Może pojawić się niespodziewanie. Zapukać do drzwi Twojego serca. Zaburzyć zastany spokój, wstrząsnąć uporządkowanym życiem.
Tak było w przypadku Agnieszki, bibliotekarki z małego miasteczka. Pojawiła się nagle, a raczej pojawił się on. Amor i miłość. Od tej pory już nic nie było takie samo.
Powieść ta, to przede wszystkim historia o miłości. Nagłej, która przyszła w dojrzałym wieku. Nieco naiwnej, przypominającej to nastoletnie zakochanie. Miłości od pierwszego wejrzenia.
To również opowieść o wartości więzów rodzinnych, o sile wzajemnego wsparcia. O tak ważnych i trudnych tematach jak choroba Alzheimera czy menopauza. Pisarka nie tylko odkrywa tajemnice tych dolegliwości, ale pokazuje zmagania pacjentów z problemami, które wywołują.
Jednak przede wszystkim, to co mnie najbardziej zainteresowało, to powieść o zawodzie bibliotekarki. Na kartach książki poznajmy jak wygląda praca w tym zawodzie, udziale w projektach i innych działaniach, które wchodzą w zakres obowiązków.
Choć jest to niezła cegłówka ( ponad 400). To książkę czyta się szybko i z przyjemnością. Sprawia to zarówno ciekawa fabuła, jak lekki język, którym powieść jest napisana. Nie brak w niej zaskakujących zwrotów akcji, jak i niewielkiej dawki humoru. Chociaż z sama historia miłosna była jakoś dla mnie mało przekonywująca, to jednak poruszone tematy, odkrycie bibliotekarskich sekretów i wyprawa po Mikołowie, w którym akcja się rozgrywa, sprawiły, że książkę przeczytałam z prawdziwą przyjemnością. I Wam również z czystym sumieniem mogę ją polecić.
Wydawnictwo: Lucky
Data wydania: 2025-02-11
Zaczytanyzakatek
Małżeństwo z Jakubem miało być kolejnym etapem szczęśliwego i uporządkowanego życia Alicji. Nagła śmierć męża sprawiła, że każdy dzień stał się cierpieniem...
Przejmujące dzieje rodziny na tle burzliwych czasów wojny Klara rezygnuje z pracy, sprzedaje mieszkanie i kupuje dom, który okazuje się miejscem szczególnym...