Ballada dla Adeli" to książka, która skradła moje czytelnicze serce. Już dawno żadna lektura nie wciągnęła mnie tak mocno. Autorka stworzyła niezwykłą, pełną emocji historię, która z pewnością poruszy każdego, kto po nią sięgnie.
"Życie zmienia się wraz z porami roku. To przyroda narzuca ludziom rytm dnia. I to jest takie piękne"!
Fabuła powieści przenosi nas do Bełdowa, w kwiecień 1947 roku, w sam środek powojennej Polski. To tutaj, po mszy rezurekcyjnej, parafianie mają do czynienia z tajemniczym skrzypkiem, grającym na instrumencie bez strun. Jego osobliwe,pełne miłości do muzyki zachowanie intryguje wiejską nauczycielkę, Alicję. Kobieta ufając swojemu przeczuciu,że ma do czynienia z niezwykłym talentem postanawia zgłębić jego historię. Prawda okazuje się bardzo bolesna,mężczyzna przeszedł przez piekło obozu koncentracyjnego, a jego opowieść to zaledwie wierzchołek góry lodowej. Do tego niepamięć jest tutaj ogromnym przeciwnikiem. Alicja pomimo swoich problemów i rozterek nigdy się nie poddaje. Co takiego wydarzyło się kilka lat wcześniej?Dlaczego Emil,a może Maksymilian nie pamięta swojego wcześniejszego życia? Czy Alicja pomoże mu odnaleźć odpowiednią drogę? Czy sama odnajdzie szczęście?
"...tak łatwo jest się pomylić i ocenić człowieka po wyglądzie. Tak łatwo jest pominąć krzywdę milczeniem i skazać na wielką samotność i cierpienie".
Odpowiedzi na pytania znajdziecie w książce. Dajcie się porwać tej wyjątkowrj powieśći. To nie tylko intrygująca narracja, ale też pokazanie ludzkich losów w obliczu traumy i odnajdywaniu siebie w nowej rzeczywistości.
Autorka z niezwykłą wrażliwością przedstawia różne oblicza człowieczeństwa, zmagania z demonami przeszłości i poszukiwaniu ukojenia. Często można zrzucić to na karb obecnych czasów - ale czy tak powinno być? Dodatkowo tytułowa ballada staje się piękną,metaforyczną nicią, która splata losy bohaterów, niosąc ze sobą zarówno miłość,ukojenie, ból jak i tęsknotę za tym, co zostało bezpowrotnie utracone.
"Ten powrót oznaczał bowiem to, że każdy ma do przebycia swoją własną drogę i jedni wracają szybciej, a inni później".
Osobiście jestem pod ogromnym wrażeniem sposobu, w jaki autorka poruszyła moją wrażliwość. W tej historii jej pióro jest niezwykle subtelne, a jednocześnie mocne, sprawiając, że historia pozostaje w pamięci na długo po przeczytaniu. To świadczy o niezwykłym talencie do pisania w tak empatycznym i porywającym tonie. Dlatego po lekturze twierdzę ,że zdecydowanie powinna częściej tworzyć w tej tematyce, bo potrafi dotknąć najgłębszych strun duszy czytelnika.
Gorąco polecam Wam "Balladę dla Adeli".
Jeśli szukacie wzruszającej, mądrej i głęboko ludzkiej historii, jest to książka dla Was . Gwarantuję, że szybko o niej nie zapomnicie.
Wydawnictwo: Skarpa Warszawska
Data wydania: 2025-07-02
Kumbrysia
Miała wszystko. Straciła wszystko. Żywiołem Barbary jest scena, a wielką miłością rodzina: mąż i mała córeczka. To dla niej przerywa karierę i to jej...
Przejmująca, pełna magii i cudów opowieść o tym, że przeszłość może skrywać największe tajemnice! Małgorzata Skupińska, nauczycielka z długoletnim stażem...