Okładka książki - Agent z Rijadu

Agent z Rijadu

„Agent z Rijadu” pulsuje gorącymi wydarzeniami i rozpala wyobraźnię czytelnika śmiertelnymi rozgrywkami sięgającymi dalej niż można by pomyśleć.

Aleks Niwiński – oficer polskiego wywiadu – melduje się w naszej ambasadzie w Arabii Saudyjskiej. W Rijadzie dochodzi do kilku zamachów. Kto jest za nie odpowiedzialny, Al.- Kaida czy może rodzina królewska? W tym samy czasie Irańczycy i Rosjanie próbują zdestabilizować światowy rynek ropy. Rosyjski dyplomata proponuje Aleksowi niebezpieczną współpracę.

Atmosfera książki jest gęsta jak arabska ropa i gorąca jak piasek pustyni.  Rijad staje się sceną krwawych zamachów i tarć pomiędzy różnymi państwami. Stawka jest wysoka a gra niebezpieczna. W tle rozbrzmiewa wojna  w Ukrainie i rosyjskie zbrodnie wojenne. Rosjanie, Irańczycy, Amerykanie, Saudyjczycy, Polacy i Ukraińcy rozpoczynają śmiertelny taniec. Wywiady wszystkich krajów szaleją. Zawiązywane są potajemne spiski, podejmowane są ryzykowne werbunki. Wszystko wrze, płonie i robi się naprawdę wybuchowo.

Autor zarzuca nas mnóstwem postaci i wątków, które powolutku w zaskakujący sposób zaczynają się wiązać. „Agent z Rijadu” przypomina rozgrywkę szachową na najwyższym szczeblu. Na początku pojawiają się szybko eliminowane pionki a potem rozgrywka sięga wyższych figur. Tylko dogłębna analiza pozwoli na przewidzenie następnych ruchów.

Od powieść Pana Michniewicza można się uzależnić. Są prawdziwą ucztą czytelniczą i wyzwaniem dla analitycznych umysłów. Po ich lekturze zaczynamy się zastanawiać co tak naprawdę kryje się za telewizyjnymi news’ami.

Informacje dodatkowe o Agent z Rijadu:

Kup książkę Agent z Rijadu

Partnerzy. Początek
Robert Michniewicz0
Okładka ksiązki - Partnerzy. Początek

Wywiad polski kontra wywiad rosyjski. Kto wygra w tej dramatycznej rozgrywce? Luty 2022 roku. W powietrzu wisi konflikt rosyjsko-ukraiński. W tym napiętym...

Zdążyć przed wrogiem
Robert Michniewicz0
Okładka ksiązki - Zdążyć przed wrogiem

Ostatnie dni Powstania Warszawskiego. Gestapo zatrzymuje oficera ruchu oporu odpowiedzialnego za ewakuację archiwum agentury Oddziału II Komendy Głównej...