Okładka książki - Ani tu, ani nigdzie

Ani tu, ani nigdzie

Czy można żyć pomiędzy... ani tu, ani tam... i naprawdę czuć, że gdzieś się należy? A może właśnie to „pomiędzy” jest najbardziej ludzkim stanem, w którym ścierają się pragnienia, tradycja i codzienność?

Po tę książkę sięgnęłam trochę intuicyjnie, a trochę z potrzeby zanurzenia się w świecie minionym, który, jak dobrze wiem, często mówi o nas więcej niż współczesność. Przyciągnął mnie zarówno tytuł, jak i klimatyczna okładka, zapowiadająca coś spokojnego, refleksyjnego, wręcz intymnego. Opis tylko mnie w tym utwierdził, bo obiecywał historię o ludziach, ich wyborach i życiu splecionym z historią, naturą i drugim człowiekiem.

Autorka zabiera nas do sztetla gdzieś między Krakowem a Lublinem, w czasie międzywojennym. To miejsce, gdzie obok siebie żyją katolicy, prawosławni i Żydzi. Nie żyją ze sobą w konflikcie, a w codzienności. I właśnie ta zwyczajność jest tu niezwykła. Bo czy nie jest fascynujące obserwować, jak różne światy potrafią się przenikać? Jak wygląda życie, gdy religia, tradycja i mentalność kształtują każdy wybór? I czy w tym wszystkim jest miejsce na własne pragnienia?

Najbardziej poruszyło mnie to, że ta książka nie opowiada jednej historii. Ona opowiada prawdziwe życie. Widzimy bohaterów od narodzin aż po kres, z ich błędami, namiętnościami, słabościami. Nie ma tu idealnych postaci, ale są prawdziwi ludzie, których nie sposób nie obdarzyć czułością. Szczególnie zapadły mi w pamięć momenty, gdy codzienność zderza się z nieuchronnością losu, gdy trzeba wybierać między sercem a tym, co „wypada”. Czy można wtedy podjąć dobrą decyzję?

Ogromnym atutem tej powieści jest narracja prowadzona przez… Ciszę. Ten zabieg jest absolutnie wyjątkowy. Cisza widzi więcej, czuje głębiej, rozumie to, czego bohaterowie często nie potrafią nazwać. Dzięki niej cała historia nabiera poetyckiego, niemal hipnotyzującego wymiaru.

To książka pełna emocji, ale nie tych gwałtownych, tylko cichych, sączących się powoli. Jest tu nostalgia, wzruszenie, refleksja, momentami nawet smutek, który zostaje gdzieś pod skórą. To historia, którą się nie tyle czyta, co przeżywa.

Najbardziej spodobało mi się to wyciszenie i prawda, która z niej płynie. To, że autorka nie próbuje niczego na siłę dramatyzować, lecz pokazuje życie takim, jakie jest. Zwykłe, a jednocześnie niezwykłe.

Z całego serca polecam tę książkę wszystkim, którzy lubią zatrzymać się na chwilę i poczuć więcej. To nie jest szybka historia... to opowieść, którą trzeba smakować.

Informacje dodatkowe o Ani tu, ani nigdzie:

Wydawnictwo: Czarna Dama
Data wydania: 2026-01-29
Tytuł oryginału: Ani tu, ani nigdzie
Język oryginału: Polski
Dodał/a opinię: Poczytajzemna

Zobacz opinie o książce Ani tu, ani nigdzie

Kup książkę Ani tu, ani nigdzie

Zaprowadź mnie do domu
Barbara Malawska0
Okładka ksiązki - Zaprowadź mnie do domu

Poruszająca historia czterech pokoleń żydowskiej rodziny, która pragnęła odnaleźć swoje miejsce na świecie Aniela trafia do szpitala psychiatrycznego...

Opad
Opad