Okładka książki - Bańki mydlane patronujemy

Bańki mydlane

Inne wydania:

Jest to może i książka młodzieżowa, jednak ja uważam, że idealnie nadaje się także dla starszego czytelnika. Porusza bardzo trudny ale i niezwykle ważny temat choroby nowotworowej u młodej osoby. Autorka porównuje kruche życie ludzkie z bańką mydlaną. Z tym problemem boryka się wiele rodzin. „Rak” atakując jedną osobę powoduje, że cierpi nie tylko osoba chora ale także wszyscy bliscy ludzie z jej otoczenia. Ta książka na pewno zmusi Was do zastanowieniem się nad sensem życia w biegu, gonitwą za pieniądzem i brakiem czasu dla rodziny. Nowotwór lub inna śmiertelna choroba zatrzymuje człowieka w tej bezsensownej gonitwie. Wtedy dopiero dostrzegamy sens naszego życia, rodzinę, wiele niezałatwionych spraw i niespełnione marzenia.
Tę krótką powieść czytało mi się szybko i bardzo przyjemnie. Język autorki jest prosty i lekki a bohaterowie od razu dają się lubić.
Mocno przeżywałam chorobę Michaliny, jej tęsknotę za morzem, utraconymi włosami i spacerami na powietrzu. Były momenty, że moje oczy uroniły kilka łez.
Młoda dziewczyna o imieniu Michalina jest śliczną, mądrą i utalentowaną studentką. Ma fajnego chłopaka Jakuba, który zapatrzony jest w ukochaną. W dniu egzaminów Misia moknie na deszczu przez co poważnie się przeziębia. Choroba długo się utrzymuje i nie folguje po mimo antybiotyków. Matka podejrzewa, że córka jest w ciąży i namawia córkę na zrobienie badań. Lekarz wyklucza ciążę ale wykrywa nowotwór złośliwy. Bohaterka dzielnie walczy z rakiem, bierze chemię i zrywa z Kubą. Gdy dziewczyna powraca do zdrowia, zmienia swoje nastawienie do życia o 180 stopni. Zaczyna spotykać się z przyjaciółmi, próbuje zeswatać byłego chłopaka Oliwią i pracuje w schronisku. Przygarnia uroczą kotkę, która umila jej czas. Niestety choroba wraca ze zdwojoną siłą. Leczenie nie pomaga a śmierć Michaliny jest nieunikniona.
Co wydarzy się jeszcze i dlaczego takie ważne są w życiu dziewczyny bańki mydlane, musicie przekonać się sami. Polecam z całego serca.

Informacje dodatkowe o Bańki mydlane:

Wydawnictwo: Szara Godzina
Data wydania: 2015-02-08
ISBN: 978-83-64312-42-7
Dodał/a opinię: Izabela Hebda

POLECANA RECENZJA

Zobacz opinie o książce Bańki mydlane

Kup książkę Bańki mydlane

Sekrety kobiecych dusz
Edyta Świętek0
Okładka ksiązki - Sekrety kobiecych dusz

Przyjaźń, miłość, pilnie strzeżone tajemnice i krzywdy, za które trzeba zapłacić W pozornie spokojnym uzdrowisku krzyżują się losy kuracjuszy, przyjezdnych...

Na krawędzi nocy
Edyta Świętek0
Okładka ksiązki -  Na krawędzi nocy

Czy czarownice istnieją tylko w bajkach? Nina była o tym przekonana aż do chwili, gdy dowiedziała się od babci, że nie jest zwykłą nastolatką. Posiada...

Opad
Opad