Okładka książki - Aż po kres

Aż po kres

„Aż po kres” Adriana Raka to poruszająca, emocjonalna opowieść o dwojgu ludzi, którzy – choć bardzo pokiereszowani przez życie – wciąż próbują odnaleźć szczęście i prawo do bycia sobą. To jedna z tych książek, które nie tylko się czyta, ale przede wszystkim czuje.

Fabuła skupia się na losach Agaty i Piotra.
Agata po trudnym, bolesnym związku z Michałem próbuje odbudować swoje życie. Rana po tej relacji nadal pulsuje, a wspomnienia i lęki nieustannie wracają, choć dziewczyna stara się iść naprzód. Kiedy zaczyna wierzyć, że wreszcie może być lepiej – na jej drodze pojawia się ktoś, kto może wszystko zmienić.

Piotr z kolei wiedzie życie pozornie poukładane – ma syna, rodzinę, stabilizację. Z zewnątrz wygląda na człowieka szczęśliwego, ale to pozory, pod którymi kryje się ogrom samotności i tłumionych emocji. Każdy dzień to dla niego akt udawania i rezygnacji z własnych pragnień.

Ich drogi się przecinają, a czytelnik od razu czuje, że to spotkanie może stać się dla nich zarówno nadzieją, jak i kolejnym źródłem chaosu. Przeszłość nie odpuszcza, a marzenia wydają się zbyt daleko, by po nie sięgnąć.

Bohaterowie są niezwykle prawdziwi – nieidealni, pełni wątpliwości, niekiedy pogubieni. Dzięki temu bardzo łatwo się z nimi utożsamić. Autor świetnie oddaje ich emocje: strach przed zmianą, pragnienie bliskości, poczucie winy, tęsknotę za spokojem. A jednocześnie towarzyszy nam iskra nadziei, która sprawia, że chcemy wierzyć, że los w końcu się do nich uśmiechnie.

Styl Adriana Raka jest lekki, ale jednocześnie nasycony emocją i wrażliwością. Autor potrafi opisać trudne uczucia w sposób naturalny, prosty, a zarazem bardzo głęboki. Czyta się szybko, płynnie, ale z rosnącym ściskiem w gardle.

To książka dla czytelników lubiących powieści obyczajowe pełne psychologicznej głębi, dla tych, którzy cenią historie o życiu, które nie zawsze jest proste, ale wciąż bywa piękne. Spodoba się osobom szukającym książki prawdziwej, wrażliwej i dającej refleksję.

„Aż po kres” to przejmująca, dojrzała opowieść o bólu, nadziei i odwadze, by żyć po swojemu. Wzrusza, skłania do myślenia i długo zostaje w sercu. Zdecydowanie warto po nią sięgnąć – zwłaszcza jeśli lubicie książki prawdziwe do samego końca.

Informacje dodatkowe o Aż po kres:

Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 2025-10-14
Dodał/a opinię: Małgorzata Styczeń

Zobacz opinie o książce Aż po kres

Kup książkę Aż po kres