Okładka książki - Było, minęło

Było, minęło

Ile można wybaczyć w imię miłości ? Czy warto dawać kolejną szansę ?

Sądzę, że każdy kto przeczyta “Było, minęło”, nawet jeśli z uporem trzyma się zdania, że nie wchodzi się dwa razy do tej samej rzeki, będzie wg mnie trzymać kciuki za szczęście Zosi i Bartka, którym już kilka lat temu nie wyszło.

“Kochałem ją bardziej niż samego siebie, a nie mogłem tego wyznać. Nienawidziłem jej jeszcze bardziej, ale to już mogłem jej powiedzieć.”

To on złamał jej serce. Usłyszała coś co na lata zostawiło głębokie rany i nie chciała go nigdy więcej widzieć. Poturbowana przez los była już zanim go poznała. Zosia to niezwykle silna kobieta, troskliwa, odpowiedzialna, pracowita… A w chwili kiedy uwierzyła, że mimo piekła w domu rodzinnym ma szansę na szczęście, on jej brutalnie tej nadziei pozbawił.

Teraz gdy po latach ponownie pojawia się w jej życiu i wszystko co przez ten czas budowała chwieje się w posadach, sam zachowuje się jak skrzywdzona ofiara. Jakim cudem oboje skończyli tę znajomość tak poturbowani? Czy uda im się to wszystko wyjaśnić i poskładać na nowo? Czy machną ręka mówiąc: było, minęło i każde pójdzie w swoją stronę?

To kolejna książka, której nie doceniłam. Sądziłam, że będzie to lekki i zabawny romans z twixami w tle. Jednak bliźniaki nigdy zepchnąć na drugi plan się nie pozwolą. Później,  po perwersyjnym nieco wstępie, przygotowałam się wręcz na ognisty erotyk, przy którym fantazja będzie szaleć. Ale autorki znów mi się zaśmiały w twarzy i zaserwowały opowieść o ludziach, którzy mocno kochali, którzy pokładali w tej miłości duże nadzieje ale popełnili też sporo błędów, przez które kilka lat spędzili osobno, by los dał im drugą szansę. Szansę tę w pierwszej chwili uznali za karę, tortury, po których znów będą lizać rany i długo wstawać z kolan. Ale może dostrzegą ile mogą na tym zyskać?

Piękna opowieść także o szczególnej więzi rodzinnej, zarówno rodzeństwa Karczmarczyków jak i wyjątkowego stadka Małeckich. Autorki pokazały jak piękna więź może łączyć rodzeństwo. Noo…bliźniaki chwilami tę więź mają specyficzną i przekraczającą pewne granice moralności i intymności ale… co kto lubi ;)

Nie brak tu też humoru, który nadaje lekkości tej historii, by nie było zbyt dramatycznie i przygnębiająco. Chwilami naprawdę dostajemy tych emocji lawinami, czuć je gdy nasza para obnaża swoje traumy i blizny, łezka może się w oku zaręcić. Ale z pomocą uroczego rodzeństwa tych dwojga i szalonej cioci, uda Wam się przejść przez to bez urazów psychicznych, choć z pewnością na długo książkę zapamiętacie.

Gdy zobaczyłam pierwszą książkę Kasi i Darii, byłam zaintrygowana ale też nieufna. Teraz żałuję, że nie chwyciłam za nią od razu. Tu się przekonałam jak świetnie idzie im pisanie i z pewnością nadrobię zaległości, bo ich styl i kreatywność, umiejętność lawirowania pomiędzy poszczególnymi wątkami i emocjami, jest na miarę bestsellerowych autorów. Jeśli jeszcze nie daliście im szansy to weźcie ze mnie przykład i koniecznie przeczytajcie tę historię.

Ale ostrzegam ! Jak już to zarezerwujcie sobie kilka godzin, bo za cholerę nie da się tego odłożyć jak już się zacznie! Próbowałam ale “jeszcze jeden rozdział” zamieniłam w “muszę wiedzieć jak to się skończy”. A później żałowałam, że stron było tak mało. Kac książkowy gwarantowany. I warto pocierpieć.

Dziękuję za egzemplarz do recenzji.

Informacje dodatkowe o Było, minęło:

Wydawnictwo: Motyle w nosie
Data wydania: 2025-05-29
Dodał/a opinię: Marta BONIECKA

Tagi: romans literatura obyczajowa obyczajowa romans Literatura obyczjaowa age gap

Zobacz opinie o książce Było, minęło

Kup książkę Było, minęło