Okładka książki - Awangarda

Awangarda

*współpraca reklamowa z Wydawnictwem EditioRed*

Przy tej książce kluczową rolę odegrał dla mnie opis, który sprawił że miałam nadzieję na pasjonującą oraz mega gorącą historię, a pojawiające się tu i ówdzie motywy, opinie czy inne rzeczy jeszcze bardziej mnie nakręcały. Ostatecznie mam bardzo mieszane uczucia co do powieści, tym bardziej że byłam pewna że to powieść jednotomowa, więc koniec mnie mocno zaskoczył.

Ava prowadzi idealne życie, uwolniła się od nieco toksycznej matki, jest narzeczoną bogatego mężczyzny, którego szczerze kocha, nie musi przejmować się codziennością, jest niemal w pełni usatysfakcjonowana swoim życiem. Jednak sielanka trwa tylko do czasu, jej narzeczony zostaje postrzelony i w stanie krytycznym przewieziony do szpitala, niedługo później przed Avą otwiera się nowy, brutalny i mroczny świat, którego nie zna i nie chce poznawać, jednak za sprawą Rogera została do niego wepchnięta na siłę, a to czego dowiaduje się o swoim mężczyźnie jest zatrważające. Ava musi na nowo poukładać swoje priorytety, podporządkować się nowym zasadom i dostosować do nowej rzeczywistości, która nawet pomimo względnej stabilizacji skrywa jeszcze wiele mrocznych sekretów.

Mam bardzo mieszane uczucia co do tej książki. Jeżeli chodzi o zalety to na pewno muszę wskazać sam pomysł na fabułę, jest on intrygujący, nawet pomimo tego że w pierwszym momencie wszytko wydawać się może przewidywalne i schematyczne, to autorka bardzo szybko to wrażenie rozmywa, wprowadzając do powieści i do znanych motywów oryginalność, świeżość i całą masę szokujących plot twistów, które stawiają całą fabułę na głowie. Książka napisana jest też w dobrym i przyjemnym stylu, fabuła trzymana jest w ryzach, opisane sceny są zachowawcze, przy ogólnie panującym w powieści napięciu cała treść wydaje się raczej prosta i lekka.

Powieść jest wielowątkowa, i tutaj też pojawia się mój pierwszy problem z tą książką, mam wrażenie, że tego wszystkiego jest po prostu za dużo, akcja jest za szybka, a wątki i motywy są niedopracowane, zbyt ogólne i nieco chaotyczne. Zabrakło mi tutaj finezji, spójności i nawet jakiej takiej logiki czy porządku w fabule. Przez to mam wrażenie, ze cała fabuła jest nieco płaska, nawet pomimo oryginalnego pomysłu i ciekawych zwrotów akcji. Książka opisywana jako spicy, dla mnie tego spicy tutaj po prostu nie było, jakieś tam sceny erotyczne się pojawiły, ale po tak zapowiadającej się książce spodziewałam się czegoś więcej. Ubolewam też nad tym, że główny wątek czyli ten poświęcony ekskluzywnemu klubowi stanowi w całej powieści jakby tło, zdecydowanie zabrakło tutaj szerszego rozwinięcia tego tematu.

Po raz kolejny też miałam ogromny problem z bohaterami, główna bohaterka Ava strasznie działała mi na nerwy, już od samego początku wiedziałam, że z tą lasą jest coś nie tak, zachowuje się jak idiotka, jest bardzo płaską postacią, naiwną i jak dla mnie bez wyrazu, choć muszę przyznać, że z czasem zaczęły się u niej pojawiać dobre cechy, a na koniec nawet pokazała lekkiego pazura, także w kontynuacji może będzie bardziej charakterna. W książce pojawia się klika postaci drugoplanowych, oni też wzbudzili we mnie mieszane uczucia, było o nich mało, pojawiło się sporo sprzeczności, także trudno ich jednoznacznie określić, bo autorka bardzo tutaj żałowała szczegółów.

Książkę oceniam jako dobrą, ale w mojej ocenie jest ona na granicy przeciętności, zdecydowanym plusem jest to, że fabuła wychodzi poza schematy co czyni ja nieco oryginalną, ale według mnie brakuje jej głębi, dopieszczenia fabularnego i przysłowiowego pazura. Miałam inne wyobrażenie o tej książce, miało być mocno, mrocznie, erotycznie może i nawet nieco brutalnie, a szczerze mówiąc wyszło raczej nijako. Jak dla mnie może być, jeśli kiedyś pojawi się kontynuacja i będę miała okazję ją przeczytać, pewnie z tej okazji skorzystam, bo jestem ciekawa jak to dalej się potoczy. Jak dla mnie może być, ale mogło być zdecydowanie lepiej.

Informacje dodatkowe o Awangarda:

Kup książkę Awangarda

Nieczyste więzy
K.N. Haner0
Okładka ksiązki - Nieczyste więzy

Gdy miłość staje się obsesją, nie można się już zatrzymać Claire czuje, że nigdy nie poradzi sobie z piętnem, które nosi w sobie od dzieciństwa...

Przebudzenie Morfeusza
K.N. Haner0
Okładka ksiązki - Przebudzenie Morfeusza

Po zniknięciu Adama Cassandra względnie uporządkowała swoje życie. Znów zamieszkała w Toronto, a iskierką nadziei jest dla niej synek -- Tommy. Dziewczyna...