Ariadna i Fedra, kreteńskie księżniczki i córki króla Minosa, dorastają w pałacu, słysząc krzyki mieszkającego w labiryncie Minotaura. Budzący grozę potwór jest największym wstydem, ale też symbolem siły bezlitosnego władcy. Brat Ariadny żywi się ludzkim mięsem i krwią.
By zaspokoić apetyt bestii, Minos podbił Ateny i zażądał od miasta corocznej daniny z siedmiu młodzieńców i siedmiu dziewic.
Pewnego razu, na statku z krwawym okupem przybywa Tezeusz – ateński książę, który ma wraz z innymi zostać złożony w ofierze. Czarujący młodzieniec szybko zdobywa serce Ariadny. Zakochana księżniczka za wszelką cenę pragnie pomóc Tezeuszowi pokonać potwora. Wie jednak, że oznacza to zdradę własnej rodziny i może zwrócić na nią uwagę zmiennych i nieprzewidywalnych bogów.
Ariadna słyszała aż nazbyt wiele opowieści o kobietach ukaranych przez wszechwładnych za czyny mężczyzn – jest jednak zbyt zakochana i zdeterminowana, by myśleć o konsekwencjach.
(Opis pochodzi od wydawcy)
Myślę, że większość - jak nie wszyscy - znają mitologię grecką. Podoba mi się, że coraz częściej autorzy sięgają po zapomniane strefy literatury. Tym razem możemy poznać historię Tezeusza i Ariadny.
Osobiście nie mogłam doczekać się lektury tej powieści. Kiedy otworzyłam przesyłkę i moim oczom ukazała się okładka - przepadłam. Byłam zachwycona. Piękna, urzekająca i tajemnicza.
Do czytania podeszłam z euforią i zafascynowaniem... i tu okazała się klapa. Już od samego początku nie złapałam wspólnego rytmu z opowieścią. Z strony na stronę nudziłam i męczyłam się coraz bardziej. Nie zauroczyła mnie w żadnym momencie. Nie zaciekawiła nawet chwilowo. Męczyłam się tak bardzo, że po przeczytaniu 3/4 lektury odpuściłam i skapitulowałam. Sam pomysł na fabułę jest niezwykły i nietypowy. Bardzo ciekawie zaprezentowani bohaterowie. Język i pióro autorki bardzo dobre. W moim przypadku zdecydowanie coś nie 'pykło'.
Jestem ciekawa Waszych opinii.
Zlosnica_czyta
Wydawnictwo: Muza
Data wydania: 2023-02-08
Tytuł oryginału: Ariadne
zlosnica_czyta
Autorka bestsellerowej Ariadny zachwyca kolejnym retellingiem greckiego mitu. Powieść Elektra była nominowana do nagrody Goodreads Choice Awards 2022 w...