Po książkę „Air fryer. Przepisy na prawie wszystko” sięgnęłam dlatego, że nie przepadam za gotowaniem, nie lubię poświęcać na to zbyt dużo czasu i kompletnie nie mam talentu kulinarnego. Gotuję, bo muszę, ale właściwie ciągle to samo. Urządzenia wprawdzie nie posiadam, ale przymierzam się do niego z nadzieją, że usprawni mój pobyt w kuchni. I stąd u mnie ta książka, która, przyznam szczerze, sporo wyjaśnia. Ta pozycja to nie tylko przepisy, to kompleksowy poradnik dedykowany zarówno początkującym, jak i zaawansowanym użytkownikom urządzeń typu air fryer. W przystępny sposób wprowadza użytkowników w tajniki smażenia gorącym powietrzem, jednocześnie udowadniając, że ten sprzęt może być znacznie bardziej wszechstronny, niż mogłoby się wydawać na pierwszy rzut oka (ja myślałam kiedyś, że to urządzenie tylko do frytek).
Publikacja podzielona jest na dwie główne części. Pierwsza to wprowadzenie na temat samego urządzenia, opisujące, jak działa air fryer, na co zwrócić uwagę przy wyborze modelu, a także zawierające liczne praktyczne wskazówki, które pomogą w osiągnięciu najlepszych efektów kulinarnych. Znajdziemy tutaj przydatne tabele z czasami i temperaturami pieczenia różnych produktów spożywczych, co jest szczególnie pomocne dla osób, które dopiero zaczynają przygodę z gotowaniem w tym urządzeniu. Dodatkowo autorka porusza temat akcesoriów, takich jak silikonowe foremki czy maty, które mogą znacznie ułatwić pracę w kuchni. Pozycja ta zawiera również liczne porady dotyczące unikania typowych błędów przy korzystaniu z air fryera, takich jak zbyt krótkie lub zbyt długie pieczenie potraw. Autorka zwraca uwagę na różnice między poszczególnymi modelami urządzeń, co jest istotne, ponieważ czas i temperatura pieczenia mogą się różnić w zależności od specyfikacji sprzętu.
Druga część książki to bogaty zbiór przepisów, które zostały podzielone na kategorie odpowiadające różnym posiłkom, od śniadań, przez obiady, aż po desery i przekąski. Wśród propozycji posiłków znajdziemy różnorodne dania, takie jak puszyste omlety, zupy kremy, soczyste mięsa, chrupiące warzywa w panierce czy aromatyczne wypieki. Przepisy są opisane w szczegółowy sposób i wydaje się, że ich przygotowanie jest łatwe nawet dla osób z niewielkim doświadczeniem kulinarnym. Każdy przepis zawiera informacje o czasie pieczenia, temperaturze i wymaganych akcesoriach, co pozwala uniknąć niepotrzebnych błędów. Jednym z największych atutów książki jest jej różnorodność. Autorka proponuje dania zarówno pikantne, jak i słodkie, zachęcając do eksperymentowania i odkrywania nowych smaków. Dzięki temu każdy użytkownik, niezależnie od preferencji kulinarnych, znajdzie coś dla siebie. Warto jednak zauważyć, że przepisy w dużej mierze opierają się na kuchni międzynarodowej. Autorka nie jest Polką, więc w sumie to nic dziwnego.
Pod względem estetyki książka prezentuje się bardzo dobrze. Kolorowa oprawa graficzna i przejrzysty układ przepisów sprawiają, że korzystanie z niej jest przyjemne i intuicyjne. Zawartość merytoryczna i praktyczne podejście do tematu czynią ją świetnym wyborem zarówno dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z air fryerem, jak i dla tych, które poszukują inspiracji do bardziej zaawansowanego gotowania. W moim odczuciu to wartościowy przewodnik, który pokazuje pełen potencjał tego popularnego urządzenia. Serdecznie polecam!
Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2025-01-15
Kategoria: Kuchnia
maitiri_books
DAJ SIĘ WYRĘCZYĆ SWOJEMU AIR FRYEROWI! Air fryer już robi rewolucję w naszych kuchniach. Pozwól mu na jeszcze więcej! Przyrządzasz w nim prawie wszystko...