Okładka książki - Apokalipsy według Joanny patronujemy

Apokalipsy według Joanny

Życie nie zawsze toczy się tak, jakbyśmy tego chcieli, czasami poza naszą kontrolą idzie w złym kierunku, a my toniemy w otchłani nicości i mroku, które ma jedną prostą nazwę, jest nią depresja.
Kiedy umiera mama Joanny, kobieta zyskuje sporo wolnego czasu, niestety przez to poznaje grupę osób, która wierzy w koniec świata i to sprowadza ja na złą drogę. Kobieta zaczyna gromadzić zapasy, uczy się jak przetrwać ten trudny czas, a najbardziej martwi się tym, że nie uda jej się ocalić całej rodziny.
Jest to moje drugie spotkanie z twórczością tej autorki i przyznam, że byłam nastawiona pozytywnie do lektury, która trochę jednak mnie rozczarowała. Całość jest chaotyczna i mocno depresyjna, mąż przystojny i dobrze zarabiający niestety robi częste skoki w bok, nie mniej jednak wcale nie myśli o rozwodzie, syn niezdarny pomimo swojego wieku, jak mama nie podstawi jedzenia pod nos, to nie zje i córka, która nie może doczekać się studiów w innym mieście. Do tego wszystkiego pojawia się lalkarz Thijs, długo nie mogłam doczytać, kim on jest, dopiero koło środka pojawia się informacja, że to partner zmarłego brata Joanny, on też nie jest pozytywną postacią, bo pomimo tak długiego czasu, jest pogrążony w żałobie i nie potrafi wrócić do pracy.
Ta lektura naprawdę może zdołować, mnóstwo razy miałam ochotę potrząsnąć Joanną, ale próbowałam sobie tłumaczyć, że ona ma depresję, a ja o tej chorobie tak naprawdę nie wiem prawie nic. Z tej książki można sporo wyciągnąć, na pewno to, że wsparcie rodziny jest tutaj kluczowe, bo jeżeli ludzie wokół wezmą na poważnie chorobę, jaką jest depresja i dadzą maksymalne wsparcie, to łatwiej będzie danej osobie z niej wyjść. Niestety obecnie ludzie myślą, że to nie jest choroba, że ktoś zmyśla, że powinien się ogarnąć, zająć pracą, rodziną i na pewno mu przejdzie, ale niestety tak nie jest, szkoda tylko, że gdy ta osoba już nie daje rady i popełnia samobójstwo, to ci sami ludzie współczują i mówią, że gdyby wiedzieli, to by pomogli.
Nie bądźmy obojętni na depresję naszych bliskich, bo to choroba bardzo poważna i podstępna, która kiedyś może nam tę osobę odebrać.

Informacje dodatkowe o Apokalipsy według Joanny:

Kup książkę Apokalipsy według Joanny

Gra Luizy
Anna Robak-Reczek0
Okładka ksiązki - Gra Luizy

Trzymająca w napięciu historia psychopatki Luizy, która po śmierci matki wraca do Polski, by odnowić relacje ze swoim ojcem. Luiza jest bezkompromisowa...

Zniknięty
Anna Robak-Reczek0
Okładka ksiązki - Zniknięty

Widok nieznajomej, kpiąco uśmiechniętej kobiety na rodzinnym filmie prowokuje do wznowienia poszukiwań zaginionego przed laty ojca rodziny. Żona zaginionego...