Ładnie łączy się spina w całość, styl bardzo nie polonistyczny, historyjka zwariowana, surrealistyczna, magiczna, zaskakująca. Dzieci przemieszczają się przez wykopane wewnątrz ziemi tunele, podróżują wstecz czasu w raz z burzą... Wyobraźnia autora- imponująca. Nawet bywa bardzo zabawnie. Jak przy poprzednich książkach nowej serii o Bolku i Lolku ( mamy wszystkie poprzednie wydawnictwa ZNAK) tak i teraz mam świadomość, że muszę przekonać sie do kolejnej narracji. Anna Onichimowicz to moja ulubienica serii. Z czasem, przy kolejnych czytaniach było coraz przyjemniej. Dla tego nie zrażam się nowością- dzieci wręcz przeciwnie, fascynuje je ta świeżość.
Za mało ilustracji jak dla mojego 3- latka. Książka dla dzieci, które potrafią skupić się na przynajmniej 10- 15 min ( mamy "odurodzeniową" wprawę w czytaniu- dzieci mają różna książki czytane i różnie reagują- przy tej 3- latek nie nadążał za wydarzeniami, nudził się?). Za to odpowiednia dla dzieci 4- 10 lat. Ocena wypośrodkowana. Dzieci dają 6 ja 3.
Informacje dodatkowe o Bolek i Lolek. Szalony pościg:
Wydawnictwo: Znak