Okładka książki - Anegrtush

Anegrtush

Tom 2 cyklu Nick Primeon

Niedawno skończyłam pierwszą część serii Nick Primeon i właściwie bez chwili wahania sięgnęłam po tom drugi. Anegrtush Marka Szymańskiego to kontynuacja, na którą bardzo liczyłam, bo po zakończeniu pierwszej części było dla mnie jasne, że ta historia jeszcze się nie domknęła, a Nick ma przed sobą drogę znacznie trudniejszą, niż mógłby się spodziewać.

I nie pomyliłam się ani trochę.
Anegrtush to książka o konsekwencjach. O tym, że władza, nawet zdobyta w imię słusznych ideałów, ma swoją cenę. Nick Fuvider, który zabił Kato Primeona i zasiadł na tronie Wetulusów, wierzy, że teraz z tej pozycji, będzie mógł realnie wpłynąć na losy galaktyk i wesprzeć rebelię. Tyle że rzeczywistość bardzo szybko weryfikuje te nadzieje. Zamiast sprawczości pojawiają się polityczne gierki, kłamstwa, zdrady i intrygi, w których coraz trudniej odróżnić sojuszników od wrogów.

Jednym z najmocniejszych elementów tej części jest dla mnie wątek Fatili i jej ojca. To właśnie tutaj zaczyna się prawdziwe pęknięcie nie tylko w relacjach, ale i w samym Nicku. Gdy pada oskarżenie o zdradę sprawy buntowników, wszystko, co wydawało się stabilne, rozpada się jak domek z kart. Autor świetnie pokazuje, jak szybko zaufanie może zostać podważone i jak samotna potrafi być władza, nawet ta zdobyta w dobrej wierze.

Najbardziej poruszające momenty książki to te, w których Nick traci niemal wszystko. Prawda o jego pochodzeniu wychodzi na jaw, a wraz z nią kończy się jego panowanie. Sceny pojmania, zdrady i porzucenia po mrocznej stronie planety zamieszkanej przez pradawne bestie są brutalne, intensywne i bardzo sugestywne. To już nie jest tylko kosmiczna przygoda, to walka o przetrwanie, fizyczne i psychiczne. I właśnie tam, w ciemności, w miejscu, które miało być jego końcem, zaczyna rodzić się coś nowego.

Bo Anegrtush to także opowieść o przemianie. O tym, że czasem trzeba upaść naprawdę nisko, żeby odnaleźć własną drogę. Nick mierzy się nie tylko z potworami planety, ale przede wszystkim z samym sobą, ze swoim pochodzeniem, decyzjami i błędami. Autor serwuje nam emocjonalny rollercoaster. Jest napięcie, strach, poczucie niesprawiedliwości, ale też gniew, determinacja i iskra nadziei. Akcja momentami pędzi jak szalona, by za chwilę zwolnić i pozwolić zajrzeć w głąb bohatera.

Czy Nick naprawdę zdradził rebelię, czy stał się ofiarą politycznej gry?
Czy można odbudować zaufanie, gdy prawda niszczy wszystko, co było fundamentem?
I czy Anegrtush to przekleństwo… czy może klucz do nowego początku?

To, co spodobało mi się najbardziej, to wyraźnie dojrzalsze prowadzenie fabuły w porównaniu do pierwszego tomu. Widać, że autor pewniej porusza się w swoim świecie, odważniej pogłębia emocje i nie boi się odbierać bohaterowi wszystkiego, co do tej pory zbudował. Bardzo doceniam też mroczniejszy klimat tej części i to, że Nick przestaje być tylko graczem na politycznej planszy, a staje się kimś, kto musi na nowo zdefiniować samego siebie.

Anegrtush to nie tylko solidna kontynuacja, ale książka, która mocno rozwija całą serię i podnosi poprzeczkę. Polecam ją wszystkim fanom fantastyki, którzy lubią historie o zdradzie i lojalności, o władzy, która niszczy, i o odkupieniu, które nigdy nie przychodzi łatwo. Jeśli po pierwszym tomie byliście ciekawi, co dalej z Nickiem, to tutaj dostaniecie odpowiedzi… i kolejne powody, by czekać na więcej.

Informacje dodatkowe o Anegrtush:

Kup książkę Anegrtush

Dotykanie świata Marka Kamińskiego. Wywiad rzeka
Marek Szymański0
Okładka ksiązki - Dotykanie świata Marka Kamińskiego. Wywiad rzeka

Zabrałem ze sobą Mistrza i Małgorzatę, bo to jedna z najlepszych książek, jakie czytałem w życiu. W trakcie lektury zdałem sobie jednak sprawę, że diabeł...

Samotność Janosika. Biografia Marka Perepeczki
Marek Szymański0
Okładka ksiązki - Samotność Janosika. Biografia Marka Perepeczki

Pierwsza biografia pamiętnego Harnasia z kultowego serialu Jerzego Passendorfera. Burzliwe losy aktora: od spektakularnej kariery na przełomie lat 60...