Niesamowita przygoda, niepokojąca tajemnica i frapująca zagadka wystarczą aby przyciągnąć młodego czytelnika?
Amanda Black nie znała nigdy swoich rodziców, wychowuje ją starsza ciocia Paula. Żyją w ubóstwie, ale mają siebie. W dniu swoich trzynastych urodzin dziewczynka dostaje list, który zmieni całej jej życie. Oto Amanda staje się właścicielką zrujnowanej i bardzo tajemniczej posiadłości – Willi Black.
Amanda to bardzo atrakcyjna bohaterka literacka. Szybko pozyskuje naszą sympatię. Jej przeszłość owiana jest licznymi sekretami. Gdy zbliża się do 13 roku życia zauważa u siebie dziwne umiejętności. Nieznana jej wcześniej przeszłość kołata do jej drzwi i zachęca do zgłębienia jej dziedzictwa. Kim byli jej rodzice i co takiego stało się tuż po jej narodzinach? Osobami, które będą ją wspierać w tej przygodzie są: ciocia Paula, która potrafi więcej niż by się wydawało, przedziwny lokaj Benson oraz Eric kolega ze szkoły, geniusz komputerowy.
Willa Black to czarodziejskie miejsce. Pełen przedziwnych pokoi i ukrytych tuneli. Idealne środowisko dla młodych umysłów żądnych przygody i ciekawych świata. Amanda musi rozwiązać pewna tajemnicę i wykonać pewne zadanie aby uratować rodzinę.
Liczne zaskakujące zwroty akcji wpływają na dużą dynamikę tej książki. Autorzy postawili na połączenia kilku elementów: niezwykłych bohaterów, przygód niczym z Indiany Jonesa, tajemnic, których nie powstydził by się Harry Potter oraz akcji wypisz wymaluj z Mission Impossible.
„Amanda Black i niebezpieczne dziedzictwo” to solidny początek bardzo interesującej serii, którą czyta się z wypiekami na twarzy. Zaczaruje ona nie tylko młodego czytelnika, ten dorosły też chętnie zanurzy się w jej przestworza. Współautorstwo Gomeza - Juardo jest mocno wyczuwalne w tej książce. Suspens i mrowienie niczym w rasowym thrillerze gwarantowane.
Sięgajcie, czytajcie - bo warto.
Wydawnictwo: Sine Qua Non
Data wydania: 2025-06-04
Tytuł oryginału: Amanda Black: Una herencia peligrosa
zaczytanaiska
Padał deszcz.Lało jak z cebra.A ja nie lubię deszczu.Kiedy pada, moje włosy kręcą się i puszą, przez co wyglądam jak świeżo wykąpany szpic miniaturowy.
Jeszcze nie znasz Amandy Black? Nie przegap drugiej części nowej niesamowitej serii dla dzieci Juana Gómeza-Jurado i Bárbary Montes! Przygody pełne...
AMANDA BLACK WRACA Z KOLEJNĄ MISJĄ, KTÓRA WYWRACA JEJ ŻYCIE DO GÓRY NOGAMI Amanda Black nie jest zwykłą nastolatką. Musi odnaleźć się w szkole...
Nazywam się Amanda Black i moja historia rozpoczyna się pewnego dnia nie tak dawno temu.