"(...) teoria zjedzenia żaby polega na załatwianiu jak najszybciej uwierającej nas sprawy".
Bohaterką książki jest Bubka, która ma w swoim życiu sporo rzeczy z kategorii „przez nikogo niechciane”: skarłowaciałą rączkę, zeza, nadwagę. Pracuje w budce z kurczakami należącej do jej ciotki, mieszka w zapuszczonym pałacyku w żółtym pokoiku, ma ojca z problemem alkoholowym i… węża.
Seria niefortunnych zdarzeń wywraca jej codzienność do góry nogami, a dziewczyna staje przed wyborem: dalej chować się przed światem czy spróbować coś zmienić. W jej życiu pojawia się internetowy coach Dorian i jego kurs motywacyjny „Krąg Pięciu Zwierzęcych Przemian”. Tylko czy to naprawdę może coś zmienić?
To historia, którą czyta się bardzo szybko, ale mimo swojej lekkości potrafi wywołać burzę w głowie. Zmusza do zatrzymania się i daje do myślenia. Na pierwszy rzut oka wydaje się zwyczajna, ale im dalej się w nią wchodzi, tym bardziej widać, ile jest w niej prawdy o życiu.
Główna bohaterka nie ma łatwo – zmaga się z kompleksami, samotnością i poczuciem, że kompletnie nie ogarnia swojej rzeczywistości. Ma pracę, której nie lubi, relacje, które ją męczą, i życie, które bardziej ją przytłacza, niż daje radość. Przełomowe wydarzenia, takie jak śmierć ojca i napad, zmieniają wszystko. Wtedy pojawia się pomysł na zmianę – trochę absurdalny, trochę śmieszny, ale jednocześnie bardzo realny. Internetowy coaching momentami brzmi jak żart, ale też pokazuje, jak bardzo ludzie chcą wierzyć, że da się wszystko naprawić w prosty sposób.
Najbardziej podobało mi się to, że ta książka jest taka zwyczajna, a przez to autentyczna. Bohaterowie nie są idealni, czasami wręcz irytują, ale dzięki temu wydają się prawdziwi. Jest też sporo ironii i lekkiego humoru, który sprawia, że nawet trudniejsze momenty nie przytłaczają.
Ta książka uczy przede wszystkim tego, że zmiana nie przychodzi nagle i nie da się jej kupić ani „wyklikać” w internecie. Pokazuje też, jak łatwo można wpaść w pułapkę porównywania się do innych i jak bardzo wpływa to na nasze poczucie własnej wartości. Zwraca uwagę na samotność, potrzebę akceptacji i na to, jak trudno czasem być sobą w świecie, który ciągle czegoś od nas wymaga.
Ogólnie uważam, że to bardzo dobra książka na deszczowy, wiosenny wieczór – ma w sobie coś prawdziwego i zostawia czytelnika z kilkoma przemyśleniami. Polecam.
[Współpraca @WydawnictwoRelacja]
Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 2026-03-11
BOOKSARE_MYPASSI
Mocny i wciągający debiut. Zaskakująca fabuła, rodzinne napięcia o krok od wybuchu i słowa, których kiedyś zabrakło, a teraz nikt ich nie usłyszy. Czy...