Poszukiwanie skarbów zawsze wzbudzało wiele emocji, a dla niektórych stało się wręcz obsesją. W czasie wojen wiele cennych dzieł zostało zrabowanych, zniszczonych lub ukrytych. Jednym z takich drogocennych skarbów do tej pory nieodnalezionych jest bursztynowa komnata. To jej poszukiwanie stało się głównym wątkiem powieści Leszka Hermana "Bursztynowa".
Drogi Johanna Carleya, dyrektora kreatywnego agencji reklamowej skrzyżowały się z nieodpowiednią osobą. Podczas akcji odzyskania starych rodzinnych dokumentów i ratowania siostrzenicy Igora Fleminga w ręce Johanna i jego przyjaciół dostają się również dokumenty gromadzone przez rosyjskiego oligarchę Sokołowa. Teraz uciekając się do szantażu żąda od Johanna odzyskania dwóch dokumentów skradzionych z jego zbiorów. Wszystko wskazuje na to, że są one kluczem do odnalezienia bursztynowej komnaty. Czy Johann spełni żądania rosyjskiego oligarchy? Czy miejsce ukrycia bursztynowej komnaty zostanie w końcu odnalezione? Co wspólnego z nią ma skamieniały las i granitowy głaz z niepokojącym napisem odkryte na wyspie Uznam czterysta lat temu?
Bohaterami powieści są postacie, które pojawiły się już we wcześniejszych książkach autora. W tej Leszek Herman na głównego bohatera wybrał Johanna Carleya. Pochodzi on z bogatej i wpływowej rodziny. Ojciec zajmuje wysokie stanowisko polityczne, a matka jest właścicielką dużej agencji reklamowej. Autor dobrze zbudował tą postać. Nie mam porównania jak ten bohater prezentował się we wcześniejszych powieściach, ponieważ to jedna z pierwszych przeczytanych przeze mnie książek pisarza, ale tutaj główny bohater wzbudził moją sympatię autentyzmem.
"Bursztynowa" to powieść sensacyjna z mocnym tłem historycznym. Jej akcja biegnie dwutorowo. Mamy opisane wydarzenia teraźniejsze skupiające się na odszyfrowaniu znaczenia tajemniczych dokumentów i poszukiwaniu bursztynowej komnaty poprzeplatane opisami wydarzeń sprzed czterystu lat na wyspie Uznam. Wydarzenia przeszłe zainteresowały mnie nawet bardziej niż teraźniejsze i z niecierpliwością czekałam na kolejne fragmenty tej historii. Choć "Bursztynowa" jest swego rodzaju częścią cyklu można spokojnie ją czytać nie znając wcześniejszych powieści. Autor świetnie zbudował tę opowieść, ale muszę przyznać, że trzeba się przy niej mocno skupić. Mnogość miejsc, bohaterów oraz ilość wiedzy historycznej, którą serwuje nam Leszek Herman jest ogromna. Często jeden szczegół, jedna z pozoru mało istotna informacja okazuje się później kluczowa. Choć książka jest raczej z tych grubszych, bo ma prawie sześćset stron czyta się ją dość szybko. Fabuła niesamowicie wciąga, a autor nie raz nas zaskakuje zwrotami akcji. Zakończenie jest bardzo udane, spajające obie historie w jedną całość.
Leszek Herman w swojej powieści porusza wątek wojny w Ukrainie i związanych z nią sankcji nałożonych w Anglii na rosyjskich oligarchów. Przedstawia zasady działania wojny hybrydowej. Pokazuje, jak wszystko jest skrupulatnie planowane i systematycznie wdrażane by w konsekwencji wywołać dezinformację, skompromitować niewygodne osoby oraz zachwiać stabilnością rządu. W przytoczonej przez Hermana opowieści sprzed lat możemy natomiast zobaczyć kulisy sądów o czary, które uświadamiają jak te sądy były niesprawiedliwe, a przyznanie się do winy wymuszano torturami. Autor pokazuje, że czasami wystarczyła jedna plotka by skazać kobietę na śmierć.
"Bursztynowa" Leszka Hermana to powieść mocno osadzona w historii wojny trzydziestoletniej na Pomorzu. Myślę, że jest to książka dla każdego, kogo interesuje tamten okres, kto jest zainteresowany dawnymi dziejami Pomorza, oraz dla wszystkich ciekawych historii bursztynowej komnaty.
Wydawnictwo: Muza
Data wydania: 2024-10-09
Iwa90
Im bliżej mu było do tej upiornej liczby z czwórką na początku, tym częściej myślał o tym, że jest jedynakiem i prędzej czy później będzie musiał przejąć po ojcu jego obowiązki, ogromny majątek ziemski, wszystkie te sady, serowarnie, gorzelnie, produkcję wina, plus jakieś ekologiczne duperele, które ojciec wciąż wymyślał ze swoimi zarządcami, żeby podnieść rentowność majątku.
Według legendy Kordula była dwórką brytyjskiej księżniczki zamordowanej wraz z dziesięcioma tysiącami dziewic przez Hunów. Jej szczątki uznano za święte...
Akcja "Latarni umarłych" rozgrywa się w rok po wydarzeniach opisanych w "Sedinum – wiadomość z podziemi". Troje młodych ludzi – Paulina, Igor...
Trzystuletnia historia komnaty rozpoczęła się od rozbudowy pałacu w Charlottenburgu. Według projektu sala dekorowana bursztynem miała znaleźć się na parterze pałacu.