Okładka książki - Bibliotekarka na froncie

Bibliotekarka na froncie

Książki wojenne mają w sobie coś więcej niż tylko ukryte historie o których chcą aby dowiedział się świat. Większość z nich jest opisana na dwa sposoby i tutaj zastosowano jeden z nich. Chodzi o ukazanie wydarzeń w sposób, który nie powoduje większych wzruszeń. Pomimo tego, co tu kogo boli, to bardziej suche łzy, więc można czytać ją jednym ciągiem, bez potrzeby wyciągania chusteczek. Autorka z dużą dozą szczegółów opisuje nam losy dwóch kobiet, których losy będziemy czytali naprzemiennie. Wpierw czekają nas wspominki z utraconych chwil i stanie jaki pozostawili po sobie Niemcy. W niektórych momentach robi się przykro, ale bez większych opisów emocjonalnych nie robimy sobie przerwy od czytania. To tak naprawdę wstęp do tej drugiej opowieści, do kobiety, która żyje w późniejszym czasie i tak jak ona pomagała innym kobietom się pozbierać. Przeszukując co tylko może, jest zafascynowana jej losem, gdyż z wieloma sprawami czuje, że przechodziły przez to samo. Pomimo tego, że kiedyś słyszała o Jessie Carson, wcześniej o tej walecznej kobiecie w ogóle nie myślała. Im dalej, tym jej życie coraz bardziej ją hipnotyzuje, a my kończąc rozdział przechodzimy do czasów w których Jessie żyła. To tam poznamy opowieść pełną miłości i trudnego czasu. Miłym dodatkiem były listy, które mogliśmy przeczytać. Wiemy jakie mieli problemy, przez co przechodzili i jak wielkim uczuciem się darzyli. Na końcu jednak wydarzyło się coś, co nawet mną wstrząsnęło. Wyszedł bowiem na jaw pewien sekret, który odkryła kobieta zainspirowana losami Jessie. Niestety najlepiej jest odkryć go samemu:-)
Uwielbiam taki historie, kiedy możemy poznać innych z podstaw tego, co udało nam się na ich temat znaleźć. Jak wiadomo każdy z nas ma swoje sekrety, a tym bardziej miały je osoby z wojennych lat. Historia miłości jest przepięknie opisana, aż człowiek ma ochotę poczuć to wszystko na własnej skórze. Mamy tu sporo dialogów, więc naprawdę szybko się ją czyta, a odkrywane przez nas kolejne sekrety hipnotyzują do tego stopnia, że nie chcemy przerywać lektury. Bardzo mi się podobała, dlatego ją polecam!

Informacje dodatkowe o Bibliotekarka na froncie:

Wydawnictwo: WAM
Data wydania: 2025-03-12
Tytuł oryginału: Miss Morgan's Book Brigade
Dodał/a opinię: Ewelina Przespolewska

Tagi: Literatura obyczajowo-rodzinna Proza literacka

Zobacz opinie o książce Bibliotekarka na froncie

Kup książkę Bibliotekarka na froncie

Bibliotekarka z Paryża
Janet Skeslien Charles0
Okładka ksiązki - Bibliotekarka z Paryża

Bestseller ,,New York Timesa" Niezwykła historia o miłości, przyjaźni i sile literatury w czasach II wojny światowej Odkryj świat, w którym magia...