Ok³adka ksi±¿ki - Apaszka w kwiaty jab³oni patronujemy

Apaszka w kwiaty jab³oni

Ocena: 5.55 (11 g³osów)

Teresa nie mia³a do tej pory szczê¶cia. Jest samotna, mieszka w powoli popadaj±cym w ruinê domku, ¿yje nader skromnie. Mimo to potrafi cieszyæ siê szczê¶ciem innych i ma³ymi rzeczami. Szokiem dla niej, podobnie jak dla jej siostry, jest nag³y wyjazd ich matki, która zachowuje siê tak, jakby chcia³a zerwaæ kontakt z dawnym ¿yciem i… z córkami. Dlaczego to zrobi³a? Wkrótce siostry odkrywaj±, ¿e z pozoru banalna przesz³o¶æ ich rodziny kryje wiele tajemnic. W wirze wydarzeñ Teresa z pocz±tku nawet nie zauwa¿a, ¿e w jej ¿yciu pojawi³ siê pewien zabójczo przystojny i szalenie ni± zainteresowany mê¿czyzna…

Czy los wreszcie siê do niej u¶miechnie?

Czy Teresa uwierzy w mi³o¶æ?

I czy rodzinie podzielonej sekretami uda siê odnale¼æ siebie na nowo?

Informacje dodatkowe o Apaszka w kwiaty jab³oni:

Wydawnictwo: Lucky
Data wydania: 2024-04-22

Tagi: obyczajowe

wiêcej

POLECANA RECENZJA

Kup ksi±¿kê Apaszka w kwiaty jab³oni

Cytaty z ksi±¿ki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej ksi±¿ki.

Zobacz tak¿e

Apaszka w kwiaty jab³oni - opinie o ksi±¿ce

Avatar u¿ytkownika - elarusiecka
elarusiecka
Przeczytane:2025-12-10, Ocena: 6, Przeczyta³em, Literatura obyczajowa/ Romans ,

„No, ale inni ludzie zazwyczaj wiedz± o nas wiêcej ni¿ my sami”

Teresa ¿yje bardzo skromnie, jest sama, nie ma sta³ego partnera ¿yciowego, mieszka w popadaj±cym w ruinê domku. Wszelkie marzenia spycha³a na plan dalszy, bo nie chce niczego nikomu zawdziêczaæ. Ci±gle stara³a siê, udowodniæ wszystkim jak bardzo jest zaradna. Szokiem dla niej i jej siostry, jest nag³y wyjazd ich matki. Dlaczego to zrobi³a? Wkrótce siostry odkrywaj±, ¿e z pozoru banalna przesz³o¶æ ich rodziny kryje wiele, wiele tajemnic. W wirze odkrywania rodzinnych sekretów Teresa nawet nie zauwa¿a, ¿e w jej ¿yciu pojawi³ siê przystojny i szalenie ni± zainteresowany mê¿czyzna.

Jak ja kocham takie historie, maj± wszystko, to co ksi±¿ka powinna mieæ. Wzrusza, daje nadziejê, pozwala odkrywaæ rodzinne tajemnice, pokazuje, jak przesz³o¶æ mo¿e mieæ wp³yw na tera¼niejszo¶æ.
Jest to niesamowicie wci±gaj±ca opowie¶æ o mi³o¶ci, rodzinnych relacjach i sekretach, oraz o ¿yciowych wyborach, których konsekwencje mog± byæ ró¿norodne i z³o¿one. Anna Wojtkowska-Witala uzmys³awia nam, ¿e ka¿da decyzja, któr± podejmujemy, niesie ze sob± emocje. Ma ona wp³yw nie tylko na nasze relacje, ale wielu innych osób, a przede wszystkim na naszych bliskich.

Temperamentni, ¶wietnie wykreowani bohaterowie, których nie da siê nie lubiæ, kibicujemy im ca³ym sercem, a ich decyzje ¶ledzimy z zapartym tchem.

„Apaszka w kwiaty jab³oni” intryguj±c± i pe³n± zawirowañ historia, poruszaj±ca wa¿ne tematy ¿yciowe. Ksi±¿kê czyta siê bardzo lekko i szybko, a odkryte tajemnice zaskakuj± niesamowicie.

Avatar u¿ytkownika - ahywka
ahywka
Przeczytane:2025-05-25, Ocena: 5, Przeczyta³em,

Aureliusz i Beata s± m³odym ma³¿eñstwem. On, wyk³adowca akademicki, ona wychowuje w domu ich dwie ma³e córeczki Kasiê i Tereskê. Poznajemy ich w momencie, w którym Beata…. wyrzuca mê¿a z domu! M³odej ¿onie koñczy siê cierpliwo¶æ do tego, ¿e Aurelisz po¶wiêca ogrom swojego czasu i energii na pomoc swojej siostrze uzale¿nionej od alkoholu. Nied³ugo potem zostaje oskar¿ony o zabójstwo pewnego bezdomnego, a winê za to bierze na siebie Dorota. Aureliusz musi zupe³nie przeorganizowaæ swoje ¿ycie, bo wygl±da na to, ¿e straci³ wszystko, w³±cznie z dobrym imieniem. Równolegle poznajemy tera¼niejsz± liniê czasu, w której Kasia i Teresa s± doros³e i ¿yj± nie¶wiadome istnienia Aureliusza. Zgodnie z tym co powiedzia³a im mama, wierz± ¿e ich tato zmar³ jeszcze przed narodzinami m³odszej z nich. Pewnego dnia pracodwaca Teresy twierdzi, ¿e widzia³ jej sobowtóra, jednak¿e w mêskiej wersji. Dziewczyna poczu³a siê ura¿ona, bo mo¿e piêkno¶ci± nie jest, ale ¿eby by³a na tyle brzydka by porównywaæ j± do mê¿czyzny?! Pfff! Puszcza ten, jak jej siê wydaje, przytyk mimo uszu, ale w po³±czeniu z faktem ¿e ich matka z dnia na dzieñ postanawia siê spakowaæ i wyjechaæ do Karpacza, odcinaj±c siê zupe³nie od córek, dziewczyny powoli zaczynaj± rozkopywaæ tajemnice przesz³o¶ci swojej rodziny.
Ta typowo obyczajowa opowie¶æ o perypetiach rodziny Marek na przestrzeni lat jest bardzo wci±gaj±ca. Nie powiem, ¿e czyta siê j± z przyjemno¶ci±, bo w wielu momentach budzi ogromn± frustracjê, kiedy autorka z rozmachem z³o¶liwego bóstwa rzuca bohaterom stosy k³ód pod nogi i ogrom przeciwno¶ci losu. Nieporozumienia, niedopowiedzenia, zbiegi okoliczno¶ci i zwyk³a ludzka z³o¶liwo¶æ prowadz± do mocno zagmatwanych komplikacji w ¿yciu bohaterów. Czy bêd± oni w stanie to wszystko przetrwaæ? Czy Teresa znajdzie w tym wszystkim miejsce na zauwa¿enie pewnego przystojnego blondyna, który wydaje siê zainteresowany jej niebanaln± umiejêtno¶ci± poch³oniêcia 3 p±czków na raz i nie powiedzenia s³owa skargi na kalorie? No i czy Beata i Aurelisz bêd± mieli szansê aby wszystko sobie wyja¶niæ?
Dodatkowo mam s³abo¶æ do naszej miko³owieskiej biblioteki, a Ania wplata przepiêkne opisy tego miejsca w fabu³ê powie¶ci! No i film "¯±d³o" który wspominaj± w pewnym momencie siostry, tr±ci³ sentymentaln± nutê w mojej duszy:) Naprawdê dobrze spêdzi³am czas z t± ksi±¿k±. Aniu, dziêkujê za podsuniêcie mi jej pod nos!

„Apaszka w kwiaty jab³oni” Anny Wojtkowskiej – Witali, to moje pierwsze spotkanie z twórczo¶ci± autorki, ale zdecydowanie nie ostanie. Autorka napisa³a wspania³±, przepe³nion± emocjami, ale równie¿ daj±c± nadziejê historiê, której czytanie by³o czyst± przyjemno¶ci±.
Teresa to g³ówna bohaterka powie¶ci, która poznajemy najbli¿ej, jest samotn± kobiet±, która od zawsze marzy³a o pracy w bibliotece. Katarzyna to jej siostra, która u³o¿y³a sobie ¿ycie u boku mê¿czyzny, z którym wiedzie szczê¶liwe ¿ycie. Dwie siostry, które wzajemnie siê wspieraj± i zawsze mog± na siebie liczyæ. Dziewczyny by³y wychowywane przez matkê- Beatê, gdy¿ ich ojciec zmar³. Kobieta pewnego dnia oznajmia córkom, ¿e postanowi³a wyjechaæ do Karpacza, gdzie rozpocznie pracê w domu opieki. Jednak matka zastrzega, aby do niej nie przyje¿d¿aæ, jakby chcia³a odci±æ siê od dotychczasowego ¿ycia. Córki postanawiaj± odkryæ powody tego, co sk³oni³o matkê do tak radykalnych decyzji, co prowadzi ich do przesz³o¶ci, która skrywa wiêcej rodzinnych sekretów, ani¿eli kiedykolwiek mog³y one przypuszczaæ.
Wspania³a historia, w której tajemnice rodzinne odkrywane po latach, daj± zupe³nie inny obraz rzeczywisto¶ci i pewnych decyzji, które by³y podejmowane. Czêsto nie jeste¶my w stanie zrozumieæ drugiego cz³owieka, dopóki nie dowiemy siê, czego w ¿yciu do¶wiadczy³. Autorka w swojej powie¶ci porusza wiele trudnych tematów, jak chocia¿by alkoholizm, samotno¶æ, ale równie¿ pokazuje nam, ¿e nigdy nie nale¿y przestawaæ wierzyæ w mo¿liwo¶æ spe³nienia swoich marzeñ, bo to mo¿e przyj¶æ do nas w najmniej spodziewanym momencie ¿ycia.
Jest to tytu³, który czyta siê lekko i bardzo przyjemnie. Uwielbiam trafiaæ na tytu³y, które pozwalaj± na chwilê wytchnienia, ale dostarczaj± równie¿ wiele emocji i daj± czytelnikowi nadziejê, ¿e w ¿yciu wszystko jest mo¿liwe. Nie mo¿na pomin±æ cudownej ok³adki, która przyci±ga oko czytelnika i równie¿ zachêca do siêgniêcia po ten tytu³.
Serdecznie dziêkujê @luckywydawnictwo za mo¿liwo¶æ przeczytania ksi±¿ki, któr± bardzo polecam!

Avatar u¿ytkownika - Elika26
Elika26
Przeczytane:2024-08-29, Przeczyta³em,

"Czêsto marzenia trzeba od³o¿yæ na pó¼niej, czasami w ogóle o nich zapomnieæ. ¯ycie to nie koncert ¿yczeñ. ¯ycie to przypad³o¶æ pe³na niespodzianek i zaskakuj±cych zwrotów. Nawet nieciekawa i nudna egzystencja jest zaskoczeniem, bo cz³owiek zawsze pragnie dla siebie czego¶ wyj±tkowego."

Apaszka w kwiaty jab³oni to opowie¶æ o rodzinie Marków, to opowie¶æ o trzech kobietach: matce i dwóch córek Teresie i Kasi. Dziewczyny by³y wychowane bez ojca my¶l±c ze nie ¿yje. Teresa to kobieta skromna, wykszta³cona, wszystkim siê przejmuj±ca, której marzeniem jest praca w bibliotece. Kasia natomiast jest mê¿atk± o dobrym sercu stara siê wspieraæ i pomagaæ siostrze. Pewnego dnia matka spotka siê w restauracji z córkami i oznajmia im ze wyje¿d¿a do Karpacza do pracy w domu opieki, zakazuj±c im odwiedzania jej bez zgody. Wywo³uje to zdumienie, a jednocze¶nie zaciekawienie dziewcz±t: dlaczego? Staraj± siê odwie¶æ matkê od decyzji. Ale ta z sobie tylko znanych powodów nie zmienia zdania. Jakie tajemnice skrywa matka dziewczyn Beata. Siostry postanawiaj± dowiedzieæ prawdy. Znajduj± pude³ko z listami. I tak poznajemy historiê Aureliusza, cz³owieka bardzo oddanego rodzinie, wykszta³conego, profesora, który wskutek splotów nieszczê¶liwych zdarzeñ straci³ wszystko i sta³ siê bezdomnym. Opiekuje siê siostr± Dorota, uzale¿nion± od alkoholu. Siostry odkry³y te¿, ¿e ich mama pad³a ofiara manipulacji cz³owieka, który pod maska fa³szywej dobroci, ochrony doprowadzi³ do rozpadu rodziny. To przez niego z kobiety zadbanej sta³a siê zgorzknia³a, zaszczuta i zmêczona. W wyja¶nianiu sprawy pomaga Teresie przystojny Bruno. Miedzy m³odymi powoli zadzierga siê niæ przyja¼ni… Autorka w swojej powie¶ci dotyka bardzo wa¿nych tematów: alkoholizmu, bezdomno¶ci, przemocy. To dramatyczne do¶wiadczenie, które sprawia, ¿e cz³owiek traci wiarê w siebie, nie traci jednak wiary w innych ludzi. Uwra¿liwia na nie czytelnika-pomagaj±c im przekonujemy siê o tym, ¿e cz³owiek potrafi byæ szlachetny i empatyczny. Moj± uwagê w utworze zwróci³a tytu³owa apaszka, któr± Teresa otrzyma³a od matki z zastrze¿eniem by jej „strzeg³a jak skarbu” bo jest ona symbolem kiedy rodzina by³a razem. Pe³ni ona rolê ³agodno¶ci, dobroci i wra¿liwo¶ci bohaterów. To symbol odradzaj±cej siê nadziei, jednoczenia, trwania rodziny; znaku nowego ¿ycia, wspomnienie dobrych chwil. Kwiaty na apaszce s± delikatne i subtelne, kojarz± siê z odrodzeniem, nowym pocz±tkiem i nadziej±
Spotkanie z powie¶ci± Apaszka w kwiaty jab³oni -Anna Wojtkowska-Witala by³a moja pierwsza powie¶ci± autorki.

Avatar u¿ytkownika - przyrodaz
przyrodaz
Przeczytane:2024-06-21, Ocena: 6, Przeczyta³am,

Apaszka w kwiaty jab³oni sw± histori± zabra³a mnie do czasu, kiedy i ja nie potrafi³am byæ szczê¶liwa, gdy¿ nie wiedzia³am, ¿e s³owa innych o mnie nie maj± ¿adnego znaczenia, dopóki sama im go nie nadam. Jakby zabra³a mnie do czasu, gdzie nie potrafi³am podejmowaæ ¿adnych decyzji, choæ wydawa³o mi siê, ¿e w³a¶nie to robiê s³uchaj±c poleceñ innych. Da³a mi nadziejê, ¿e nigdy nic nie jest stracone, póki ja tak nie zdecydujê. Bo wszystko cokolwiek jest zrobione, zawsze ma ty³ i przód, jeden bok lub drugi, nawet ko³o ma czê¶æ któr± widzê, a druga jest ukryta. To na co siê patrzy, jest nasz± stref± komfortu, dopiero, kiedy zrobimy co¶ innego, zdecydujemy siê daæ inny pierwszy krok, spróbujemy co¶ zrobiæ w kierunku swoich marzeñ, bo mo¿e siê uda, to jest t± tajemnic±, tym miejscem gdzie powinni¶my i¶æ, bo to tam czeka na nas szczê¶cie.
Przepiêkna opowie¶æ, która siê toczy w czasach przesz³o dwadzie¶cia piêæ lat temu i tym obecnym. To historia ich matki z m³odo¶ci i ojca, o którym obecnie my¶l± jego córki, ¿e wtedy umar³. To ludzie zdecydowali za ich matkê, by zosta³ os±dzony, by straci³ z nimi kontakt i porzuci³ ¿onê z dwiema córkami. On próbowa³ odnale¼æ swoje trzy mi³o¶ci, podczas gdy zawistni ludzie k³amali na ka¿dym kroku, by tylko zosta³ sam. A czy mieli konkretne powody? To oceñcie sami. Historia ich ojca jest tajemnic±, któr± teraz obecne doros³e córki staraj± siê odkryæ. Jest przykra, niesprawiedliwa, ale i pokazuj±ca, ¿e kocha siê do koñca ¿ycia i o jeden dzieñ d³u¿ej. W obecnym czasie choæ opowie¶æ przedstawia losy matki, która nagle sprzeda³a dom i wyjecha³a, ukazuje te¿ perypetie ¿yciowe tych dwóch córek. Jednej z nich wiedzie siê doskonale. Ma kochanego mê¿a i ukazuje tu mi³o¶æ za dobre serce, nie wygl±d. Druga jest mocno uparta. Widzia³am w niej jej ojca, który te¿ nie chcia³ byæ od nikogo zale¿ny. Jej nie wiedzie siê dobrze i wci±¿ jest sama. Pracuje w starociach, choæ ma zupe³nie inne marzenie. Niby chce mieæ znajomych, ale wybuchowy charakter jej to uniemo¿liwia. Pewnego dnia id±c do siostry zak³ada na szyjê piêkn± apaszkê. Niestety gubi j± i ubolewa, gdy¿ by³a warto¶ciow± pami±tk± po kim¶ bliskim. Kto¶ jej jednak j± oddaje, a ona ponownie wkracza w bycie z³o¶nic±. Jednak po przemy¶leniu ca³ej sprawy, ma pewne postanowienie. Chce siê zmieniæ i nauczyæ dziêkowaæ. Im dalej, tym karty przesz³o¶ci zaczynaj± siê otwieraæ niczym serduszko jednej z sióstr. Czy mo¿liwe jest, by kto¶ odebra³ jej kwa¶no¶æ charakteru i przesz³o¶æ otworzy³a wszystkie karty?
Cudowna historia! Ogromnie mnie zahipnotyzowa³a swoim piêknem i przes³aniem. Ma wiêkszy druk, a pióro autorki nie ma sobie nic do zarzucenia. Bior±c j± do czytania wiedzia³am, ¿e ta historia mnie nie zawiedzie. To kolejny raz, kiedy moje przeczucie siê sprawdzi³o:-) Przeogromnie j± polecam!

Avatar u¿ytkownika - justynazniszczol
justynazniszczol
Przeczytane:2024-05-20, Ocena: 6, Przeczyta³am, 2024,

Dawno nie czyta³am tak wzruszaj±cej historii. „Apaszka w kwiaty jab³oni” to opowie¶æ o dwóch siostrach Teresie i Kasi, które wychowywa³y siê bez ojca i przez lata by³y przekonane, ¿e mê¿czyzna umar³, kiedy by³y malutkie. Ich matka, Beata nagle postanawia przenie¶æ siê do Karpacza, zabraniaj±c jednocze¶nie córkom odwiedzin, bez wcze¶niejszej jej zgody.

Zachowanie matki i pude³ko z listami odnalezione w dawnym mieszkaniu dziadków sprawiaj±, ¿e siostry postanawiaj± dowiedzieæ siê prawdy o swoim ojcu.

Poznajemy zatem krok po kroku historiê Aureliusza, cz³owieka, który nad ¿ycie kocha³ ¿onê i córki. Jednak poczucie obowi±zku i obietnica z³o¿ona umieraj±cej matce sprawi³y, ¿e ¿ycie Aureliusza sta³o siê pasmem nieszczê¶æ.

Historia ¿ycia Aureliusza i Beaty to niezwykle poruszaj±ca opowie¶æ o losie dwojga ludzi, których los potraktowa³ nadzwyczaj brutalnie. To co spotka³o tych dwoje to definicja nieszczê¶cia.

Autorka poruszy³a bardzo wa¿n± tematykê, któr± czêsto pomijana jest w literaturze, chodzi o bezdomno¶æ. To dramatyczne do¶wiadczenie, które sprawia, ¿e cz³owiek traci wiarê w siebie, nie traci jednak wiary w innych ludzi. W³a¶nie postawy, tych, którzy pomagaj± osobom z marginesu spo³ecznego sprawia, ¿e po raz kolejny przekonujemy siê o tym, ¿e cz³owiek potrafi byæ szlachetny i empatyczny.

„Apaszka w kwiaty jab³oni” to opowie¶æ o szacunku i mi³o¶ci do drugiego cz³owieka. Ta ksi±¿ka to wyciskacz ³ez w najlepszym wydaniu. Polecam czytaæ z chusteczkami pod rêk±!!!

Avatar u¿ytkownika - czarksiazek
czarksiazek
Przeczytane:2024-05-15, Ocena: 6, Przeczyta³am,

Beata, matka dwóch doros³ych córek, pewnego dnia oznajmia im o swojej przeprowadzce do Karpacza. Bêdzie tam mieszkaæ i pracowaæ w o¶rodku pomocy dla osób starszych. Córki próbuj± dowiedzieæ siê sk±d taki nag³y pomys³, ale Beata postanowi³a i koniec. Wynikiem tej decyzji, Teresa zostaje sama w domu. Kobieta ledwo wi±¿e koniec z koñcem, ale sprytnie ukrywa ten fakt przed zamo¿n± siostr± i jej mê¿em. Wkrótce w ¿ycie kobiet wtargnie tornado, które ods³oni przed nimi wiele rodzinnych tajemnic... I przywieje wyj±tkowego przystojniaka..

Pocz±tek ksi±¿ki nie zapowiada³, ¿e czytanie jej dostarczy mi tylu wra¿eñ i emocji. Piêkna, zachwycaj±ca opowie¶æ o relacjach rodzinnych, o decyzjach, które nios± ze sob± powa¿ne konsekwencje, o tym, ¿e nigdy nie jest za pó¼no, by odnale¼æ siebie i mi³o¶æ. Szczególnie dotkn±³ mnie w±tek Aureliusza. Momentami a¿ ¶ciska³o mi siê serce, tak bardzo by³o mi go ¿al. Ca³a ta historia, któr± uraczy³a nas autorka jest warta poznania. Sk³ania do refleksji nad tym, jaki wp³yw maj± nasze wybory na ¿ycie innych ludzi. I przypomina o tym, ¿e przed przesz³o¶ci± i problemami nie da siê uciec. One bêd± z nami dok±dkolwiek siê udamy. Ale serce otwarte na drugiego cz³owieka pozwala ³atwiej im stawiæ czo³a.
Czas z t± ksi±¿k±, by³ dobrze spêdzonym czasem, czego i wam ¿yczê.

Zdradzê jeszcze, ¿e apaszka w kwiaty jab³oni odegra³a w tej historii nie ma³± rolê 😉

"Apaszka w kwiaty jab³oni" to przepiêkna historia opowiadaj±ca o przesz³o¶ci, tajemnicach,które z regu³y wychodz± na jaw w najmniej oczekiwanym momencie.

To równie¿ historia o mi³o¶ci, rodzinnych wiêzach, sztuce wybaczania, przyja¼ni i drugich szansach. Wszystko to ma miejsce w przepiêknych miejscowo¶ciach takich jak Karpacz ,Pobierowo,Wroc³aw ,

Katowice, Kêpno i Miko³ów . Autorka pokaza³a jak los potrafi zaskoczyæ i daæ drug± szansê. Czasami trwa to kilka lat,ale w koñcowej fazie mo¿emy liczyæ na szczê¶cie i sukces .

"Czasem nie warto pilnie strzec tajemnic,bo nas niszcz± . Nawet te najgorsze powinny ujrzeæ ¶wiat³o dzienne,nikt wówczas nie czuje siê oszukany,wiele mo¿na sobie wyja¶niæ".

Teresa Marek marzy o pracy w bibliotece. Niestety ¿ycie rzuca jej k³ody pod nogi,zaczynaj±c od coraz wy¿szych rachunków koñcz±c na ci±g³ym oszczêdzaniu. Do tego matka postanawia wyjechaæ w góry i ca³kowicie odci±æ siê od Teresy i jej siostry Kasi . Nieoczekiwana informacja i skrzynka skrywaj±ca rodzinne tajemnice,zmusza kobiety do dzia³ania. Tereska postanawia odkryæ prawdê. Dziewczynie pomagaæ bêdzie szalenie przystojny Bruno,który jako przyjaciel rodziny siostry Kasi bêdzie chcia³ pomóc rozwik³aæ tajemnicê. Czy siostry poznaj± prawdê o swojej rodzinie? Dlaczego matka postanowi³a uciec? Czy jest mo¿liwo¶æ otrzymania drugiej szansy ? Czy Teresa dostrze¿e wokó³ siebie mi³o¶æ i da jej szansê ?Czy rozbita rodzina po latach odnajdzie szczê¶cie?

"Mo¿na sporo zyskaæ, ale du¿o i straciæ. Wszystko zale¿y od cz³owieka".

Autorka zaskoczy³a mnie fabu³±. Dodatkowo pokazuj±c jak jedna decyzja ,mo¿e zmieniæ losy i ¿ycie drugiego cz³owieka. Niejednokrotnie zostajemy wci±gniêci w wir wydarzeñ,które nie powinny nas dotyczyæ . Najgorsze jest to,¿e boimy siê wyznaæ prawdê ,przyznaæ siê do b³êdu i czekaæ na konsekwencjê. Historia bohaterów pokazuje jak wa¿na jest rodzina i chêæ jej posiadania , prawda pomimo tego,¿e boli. Czasami trzeba upa¶æ ,aby móc ruszyæ dalej...Gor±co Wam polecam t± historiê. Zostaniecie wci±gniêci w podró¿ pe³n± emocji,a po lekturze bêdziecie zadawaæ sobie szereg pytañ ...

Avatar u¿ytkownika - Krukrenata
Krukrenata
Przeczytane:2024-05-23, Ocena: 5, Przeczyta³am,

Przepiêkna, prawdziwa, kipi±ca emocjami powie¶æ o tym, jak los rozdaje karty - na o¶lep i niesprawiedliwie - jednych obdarzaj±c szczê¶ciem, innych - rozpacz±...

Pewnego dnia mama Kasi i Teresy oznajmia, ¿e wyje¿d¿a o Karpacza, decyduj±c siê na pracê w domu opieki. Pierwsza w³a¶nie obroni³a pracê licencjack±, druga jest szczê¶liw± ¿on±... ale obu trudno pogodziæ siê z tak± decyzj±, tym bardziej, ¿e ojciec osieroci³ je w  dzieciñstwie i nie chc± czuæ siê samotne... Dla kobiety jest to jednak pewnego rodzaju ucieczka przed odpowiedzialno¶ci± i sposób na odkupienie win.

Beata - matka dziewczyn - nie daje siê jednak przekonaæ do zmiany decyzji. Uwa¿a, ¿e musi zap³aciæ cenê za g³upotê, naiwno¶æ, pope³nione b³êdy.  Córki d³ugo nie mog± zrozumieæ, co takiego siê sta³o, ¿e m±dra, wykszta³cona, elokwentna kobieta zamieni³a siê w zaniedban±, zaszczut±, zmêczon± osobê. Na dodatek zupe³nie zablokowa³a kontakty z córkami.

Dopiero po d³ugich poszukiwaniach, upartym dociekaniu prawdy okaza³o siê, ¿e matka pad³a ofiar± manipulacji, a ich ojciec jednak ¿yje! Niestety czasami okrucieñstwo, bezmy¶lno¶æ, brudna polityka pozostaj± bezkarne, a cenê za bezwzglêdno¶æ i arogancjê niektórych ponosz± niewinni...

Beata w koñcu wyznaje prawdê córkom i ten gest przynosi ulgê i ukojenie. Czasami pozbycie siê tak ciê¿kiego balastu sprawia, ¿e powiew nadziei jest znowu mo¿liwy...

Tymczasem samotna, honorowa, pe³na zadziornej dumy Tereska spotyka na swojej drodze przystojnego Bruna. Pocz±tkowo zupe³nie nie jest im po drodze, ci±gle siê spieraj± i kontruj± - ale ,,kto siê lubi, ten siê czubi..."

Powie¶æ, pomimo tego, ¿e porusza trudne tematy - bezdomno¶ci, alkoholizmu, wykluczenia spo³ecznego, bezsilno¶ci, przemocy - czyta siê niezwykle lekko, co ¶wiadczy o niesamowitym talencie autorki. Konsekwentnie bêdê te¿ podkre¶laæ, ¿e wiêksza czcionka bardzo zwiêksza komfort czytania, i jest to zaleta naprawdê godna uwagi.

Avatar u¿ytkownika - Anna1990
Anna1990
Przeczytane:2024-05-18, Ocena: 3, Przeczyta³am, 52 ksi±¿ki 2024,

Teresa nie mia³a radosnego dzieciñstwa. Jej doros³e ¿ycie równie¿ nie nale¿y do udanych. Jest samotna i mieszka sama w nieco zrujnowanym domu. Kiedy jej matka postanawia nagle wyjechaæ m³oda kobieta i jej siostra s± zszokowane. Nied³ugo potem na wierzch zaczynaj± wychodziæ rodzinne sekrety, które rzucaj± nowe ¶wiat³o na zachowanie rodzicielki sióstr Marek. W wirze wydarzeñ Teresa nie zauwa¿a, ¿e pewien przystojny mê¿czyzna staje siê dla niej coraz bli¿szy.
Zastanawiam siê od wczoraj czy nie jestem zbyt wymagaj±ca co do przeczytanych lektur, bo czêsto inni czytelnicy s± zachwyceni konkretn± ksi±¿k± a ja mam jakie¶ ,,ale''. Naprawdê! Tak by³o ju¿ nie raz, co pewnie ju¿ niektórzy zauwa¿yli... Tak jest niestety tym razem... Na portalach czytelniczych czytaj±cy byli zachwyceni t± ksi±¿k±. Nie dostrzegali w niej ¿adnych wad. A ja... Nie by³am w stanie polubiæ ani Teresy, g³ównej bohaterki ani wiêkszo¶ci bohaterów pojawiaj±cych siê na kartach tej ksi±¿ki. Teresa podobnie jak jej ojciec by³a typow± irytuj±c± ofiar± losu. Na dodatek zachowywa³a siê jak jaka¶ mimoza... Mia³am sporo zastrze¿eñ co do fabu³y, bo w ¶rodku przeciwno¶ci losu goni³y kolejne przeciwno¶ci losu. W koñcu zaczê³am siê zastanawiaæ po co autorka co chwilê zsy³a³a Teresie i jej bliskich kolejn± trudn± ¿yciow± sytuacjê. Ile¿ mo¿na ! Nie przekona³a mnie do siebie romantyczna relacja g³ównej bohaterki i Bruna. Nie czu³am miêdzy nimi chemii. Tak naprawdê najwiêkszym walorem Apaszki w kwiecie jab³oni jest przecudna ok³adka, bo fabu³a mnie nie potrwa³a a wiêkszo¶æ bohaterów nie by³am w stanie polubiæ. Czy mogê j± poleciæ innym? Nie wiem. Z pewno¶ci± znajd± siê czytelniczki, które bêd± ni± zachwyceni. Ja niestety siê do tego grona nie zaliczam.

Jedna chustka. Jedna jedwabna apaszka i rodzina podzielona latami roz³±ki.

Beata i Aureliusz byli wyk³adowcami akademickimi i doczekali siê dwóch córeczek Kasi i Tereski.

Niestety, osob± która rozdzieli³a ma³¿onków okaza³a siê siostra mê¿czyzny, walcz±ca z uzale¿nieniem od alkoholu , Dorota.

Aureliusz wielokrotnie próbowa³ skontaktowaæ siê z ¿on±, jednak bezskutecznie.

Jego los by³ bardzo poruszaj±cy, a wieloletnia tu³aczka odcisnê³a na nim swoje piêtno.

Beata tymczasem nieoczekiwanie dla w³asnych dzieci tu¿ po tym jak Teresa obroni³a swoj± pracê licencjack± postanowi³a wyjechaæ do Karpacza mówi±c, ¿e musi co¶ odpokutowaæ.

Czy kobiecie uda siê uwolniæ od demonów i pogodziæ z przesz³o¶ci±? Czy jest szansa na to, ¿e wszystkie panie z rodziny Marek odnajd± szczê¶cie?

Kasia jest spe³nion±, szczê¶liw± i zamo¿n± ¿on± najbogatszego przedsiêbiorcy w Miko³owie- Micha³a Pa³ubiaka, którego pozna³a pracuj±c na poczcie.

Tymczasem jej m³odsza siostra mieszka w zrujnowanym domku, pracuje w sklepie ze starociami i ledwie wi±¿e koniec z koñcem.

Czy dziewczyna znajdzie w sobie odwagê i zawalczy o to, co dla niej wa¿ne?

I jak± rolê odegra w jej ¿yciu Bruno Stru¿yñski?

W swojej najnowszej powie¶ci Anna Witala kre¶li historiê zwyczajnych ludzi, których ¿ycie nie oszczêdza³o.

Pokazuje jak szybko z cz³owieka powszechnie szanowanego mo¿na staæ siê obywatelem drugiej kategorii.

Ta ksi±¿ka opowiada o tym jak wa¿na jest rozmowa i jak skrywane przez lata sekrety niszcz± nas od ¶rodka.

Piêkna i bardzo refleksyjna.

Polecam serdecznie.

Avatar u¿ytkownika - jolantasatko
jolantasatko
Przeczytane:2025-04-11, Ocena: 6, Przeczyta³am, 2025,
Inne ksi±¿ki autora
Dom na granicy
Anna Wojtkowska-Witala 0
Ok³adka ksi±zki - Dom na granicy

Ania wiedzie skromne, zwyczajne ¿ycie. Kiedy¶ postanowi³a po¶wiêciæ siê rodzinie: zrezygnowa³a z wymarzonych studiów i wielkich planów, po to by zaopiekowaæ...

Zapach makadamii
Anna Wojtkowska-Witala0
Ok³adka ksi±zki - Zapach makadamii

Matylda jest bardzo atrakcyjn± trzydziestokilkuletni± prawniczk±. Prowadzi z narzeczonym kancelariê prawnicz±. Jej dzieciñstwo kryje jednak dramatyczn±...

Zobacz wszystkie ksi±¿ki tego autora
Recenzje miesi±ca Poka¿ wszystkie recenzje