Okładka książki - Apaszka w kwiaty jabłoni patronujemy

Apaszka w kwiaty jabłoni

„Apaszka w kwiaty jabłoni” Anny Wojtkowskiej – Witali, to moje pierwsze spotkanie z twórczością autorki, ale zdecydowanie nie ostanie. Autorka napisała wspaniałą, przepełnioną emocjami, ale również dającą nadzieję historię, której czytanie było czystą przyjemnością.
Teresa to główna bohaterka powieści, która poznajemy najbliżej, jest samotną kobietą, która od zawsze marzyła o pracy w bibliotece. Katarzyna to jej siostra, która ułożyła sobie życie u boku mężczyzny, z którym wiedzie szczęśliwe życie. Dwie siostry, które wzajemnie się wspierają i zawsze mogą na siebie liczyć. Dziewczyny były wychowywane przez matkę- Beatę, gdyż ich ojciec zmarł. Kobieta pewnego dnia oznajmia córkom, że postanowiła wyjechać do Karpacza, gdzie rozpocznie pracę w domu opieki. Jednak matka zastrzega, aby do niej nie przyjeżdżać, jakby chciała odciąć się od dotychczasowego życia. Córki postanawiają odkryć powody tego, co skłoniło matkę do tak radykalnych decyzji, co prowadzi ich do przeszłości, która skrywa więcej rodzinnych sekretów, aniżeli kiedykolwiek mogły one przypuszczać.
Wspaniała historia, w której tajemnice rodzinne odkrywane po latach, dają zupełnie inny obraz rzeczywistości i pewnych decyzji, które były podejmowane. Często nie jesteśmy w stanie zrozumieć drugiego człowieka, dopóki nie dowiemy się, czego w życiu doświadczył. Autorka w swojej powieści porusza wiele trudnych tematów, jak chociażby alkoholizm, samotność, ale również pokazuje nam, że nigdy nie należy przestawać wierzyć w możliwość spełnienia swoich marzeń, bo to może przyjść do nas w najmniej spodziewanym momencie życia.
Jest to tytuł, który czyta się lekko i bardzo przyjemnie. Uwielbiam trafiać na tytuły, które pozwalają na chwilę wytchnienia, ale dostarczają również wiele emocji i dają czytelnikowi nadzieję, że w życiu wszystko jest możliwe. Nie można pominąć cudownej okładki, która przyciąga oko czytelnika i również zachęca do sięgnięcia po ten tytuł.
Serdecznie dziękuję @luckywydawnictwo za możliwość przeczytania książki, którą bardzo polecam!

Informacje dodatkowe o Apaszka w kwiaty jabłoni:

Wydawnictwo: Lucky
Data wydania: 2024-04-22
Dodał/a opinię: Małgorzata Styczeń

Tagi: obyczajowe

POLECANA RECENZJA

Zobacz opinie o książce Apaszka w kwiaty jabłoni

Kup książkę Apaszka w kwiaty jabłoni

Odnaleźć marzenia
Anna Wojtkowska-Witala 0
Okładka ksiązki - Odnaleźć marzenia

Małżeństwo z Jakubem miało być kolejnym etapem szczęśliwego i uporządkowanego życia Alicji. Nagła śmierć męża sprawiła, że każdy dzień stał się cierpieniem...

Powrót do azylu dla pogubionych serc
Anna Wojtkowska-Witala0
Okładka ksiązki - Powrót do azylu dla pogubionych serc

Czy grzechy popełnione przez naszych przodków mają wpływ na nasze życie? I czy zmieniłoby się ono, gdyby postąpili inaczej? Miało być jak w bajce...