Okładka książki - Antysemickie chrześcijaństwo

Antysemickie chrześcijaństwo

Rozmowa pomiędzy autorami, na temat naprawdę trudny. Nienawiść do Żydów w chrześcijańskim świecie to temat ciągle na "topie" i wciąż szeroki jak rzeka. Ja jestem osobą wierząca (nie praktykująca co prawda ale to temat na inny czas), a niektóre kwestie poruszone przez autorów wręcz mną wstrząsnęły.

~

Reportaż podzielony został na osiem rozdziałów a każdy z nich rozkłada na czynniki pierwsze antysemityzm. Zaczynamy oczywiście od jego powstania i ewolucji na przestrzeni wieków ale też poznamy tragedię i jej następstwa wyglądające obecnie. Najbardziej wstrząsnął chyba mną fakt iż to Żydzi ukrzyżowali Jesusa, to już po prostu jest nie do uwierzenia a kłamstwo to niesie za sobą mnóstwo komplikacji.

~

Mowa nienawiści, oszczerstwa ale przede wszystkim powielanie tych wszystkich kłamstw doprowadziło mianowicie co powstania Holokaustu. Ludzie tak szybko łykają każe kłamstwo i propagandę, że trudno w to wszystko uwierzyć. Ale niestety za tym wszystkim stoi kościół i powielanie tego wszystkiego w naprawdę ważnych kościelnych dokumentach czy nawet w papieskich encyklikach.

~

Przykro się czyta to wszystko, jak osoba wierząca może zapomnieć, że sam Pan Jezus był właśnie Żydem. Ale mimo tego oni potrafią gnębić ten Izraelski naród i przypisywać te wszystkie teorie spiskowe. Jak to wielu takich zagorzałych "wiernych" twierdzi że Żydzi to poniekąd naród samego Szatana. Pogarda i fałszywe oskarżenia niestety wciąż są powielane przez współczesny naród, ale mimo różnic i poglądów każdy z nas jest Bożym dzieckiem i będzie rozliczany z wszystkiego na sądzie ostatecznym.

~

To pierwsza książka w Polsce o tak trudnym temacie tabu, autorzy naprawdę w bardzo ciekawy sposób przekazali takie informacje, które przez lata były milczeniem. Książka jest dość kontrowersyjna i uderza bardzo w wiarę ale myślę że mimo wszystko warto poznać jej treść. Autorzy naprawdę starali się to wytłumaczyć wszystko w jak najprostszy sposób. Mimo iż czyta się to dość ciężko (bynajmniej dla mnie) to nie żałuję że spędziłam nad tą książką trochę więcej czasu bo coś tam się jednak dowiedziałam.

~

Polityka i wiara to da takie tematy, które odpalają lont u nie jednej osoby i mogą naprawdę doprowadzić do poważnych kłótni, ale mimo wszystko ten reportaż otworzył mi bardziej oczy na świat. Wszystkie wątki są opisane naprawdę drobiazgowo więc zagorzały katolik niech lepiej nie sięga po tę lekturę. Ostrzegam że przygoda będzie naprawdę ostra.

Dziękuję wydawnictwu Prószyński i S-ka za egzemplarz ♥️

Informacje dodatkowe o Antysemickie chrześcijaństwo:

Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 2025-05-06
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
Dodał/a opinię: Joanna Szymczak

Tagi: Biografie i literatura faktu

Zobacz opinie o książce Antysemickie chrześcijaństwo

Kup książkę Antysemickie chrześcijaństwo

Babilon. Kryminalna historia kościoła
Stanisław Obirek0
Okładka ksiązki - Babilon. Kryminalna historia kościoła

Współczesnym więzieniem wierzącego człowieka, katolika nie jest Watykan, ale cały kościelny system, który niemal od zarania służy interesom spasionej hierarchii...

Gehenna. Kościelna okupacja Polski
Stanisław Obirek0
Okładka ksiązki - Gehenna. Kościelna okupacja Polski

Ile wspólnego z rzeczywistością mają tezy liderów Kościoła, że odejście od religii to odejście od polskiej tradycji, zaprzeczenie własnej tożsamości, uleganie...