Okładka książki - Będzie dobrze

Będzie dobrze

Będzie dobrze - Aleksandra Kern

Dziękuję autorce za możliwość przeczytania tej książki.

Dum spiro, spero

To historia, która szczerze mnie zaskoczyła i to w pozytywnym tego słowa znaczeniu.

Mimo tego, że opis zdradził pojawienie się asystenta śmierci, to nie sądziłam, że tak potoczy się ta powieść. Widać, że historia została dopracowana w każdym calu.

Zakończenie było naprawdę dobre. Elżbieta wróciła do domu i mogła żyć z rodziną. Jeśli chodzi o epilog... To był to dla mnie kompletny szok. Tego się nie spodziewałam.

Bardzo ciekawe było połączenie realizmu i fantazji. Dużo mówi się, że każdy ma jakiegoś swego opiekuna. Czy tak jak tu, jest to asystent śmieci, anioł stróż oraz diabeł. Muszę przyznać, że od razu przeszedł mi na myśl serial "Aniołki i przyjaciele". Było czuć ten vibe.

To historia, która pokazuje brutalne, prawdziwe życie, ale też daje nadzieję według słów "Będzie dobrze".

Lektura pokazuje dwie sprawy. Należy żyć według znaczenia słowa "Yolo", (Raz się żyje) bo nigdy nie wiadomo ile mamy czasu. A także to, że tam gdzie są uczucia, tam w pewnym sensie jesteśmy w potrzasku. Tym bardziej, jak są one zakazane i łatwo jest kogoś zmanipulować.

Polubiłam postać Draco. Jestem ciekawa, czy o nim samym będzie coś więcej. Jest on dość tajemniczy, mimo podanych pewnych faktów.

Jestem też bardzo ciekawa co autorka miała na myśli, co do kontynuacji. Chodzi o epilog? Jeśli tak, to zastanawiam się ile będzie w tym cierpienia...

Czy polecam?

Oczywiście. To historia, która zabierze Cię w świat pełen emocji i przemyśleń.

Moja ocena 9/10

Cytaty z książki:

"Nie mogę tak żyć.

To znaczy, nie chcę.

Byłoby to super wygodne, bo mogłabym wszystko zwalić na chorobę i nikt by się mnie nie czepiał, ale pragnę czegoś więcej. Leżenie w łóżku wydaje się takie ekstra, jednak po czasie staje się wyłącznie udręką, szczególnie jeśli towarzyszy mu wiele nieprzyjemnych objawów."

"Mój nękany chorobami umysł postanowił mi pomóc, wymyślając tajemniczego bohatera, który podsunie mi rozwiązanie problemu i wyleczy z wszystkich dolegliwości.

Brzmi naprawdę logicznie, więc dlaczego mój żołądek skręca się w coraz większe supły?"

"- Odpowiadając hurtowo: wiem. Problem w tym, że nie chcę.

- Zaraz, nie chcesz wiedzieć, czy...

- Wiedza potrafi być czasami kulą u nogi.

- Rozprasowuje kartonik energicznymi ruchami.

- Wydaje ci się, że gdy poznasz wszystkie odpowiedzi, będzie już lepiej. Zaskoczę cię, bo im dalej, tym czujesz się coraz bardziej przytłoczona. - Przeciągłe westchnienie wydobywa się z jego piersi.

Próbuję nadążyć za jego tokiem myślenia. Nigdy nie miałam zbyt dużych problemów z empatią, ale idzie mi to dość opornie."

"Problem w tym, że Draco udziela mi odpowiedzi na pytania, ale jednocześnie wyrzuca z siebie kolejne dziwaczne informacje. To zupełnie jak ogromny egzamin: sądzisz, że przyswoiłeś już całą dawkę wiedzy, a tu nagle BUM, nauczyciel mówi, że macie przeczytać jeszcze sto dodatkowych rozdziałów i to najlepiej na kolejny dzień.

Wiem, że nic nie wiem."

"- Matematyka nigdy nie była moją mocną stroną. - Wyjmuje z kieszeni grzebyk i przeczesuje nim swoje ciemne włosy.

- Myślenie chyba też nie - prycham, przepłukując usta i starając się wytrzeć lustro z pasty, którą na nie wcześniej wypłułam.

- Halo, halo, w końcu to ja wpadłem na nasz przełomowy plan.

- Ten sam, dzięki któremu w moim nosie jest sonda?"

"- Bardziej niż Draco Malfoy?

Pytanie z gatunku podchwytliwych. Porównywanie się do mojego ukochanego bohatera jest po prostu nie fair.

- Teraz to dopiero jestem obrażony! - Draco udaje, że zakopuje się pod stertą poduszek, które nagle pojawiły się na jego łóżku. - To największy foch we wszechświecie, proszę do mnie nie mówić, nie podchodzić i zostawić mnie w spokoju."

"- Nie patrz tak na mnie, bo pomyślę, że się zakochałeś - prycham, pociągając łyk malinowej herbaty, którą wyczarował.

- Nie, ja... - chrząka - to było dość głupie z mojej strony. Jestem z tobą przez cały ten czas, przez te wszystkie lata, a momentami dalej zachowuję się tak, że mam ochotę dać sobie po głowie, wiesz?

- Nikt z nas nie jest idealny. Serio, przestań to roztrząsać, nic się nie stało.

- Ale..."

Informacje dodatkowe o Będzie dobrze:

Wydawnictwo: Prozami
Data wydania: 2023-10-18
Dodał/a opinię: Oliwia Zalewska

Zobacz opinie o książce Będzie dobrze

Kup książkę Będzie dobrze

Opad