść książki urozmaica pisarka, demonolog Dominika, mężobójczyni z Las Vegas oraz pewna influencerka, która jest też twórczynią specyfiku wspomagającego lidibo o nazwie Bzykamina. To, że padłam ze śmiechu, nie muszę Wam mówić. ?
Jednak, żeby w każdym razie nawet w najmniejszym momencie nie zawiało nudą, to zwłoki muszą być. A kogo? Wiadomo, że matematyczki, która nie była lubiana. A gdzie? Tym razem w szafie. Kto zabił? Grono podejrzanych jest obszerne.
Akcja toczy się w aquaparku i wątek związany z matematyczką to jedna sprawa. Kolejną jest tajemnica związana z tragedią sprzed lat. No i jest jeszcze wątek papug. Jakie one mają znaczenie w tej historii?
,,Zwłoki z klasą" Iwony Banach to zabawna pozycja, jak każda autorki, która ma w sobie czarny humor, kreatywną fabułę, zwariowanych i intrygujących bohaterów, szalone rozwiązanie i to coś, czego szuka się w komediach kryminalnych.
Podziwiam pomysły na tytuły. Mnie zawsze przyciągają. Zielona okładka również do mnie przemówiła, bo zielony uwielbiam.
Polecam, jeśli szukacie czegoś innego i zwariowanego.