Okładka książki - Amanda Black i niebezpieczne dziedzictwo

Amanda Black i niebezpieczne dziedzictwo

„Amanda Black i niebezpieczne dziedzictwo” to dynamiczna, pełna napięcia i humoru opowieść dla młodszych nastolatków, która już od pierwszych zdań wrzuca czytelnika w wir akcji. Autorzy – Juan Gómez-Jurado, znany z bestsellerowych thrillerów, oraz Bárbara Montes – tworzą intrygującą historię z elementami tajemnicy, przygody i młodzieżowego buntu, idealnie wpisującą się w nurt literatury typu middle grade.

Poznajemy tytułową bohaterkę – Amandę Black – trzynastoletnią dziewczynkę, której życie dalekie jest od zwyczajności. Mieszka w ponurej Willi Black razem z ciocią Paulą, która stara się zapewnić jej opiekę po tajemniczym zniknięciu rodziców. Problemy finansowe, groźba eksmisji i codzienne szkolne wyzwania to tylko początek kłopotów Amandy. Wszystko zmienia się w dniu jej trzynastych urodzin, gdy otrzymuje tajemniczy list, który rozpoczyna lawinę wydarzeń, odkrywających przed nią dziedzictwo pełne niebezpieczeństw i sekretów rodzinnych.

Największą siłą tej książki jest jej błyskawiczne tempo akcji. Pierwszy rozdział zaczyna się sceną spadania z wieżowca – niecodziennym otwarciem jak na książkę dla młodzieży, ale doskonale ilustrującym tempo i napięcie, jakie autorzy utrzymują przez całą opowieść. Amanda nie jest kolejną „grzeczną bohaterką” – to dziewczyna z charakterem: odważna, zadziorna, inteligentna, ale też popełniająca błędy i zmagająca się z nieufnością wobec otoczenia. Dzięki temu jest postacią, z którą młodzi czytelnicy mogą się utożsamiać i której losy naprawdę ich obchodzą.

Świat przedstawiony w książce jest z jednej strony realistyczny (szkoła, problemy rodzinne, finanse), z drugiej – pełen zagadek, tajemniczych listów, sekretów z przeszłości i organizacji skrywających mroczne sekrety. Ta mieszanka rzeczywistości i przygodowej fikcji przywodzi na myśl takie serie jak Artemis Fowl czy Alex Rider, choć Amanda jako bohaterka wnosi do tego gatunku własną, unikalną świeżość.

Styl autorów jest przystępny, lekki i pełen ironii – dialogi są naturalne, a narracja prowadzona przez Amandę pełna humorystycznych wtrąceń i trafnych obserwacji. Nie brakuje również emocjonalnych momentów – zwłaszcza tych związanych z rodzinną tajemnicą i przyjaźnią, która nie zawsze jest tym, czym się wydaje.

Na szczególną pochwałę zasługuje również konstrukcja fabuły: każda kolejna strona przynosi nowe zagadki, zwroty akcji i dylematy moralne, z którymi musi mierzyć się bohaterka. Choć książka skierowana jest do młodszych czytelników, potrafi też zainteresować starszego odbiorcę sprytnym budowaniem napięcia i wyważonym humorem.

Podsumowując, „Amanda Black i niebezpieczne dziedzictwo” to pasjonujący początek serii, która ma ogromny potencjał, by stać się jedną z ulubionych wśród młodych czytelników. To książka, która bawi, wciąga i buduje apetyt na więcej – a Amanda bez wątpienia zasługuje na miejsce wśród współczesnych literackich bohaterek z charakterem.

Informacje dodatkowe o Amanda Black i niebezpieczne dziedzictwo:

Wydawnictwo: Sine Qua Non
Data wydania: 2025-06-04
Tytuł oryginału: Amanda Black: Una herencia peligrosa
Dodał/a opinię: Beata Zielonka

Tagi: Proza (w tym literatura faktu) dla dzieci i młodzieży Dzieci od ok. 9 lat

Zobacz opinie o książce Amanda Black i niebezpieczne dziedzictwo

Kup książkę Amanda Black i niebezpieczne dziedzictwo

Nazywam się Amanda Black i moja historia rozpoczyna się pewnego dnia nie tak dawno temu.

Padał deszcz.Lało jak z cebra.A ja nie lubię deszczu.Kiedy pada, moje włosy kręcą się i puszą, przez co wyglądam jak świeżo wykąpany szpic miniaturowy.

Więcej cytatów z tej książki

Amanda Black i Nefrytowy Dzwonek
Bárbara Montes0
Okładka ksiązki - Amanda Black i Nefrytowy Dzwonek

AMANDA BLACK WRACA Z KOLEJNĄ MISJĄ, KTÓRA WYWRACA JEJ ŻYCIE DO GÓRY NOGAMI Amanda Black nie jest zwykłą nastolatką. Musi odnaleźć się w szkole...

Amanda Black i Ostatnia Chwila
Barbara Montes0
Okładka ksiązki - Amanda Black i Ostatnia Chwila

WIĘCEJ ZAGADEK, WIĘCEJ AKCJI I JESZCZE WIĘCEJ PRZYGÓD! Trzeci tom serii o Amandzie Black to wszystko to, za co młodzi czytelnicy pokochali poprzednie...