Maria prawnego dnia dowiaduje się od męża, że musi odpocząć i po prostu od niej odchodzi. Chłop pakuje swoje rzeczy i jak gdyby nigdy nic wychodzi i zostawia kobietę samą w oszołomieniu. Oczywiście na początku Maria rozpaczała i nie mogła w to uwierzyć i za wszelką cenę przekonywała się że mąż za chwilę wróci.
~
Nasza bohaterka chce się otrząsać po tych przeżyciach bo przecież ma córeczkę, która potrzebuje opieki ale przede wszystkim matki. Pomagają jej w tym oczywiście przyjaciółki i rodzina a ona za wszelką cenę chce zacząć życie na nowo. Co wydarzy się w życiu bohaterki? Czy uda jej się zacząć żyć na nowo? Czy w końcu zapomnij o mężu? Czy rozwiąże wszystkie swoje problemy?
~
Książka zawiera dużo humoru, znajdzie się też ten czarny humor, który ja osobiście lubię. Niby opowieść o dramacie jaki rozgrywa się w życiu Marii ale tak naprawdę to książka pokazująca jak się podnosić po porażce. Autorka chciała pokazać jak przede wszystkim odnaleźć siebie w dość trudniej sytuacji życiowej. Jednocześnie pokazuje czytelnikowi jak stać się najlepszą mamą dla swojego dziecka.
~
I tu ze smakiem muszę dodać na tym koniec plusów. Książka od początku wciąga naprawę mega akcja gna, bohaterka coś tam działa coś się dzieje jest wesoło i ciekawie. Do momentu gdy z każdą przewracaną kartka sytuacja zwalnia, fabuła robi się monotonna i po prostu mnie osobiście zaczęła nudzić. Ale z czasem znowu fabuła nakręca tempo, być może moze był to celowy zabieg autorki ale mi osobiście się nie podobał.
~
Ja osobiście lubię jak akcja toczy się cały czas, nie lubię takich zbędnych przerywników, które po prostu zniechęcają mnie do czytania. Podsumowując to książka, która pokazuję, że czasem warto zamknąć pewien etap aby móc zacząć zupełnie nową historię. Autorka w niej ukazuje po prostu to, że nie warto się poddawać. Ja co do tej książki mam mieszanie uczucia, ale może ktoś z Was będzie nią wręcz zachwycony.
Dziękuję wydawnictwu Muza, ale przede wszystkim portalowi Lubimy czytać za egzemplarz ♥️
Wydawnictwo: Muza
Data wydania: 2026-05-20
Joanna Szymczak
Podobno rozwiązaniem wszelkich problemów jest pokochanie siebie. No tak, ale jak to zrobić, gdy nawet nie wiesz, czy siebie znasz i lubisz? Czy możesz...
Houston, mamy problem! My, kobiety, mamy problem ze strachem. O tyle poważny, że hamuje nas nie tylko przed realizacją szalonych marzeń, ale i przed...