Okładka książki - Breaking Waves (#2). Two Lives to Rise. Breaking Waves #2

Breaking Waves (#2). Two Lives to Rise. Breaking Waves #2

Druga część serii "Breaking Waves" nie daje odpowiedzi na najważniejsze pytanie postawione w pierwszym tomie. Wciąż nie wiemy, co stało się z Josie, za to pogłębiamy wątek kolejnej z pięciu przyjaciółek. Tym razem autorka przybliża losy Isabelli, zamożnej dziedziczki luksusowego hotelu znajdującego się w Harbour Bridge. Kobieta nie może narzekać na brak luksusów i pieniędzy, jednak w głębi serca odczuwa wielką samotność oraz nosi na barkach sekrety, które zdaje się, że zagnieździły się w jej umyśle na dobre.

Czy pojawienie się na wyspie Avery, jej dawnej przyjaciółki, coś zmieni? Jak na wydarzenia z przeszłości wpłynie obecność Prestona, nowego sąsiada Isabelli?

Ta część absolutnie nie odbiega od swojej poprzedniczki. Wręcz przeciwnie, jeszcze bardziej podkręca i nakręca jej duszny, nie tylko spowodowany przez wysokie, obecne w Karolinie Południowej temperatury, klimat. To kolejna historia, która pod przykrywką wakacyjnego vibe'u skrywa ogrom cierpienia, tr*um i nieprzepracowanych tajemnic z przeszłości.

W tej powieści, podobnie jak w pierwszej, przeszłość przeplata się z teraźniejszością, odmalowując tym samym kolejny portret psychologiczny innej niż poprzednim razem bohaterki, będący następnym tropem w drodze do poznania prawdy.

Jeśli miałabym określić gatunek tej serii, to myślę, że wpisałabym ją w granice new adult thrillera psychologicznego. Obie części (i przypuszczam, że kolejne będę równie spójne) są mocne w wyrazie, trudne, nacechowane mnóstwem ciężkich emocji — a wszystko to sprawia, że nie sposób nie zaangażować się w tę historię, nie da się przez nią przejść z obojętnością.

Jest tu wszystko, co lubię: wspomniane trudne emocje, dziwne i skomplikowane relacje, motyw enemies to lovers (czyli element romansu, check!), dawne sekrety, przyjaźń i tajemnicze zaginięcie.

Te elementy przez cały czas trwania akcji pozornie układają się w jedną całość, żeby na końcu wprowadzić je w totalny chaos i jednym zdaniem zrujnować wszystko, co tak skrupulatnie było budowane przez cały czas. No uwielbiam, że autorka tak doskonale się z nami bawi!

Czekam z niecierpliwością na kolejną część!

Informacje dodatkowe o Breaking Waves (#2). Two Lives to Rise. Breaking Waves #2:

Wydawnictwo: MT Biznes
Data wydania: 2025-05-16
Tytuł oryginału: Two Lives to Rise. Breaking Waves #2
Dodał/a opinię: zaczytania

Tagi: romans Romans z dreszczykiem Beletrystyka - problematyka dorastania Narrative theme: Love & relationships Beletrystyka - problematyka śmierci żałoby straty

Zobacz opinie o książce Breaking Waves (#2). Two Lives to Rise. Breaking Waves #2

Kup książkę Breaking Waves (#2). Two Lives to Rise. Breaking Waves #2

One Second to Love. Breaking Waves #1
Kristina Moninger0
Okładka ksiązki - One Second to Love. Breaking Waves #1

Pięć dziewczyn, cztery historie, jeden wielki sekret Poznały się na obozie surfingowym na małej wyspie u wybrzeży Karoliny Południowej i przyrzekły sobie...

Three Tides to Stay: Breaking Waves #3
Kristina Moninger0
Okładka ksiązki - Three Tides to Stay: Breaking Waves #3

Pięć dziewczyn, cztery historie, jeden wielki sekret. Odina Bianchi wie, że pewne sekrety powinny pozostać w ukryciu. Romans z Noahem - przystojnym i...