Anya Crichton,pracuje jako patalog w Biurze Do Spraw Zbrodni Na Tle Seksualnym.Wpada na trop seryjnego gwałciciela,podejrzenie pada na Geoffreya Willarda który wyszedł na wolność po 20 letniej odsiadce za gwałt i morderstwo na 14-latce.Wydarzenia w książce są fikcyjne-ale wszyscy wiemy że gwałty albo morderstwa na tym tle,były ,są i będą miały miejsce.Poznajemy dokładny opis pracy patologa kobiety-co jest ważne dla ofiar gwałtów aby były przesłuchiwane i badane przez kobiety.Książka pokazuje jakie trzeba mieć wyczucie i delikatność do ofiary napaści seksualnej-i jakie lęki i strach jest w tych kobietach.Autorka książki Kathryn Fox należy do Brytyjskiego Stowarzyszenia Lekarzy Medycyny Sądowej.Dlatego książka jest tak świetnie napisana.Śledztwo jest ciekawe i wciągające ,ale myślę że autorka miała na celu,skupienie uwagi na kobietach -ofiarach gwałtu i ich prawach,które nie zawsze są respektowane.Znamienny jest także tytuł-BEZ ZEZWOLENIA-ponieważ gwałt to czynność na którą nie ma przyzwolenia-a często sprawcy gwałtów twierdzą że ofiara ich prowokowała,czy była prowokująco ubrana.
Informacje dodatkowe o Bez zezwolenia:
Wydawnictwo: Vizja Press & IT