To kontynuacja losów "Kastora".
Mimo, że nie czytałam poprzedniej części bardzo szybko odnalazłam się i wciągnęłam w fabułę książki.
Początek lat dziewięćdziesiątych to okres kiedy ludzie podzieleni są na biednych i bogatych. W zastraszającym tempie rozwija się przestępczość zorganizowana.
Handel anfą rośnie w siłę, potrzebne są zmiany.
Mamy grudzień 1990.
W czasie obławy na handlarzy ginie naczelnik wydziału kryminalnego Tyszol. Kastor Grudziński krakowski komisarz czuje się odpowiedzialny za śmierć kolegi i postanawia odnaleźć sprawcę. Do pomocy ma sierżantna alkoholika i emerytowanego policjanta przywróconego do służby.
Wbrew temu co nakazuje mu nowy naczelnik on robi swoje.
Do tego zaczynają ginąć dzieci.
Kto i dlaczego to robi? Jak wygląda przestępczość od drugiej strony? Czy naszej trójce uda się rozwiązać zagadki?
Tego dowiecie się czytając książkę.
Autor stworzył świetny kryminał osadzony w latach dziewięćdziesiątych. Świetne dialogi, momentami zabawne. Bohaterowie barwni, ciekawi, z duszą. Niemal można z nimi konie kraść jadąc fiatem przez wieś.
Podobała mi się ta część opowiadana przez Bartka, porwanego chłopca. Pełna emocji, strachu, ale i pomysłowości.
Czuć klimat tamtego czasu. Zadymione bary i seta na mieście. Kraków tamtych lat niemal widziałam i chodziłam tamtymi uliczkami.
Postać komisarza polubiłam już na wstępie i chętnie poznałabym kolejne jego przygody.
Pióro autora lekkie, a książkę czyta się wręcz w zawrotnym tempie. Ciekawość pcha nas do przodu.
Dodatkową frajdą dla osób znających Kraków może być znajomość ulic czy miejsc o których pisze autor.
To było moje pierwsze spotkanie z autorem i nie ostatnie. Sztos to dobre określenie ✌️
Wydawnictwo: W.A.B.
Data wydania: 2020-09-30
Lukasz Turków
Kontynuacja Inwazji, bestsellerowej powieści sensacyjnej Wojtka Miłoszewskiego. Polska przegrywa wojnę, a Rosjanie reaktywują dawną potęgę, przywracając...
Kontynuacja Inwazji, bestsellerowej powieści sensacyjnej Wojtka Miłoszewskiego Polska przegrywa wojnę, a Rosjanie reaktywują dawną potęgę, przywracając...