„Alfabet pięknych pań” to książka, w której przepadłam jeszcze bardziej niż w pierwszej części. Już wcześniej bardzo polubiłam ten klimat, ale tutaj wszystko było dla mnie jeszcze bardziej emocjonalne.
Bardzo szybko znowu wciągnęłam się w ich historie.
Pierwsza część tej historii naprawdę mnie rozbiła. Wątek Augusty był dla mnie ciężki i momentami aż bolało, kiedy czytałam, przez co musi przechodzić. To nie była już taka lekka opowieść jak na początku, tylko coś znacznie bardziej emocjonalnego. Czułam smutek, złość „dlaczego tak to się potoczyło”.
Nicolas który nie ma szczęścia w miłości. To bohater, któremu naprawdę kibicowałam i którego było mi po prostu szkoda. Mam nadzieję, że jego historia jeszcze się rozwinie i że w końcu spotka kogoś, kto będzie mu w pełni oddany, bo zasługuje na coś dobrego.
Podobało mi się też to, że każda z przyjaciółek ma tutaj swoją historię i swoje problemy. Nie ma jednej głównej bohaterki, tylko mamy kilka różnych perspektyw i dzięki temu można lepiej poznać każdą z nich. Jedna zmaga się z małżeństwem, które nie do końca wygląda tak, jak powinno, inna z własnymi lękami, jeszcze inna z trudnymi wyborami i oczekiwaniami społeczeństwa.
To, co najbardziej mnie ujęło, to pokazanie, jak bardzo w tamtych czasach trzeba było dopasować się do zasad i tego, co wypada. A jednocześnie uczucia robiły swoje i często wszystko komplikowały. I właśnie to było w tej książce najciekawsze, ten ciągły konflikt między tym, co trzeba, a tym, co się naprawdę czuje.
No i oczywiście plus za wątek przyjaźni. Te dziewczyny naprawdę są dla siebie ważne i mimo różnych problemów widać, że ta relacja dużo dla nich znaczy.
To książka, która dała dużo emocji. Są momenty smutne, są takie, które dają nadzieję, są też takie, przy których człowiek się uśmiecha. I właśnie za to ją tak polubiłam.
Wydawnictwo: Novae Res
Data wydania: 2026-03-16
patka_517
Gdy serce nie chce bić w rytmie konwenansów... Madeline, Augusta, Janny, Mary oraz Katherine to przyjaciółki, które wspólnie wkraczają w dorosłość i świat...