Okładka książki - Blood from Blood. OTTAVIO

Blood from Blood. OTTAVIO

Tom 2 cyklu Mancuso Family

Z niecierpliwością czekałam na tą książkę. Pierwsza to była dla mnie bomba emocjonalna i byłam ciekawa jak będzie tym razem. Czy moje oczekiwania wobec tej części zostały spełnione?

Tym razem poznamy historię Alessi i Ottavio. Podobnie jak Arina, Alessia również wiedziała, że nie zawrze małżeństwa z miłości, lecz będzie ono zaaranżowane przez jej ojca. Już jako dziewczynka była grzeczna, posłuszna i wychowywana na przykładną i oddaną żonę. W dniu swoich osiemnastych urodzin wychodzi za Ottavio. Okres narzeczeństwa upłynął im na wzajemnym poznawaniu się i oboje byli szczęśliwy. Niestety ich szczęście nie trwało długo. Presja ze strony rodziców, a zwłaszcza teściów, aby szybko spłodzili potomka okazała się być za duża. Sprawiła, że młodzi małżonkowie z dnia na dzień oddalali się od siebie coraz bardziej. Żyli razem, ale jednak oddzielnie. W ich relacje wbił się chłód i obojętność. Sytuacji nie poprawiają problemy zawodowe Ottavio. Czy para będzie w stanie przezwyciężyć swoje problemy? Czy Alessia ulegnie czarowi tajemniczego Salvatore?

Autorka stworzyła bardzo ciekawych bohaterów. Alessia, w przeciwieństwie Ariny, od pierwszych godzin małżeństwa była szczęśliwa ze swoim mężem. Dopiero po jakimś czasie ich relacja zaczyna się pogarszać. Wychowywana na oddaną żonę, nawet w tych najgorszych chwilach, nie buntuje się i posłusznie wykonuje polecenia męża. Bardzo ciekawym wątkiem okazał się ten o presji posiadania dziecka, jaką odczuwa zarówno kobieta jak i mężczyzna. Jeśli już jest ten wątek poruszany to z punktu widzenia kobiety. A przecież mężczyźni też takową odczuwają.

Emocje znowu sięgają w tej książce zenitu. Chwilami miałam ochotę wygarnąć Ottavio jakim jest dupkiem, a gdy po raz kolejny tłumaczy się presją rodziców na usta cisnęły się same przekleństwa J Alessia, która staje na wysokości zadania i stara się naprawić ich małżeństwo wzbudza podziw i szacunek. Jak łatwo w dzisiejszych czasach rzucić wszystko i się poddać, zamiast spróbować to naprawić?

Moimi faworytami pozostają jednak Arina i Vito, jednak i tej parze kibicowałam od samego początku i trzymałam za nich mocno kciuki. Lektura wzrusza i wyciska łzy.

Dopiero co była premiera, ale ja już czekam na kolejną część

Informacje dodatkowe o Blood from Blood. OTTAVIO :

Kup książkę Blood from Blood. OTTAVIO

You belong to me
Katarzyna Małecka0
Okładka ksiązki - You belong to me

Georgina Barroso, córka sędziego, nigdy nie przypuszczała, że jedna decyzja jej ojca zmieni życie całej rodziny. Trzydziestoośmioletni Caspar Miles to...

Blood from Blood. Gabrielle
Katarzyna Małecka0
Okładka ksiązki - Blood from Blood. Gabrielle

"Szybko się przekonałam, że życie to nie bajka, a ja nie jestem księżniczką”.Gabrielle, siostra Vito, Ottavio i Domenico, zgodnie z wolą ojca zostaje...