Okładka książki - Babcia i dziadek

Babcia i dziadek

„Babcia i dziadek” autorstwa Hélène Delforge z ilustracjami Quentina Grébana to wyjątkowa, pełna ciepła opowieść o jednej z najważniejszych relacji w życiu dziecka — więzi z dziadkami. To książka, która w subtelny, poetycki sposób ukazuje, jak ogromną rolę odgrywają oni w kształtowaniu wspomnień, poczucia bezpieczeństwa i emocjonalnego świata najmłodszych.

Autorka snuje historię opartą na codziennych momentach: wspólnych rozmowach, zabawach, drobnych gestach czułości, obecności, która nie wymaga wielkich słów. Pokazuje, jak relacja z dziadkami ewoluuje wraz z upływem czasu — od dzieciństwa, przez dorastanie, aż po dorosłość. To opowieść o miłości, pamięci, wdzięczności i o tym, jak ważne są chwile, które z pozoru wydają się zwyczajne, a z czasem stają się bezcennymi wspomnieniami.

Tekst jest delikatny, poetycki i niezwykle wrażliwy. Każde zdanie niesie ze sobą emocje, które trafiają zarówno do młodszych, jak i starszych czytelników. To książka, która porusza, skłania do refleksji i zachęca do rozmów o rodzinie, bliskości oraz relacjach międzypokoleniowych.

Ogromną rolę w odbiorze tej historii odgrywają ilustracje Quentina Grébana. Są one miękkie, pełne światła i subtelnych emocji. Artysta z niezwykłą wrażliwością oddaje gesty, spojrzenia i atmosferę intymnych, rodzinnych chwil. Każda strona zachwyca dopracowanymi detalami i harmonijną kolorystyką, które doskonale współgrają z nastrojem opowieści.

„Babcia i dziadek” to książka idealna do wspólnego czytania — zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Pomaga budować więzi, uczy empatii, wrażliwości i doceniania bliskości. To także doskonały punkt wyjścia do rozmów o emocjach, wspomnieniach i znaczeniu rodziny w naszym życiu.

To pozycja, która wzrusza, zachwyca i pozostaje w pamięci na długo. Piękna, wartościowa i niezwykle potrzebna — zdecydowanie warta uwagi każdego, kto szuka literatury dziecięcej o prawdziwej głębi.

Informacje dodatkowe o Babcia i dziadek:

Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 2025-01-14
Kategoria: Medycyna i zdrowie
Tytuł oryginału: Grands-parents
Dodał/a opinię: Małgorzata Styczeń

Tagi: Rodzicielstwo - poradniki

Zobacz opinie o książce Babcia i dziadek

Kup książkę Babcia i dziadek

Miłość
Hélne Delforge0
Okładka ksiązki - Miłość

Miłość nie jest jedna, wymyka się definicjom i słowom. Czym więc jest? Książka Hélene Delforge i Quentina Grébana, duetu znanego już z cenionej...