Do twórczości Piotra Borlika mam ogromny sentyment. To właśnie jego książka, „Boska proporcja”, przed kilkoma laty była jednym z pierwszych polskich kryminałów, jaki trafił w moje ręce i który sprawił, że od tamtej pory z ogromną przyjemnością sięgam po twórczość polskich autorów. Kiedy wydawnictwo zapowiedziało wznowienie serii z Agatą Steć w roli głównej, pomyślałam, że jest do dobry moment, by przypomnieć sobie pierwszą część oraz poznać dalsze losy pani komisarz.
Matka to skarb, a miejsce skarbu jest pod ziemią.
W zamkniętej dla odwiedzających palmiarni w parku Oliwskiego zostają znalezione zwłoki dziewczyny. Osoba odpowiedzialna za remont palmiarni znika bez śladu, natomiast Robert Mazur — mężczyzna po wyroku za zabójstwo zjawia się na miejscu zbrodni jako pierwszy.
Sprawa trafia na biurko Agaty Stec — kontrowersyjnej komisarz z gdańskiej policji, która, choć jest przełożoną grupy śledczej, nie raz musi znosić seksistowskie przytyki. Nie przeszkadza jej to rozwiązywaniu kryminalnych zagadek, świetnie sobie radzi w świecie zdominowanym przez mężczyzn, choć nie ukrywa, że nie lubi pracy w grupie. Jedyną osobą, której ufa, jest jej starszy brat — psycholog Artur Kamiński. Agata wciąga go w tajniki śledztwa, licząc na jego doświadczenie w pracy z psychopatycznymi jednostkami.
Dobrze było powrócić na karty powieści i kolejny raz wspólnie z bohaterami spróbować rozwikłać zagadkę. „Boska proporcja” to kryminał, który wciągnie Was od pierwszych stron. Piotr Borlik nakreślił niezwykle intrygującą zagadkę kryminalną, w której udział biorą bardzo dobrze wykreowanymi bohaterowie. Książkę czyta się płynnie, autor porzuca mylne tropy, tym samym podsyca naszą ciekawość i sprawia, że czytelnik nawet przez moment nie czuje się znudzony. Tutaj akcja nie zwalnia, wręcz przeciwnie, stopniowo budowane napięcie trzyma nas w swoich szponach po ostatnią stronę.
„Boska proporcja” to świetnie skonstruowany kryminał, w którym czytelnik dostanie to, czego oczekuje od tego gatunku. Fenomenalnie poprowadzona fabuła, nietuzinkowy morderca, dopracowane zbrodnie. To wszystko składa się na prawdziwą ucztę literacką. Czytajcie!
Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 2023-08-10
Ilona Wolińska
Druga po "Boskiej proporcji" część cyklu kryminalnego z Agatą Stec. Po zakończonym śledztwie w sprawie morderstwa w gdańskim parku Oliwskim w niewyjaśnionych...
Matka to skarb, a miejsce skarbu jest głęboko pod ziemią. W zamkniętej dla zwiedzających palmiarni parku Oliwskiego zostają znalezione zaaranżowane, w...