Okładka książki - Arabska zdrajczyni

Arabska zdrajczyni

"To co w krajach Zachodu może nawet nie być przewinieniem, na Bliskim Wschodzie jest- przestępstwem, które można przypłacić głową".

"Arabska zdrajczyni" to już kolejny tom Orientalnej Sagi a zarazem moje pierwsze spotkanie z twórczością Autorki. Byłam bardzo ciekawa w jaki sposób Tanya Valko przedstawia sytuację kobiet na Bliskim Wschodzie, bo jak wiadomo nie jest ona kolorowa. Ogromnym plusem tej serii jest to, że książki można czytać bez znajomości poprzednich części gdyż każda z nich stanowi zamknięta całość.

Autorka przenosi nas do ortodoksyjnej Arabii Saudyjskiej, ogarniętego wojną domową Jemenu, Izraela oraz nieustannie bombardowanej Strefy Gazy, gdzie poznajemy historie kilku kobiet, a każda z nich zmaga się z różnymi problemami.

Trochę czasu zajęło mi przeczytanie tej książki. To nie ze względu na ilość stron, choć nie ukrywam, że to prawdziwy grubasek. Powodem jest wielowątkowość powieści. Myślę, że Autorka troszkę przekombinowała z ilością bohaterów. Momentami już trochę się gubiłam, kto z kim i dlaczego. Ogromnym plusem powieści jest z pewnością fakt, że Autorka z niezwykłą dbałością przybliża nam kulturę Bliskiego Wschodu.

Powieść Tanya Valko jest naprawdę dobra, Autorka porusza w niej ważne i trudne tematy. Pióro Autorki chciałam poznać już dawno, wiem, że ma ona wielu fanów i jej książki cieszą się ogromną popularnością. Po lekturze "Arabskiej zdrajczyni" wiem, że to jednak nie jest gatunek dla mnie. Nie mniej jednak książkę polecam, z pewnością znajdzie ona grono swoich odbiorców.

Informacje dodatkowe o Arabska zdrajczyni:

Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 2022-05-17
Dodał/a opinię: Ilona Wolińska

Tagi: bóg

Zobacz opinie o książce Arabska zdrajczyni

Kup książkę Arabska zdrajczyni

Saga arabska tom 17. Powrót do Arabii
Tanya Valko0
Okładka ksiązki - Saga arabska tom 17. Powrót do Arabii

Hamid spotyka dawnych znajomych z CIA, którzy proponują mu powrót do dawnej działalności. Odmawia ze względu na rodzinę. Wyznaje żonie, jaką misję miał...

Arabskie opowieści 3. Historie prawdziwe
Tanya Valko0
Okładka ksiązki - Arabskie opowieści 3. Historie prawdziwe

Dajcie się uwieść magii Orientu, czasem niełatwej do zaakceptowania, często szokującej, ale zawsze ciekawej. Libia w czasach pułkownika Kaddafiego to...