Autor jest taką osobistością, że jego książki albo się lubi albo nie. Osoby nad wyraz wrażliwe będą dotknięte treściami, więc polecam ją tylko tym, którzy nie boją się sięgać po brutalne historie, gdzie jest dużo przemocy. Podobno silnym człowiekiem może się stać tylko ten, kto wiele w życiu przeszedł, bo wie jak wygląda upadek. To właśnie takie osoby najlepiej będą mogły zrozumieć pojęcie jakie tutaj występuje.
Mamy użyty tutaj motyw dwojakiej świadomości, gdzie niczym Fiona ze Shreka, postać męska bywa sobą i tym kimś, za kogo nigdy by siebie nie podejrzewał. Podobno każdy z nas ma jakieś swoje demony, tylko że temu osobnikowi zabierają nie tylko rozum, ale i otwierają drogę do całkowitego wyzwolenia cielesnego i działania jak w transie. Nie wiemy kiedy dochodzi do świadomości obrazu zamiany w bestię, jednak tutaj widzimy, że budzi się w nieznanym miejscu i pierwsze co robi, to przeszukuje swój telefon poszukując oznak swojego działania. Po nich odnajduje zakneblowaną kobietę w podobnym do niego wieku, która jest przerażona jego zachowaniem. Po uwolnieniu jej zaczynają prowadzić rozmowę na wrogiej stopie, gdyż postać próbuje zrozumieć w jaki sposób działa i co się z nim dzieje, kiedy traci świadomość. Będzie tutaj też powiązanie do innych potworów w ludzkiej skórze, więc jak apetyt rośnie w miarę jedzenia, tak tutaj będzie tak samo.
To sceny dla wytrzymałych, ogólnie sama książka jest na tyle mocna, krwawa i rozkazująco napisana, że przyciągnie tylko twarde charaktery. Postacie niby powinny być dobre i złe, jednak tutaj są złe, bardzo złe i takie, które złością będą chcieli powstrzymać te najbardziej złe:-) Przyznajcie, że intrygująco to brzmi:-)
Biorąc pod lupę wcześniejsze książki autora, to ta jest takim złożeniem złych charakterów z lekka jakby przypominająca, że na tej pozycji jego twórczość się nie kończy. Druk jest niby zwyczajny, ale ciaśniej osadzony, więc treści jest więcej niż bywało. Czasami mamy takie przeskoki, gdyż akcja się tutaj liczy, nie upływający czas. To powodowało, że nie mogłam przewidzieć posunięć do których dochodziło. Choć ogólnie temat można rozkminić, to jednak przekazanie go w takim formacie było dobrym posunięciem:-)
Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2025-10-29
Ewelina Przespolewska
SĄ RANY, KTÓRE NIGDY SIĘ NIE ZABLIŹNIAJĄ. I ZEMSTA, KTÓRA DOMAGA SIĘ FINAŁU. Lipiec 2007 roku. Podczas szkolnego obozu nad Jeziorem Solińskim dochodzi...
Żadna z nas nie poleciała do Dubaju po miłość... OCH, BĘDZIECIE IDEALNĄ PARĄ. WSZYSCY WAM UWIERZĄ. JUŻ WIDZĘ TE OKŁADKI GAZET I KOLEJNE OFERTY... Cierpiąca...
Gdy myślę o ostatnich godzinach, w głowie mam czarną dziurę. Zupełnie jakby mój mózg postanowił oszczędzić mi brutalnych szczegółów. Zdążyłem już zauważyć, że pamięć urywa mi się dokładnie przed północą. Schemat powtarza się co tydzień, a ja nie mogę zrobić nic, by jakoś temu zapobiec.