Większość osób posiada w swoich domach telewizor (laptop, radio), a niektórzy nawet kilka. Również większość, każdego wieczoru zasiada przed nimi i ogląda różne, często próżne programy, które niczego sensownego nie wnoszą do życia. Tak samo większa część społeczeństwa idzie za głosem tłumu, nie biorąc pod uwagę tego, czy to, co widzimy w telewizji, jest prawdziwe, czy to tylko misternie uknuta intryga na rzecz lepszej oglądalności – sprzedaży. Media potrafią doskonale manipulować człowiekiem.
Martha żyje w świecie, który głosi zasadę: oko za oko, ząb za ząb – kara musi odpowiadać winie. Dla niektórych nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie to, że o losie skazanego decydują widzowie zasiadający przed telewizorami. A wszystko po to, aby mieć zapewniony pewny rodzaj „rozrywki”. Życie to nie talk-show, aby o czyimś istnieniu przesądzali ludzie majętni za pomocą telefonu, bo zanim podejmie się ostateczną decyzję o egzekucji, powinno się być pewnym czyjejś winy.
Autorka akcentuje, że bogaci i wpływowi są zdolni zrobić wszystko. Mogą oskarżyć, osądzić, oczernić, a tłumy przed telewizorami wierzą w każde ich słowo. Książka: o korupcji i zawieranych układach; o manipulacji i kłamstwach; o złym wymiarze sprawiedliwości; o przepaści między ubogimi a bogatymi; o tym, że bogaty nie znaczy „dobry”, a biedny „zły”. Nie ma tutaj miejsca na szarość, coś pomiędzy jest tylko biel i czerń – niewinny i winny. A o losie skazanych decydują ci, których stać na oddanie głosu.
Książka podzielona jest na siedem rozdziałów, opisujących siedem dni, które Martha spędza w celach śmierci. Historia trzyma w napięciu od pierwszych stron, akcja toczy się dynamicznie, a końcowe rozdziały są niezwykle ekscytujące i zaskakujące. Autorka miała niebanalny pomysł na fabułę i w pełni to wykorzystała, przy czym zwróciła uwagę na to, w jak prosty sposób za pomocą telewizji można manipulować ludźmi. Stworzyła książkę, która idealnie nadaje się do jej zekranizowania. Gdzieś w tle pojawia się wątek miłosny, jednakże autorka nie na nim się skupiła, ale w tym przypadku jest to atutem książki. Zakończenie, które jest otwarte, sugeruje, że być może w przyszłości poznamy historię głównej postaci męskiej, czyli Isaac'a?
Moim zdaniem pisarka sprawnie operuje słowem i kładzie nacisk na mocne i dobrze zobrazowane emocje. Nie nudzi zbędnymi opisówkami, buduje przykuwające uwagę dialogi, które pozwalają bardzo sprawnie chłonąć kolejne strony. Treść skłania do refleksji. A bohaterowie mimo młodego wieku okazują się nad wyraz dojrzali. Jedna z lepszych młodzieżówek, które czytałam w tym roku. Uważam, że czytelnik w każdym wieku znajdzie tutaj coś dla siebie, manipulacja ludźmi poprzez różne środki masowego przekazu nie jest jedynie fikcją stworzoną na potrzeby książki, jest to problem, z którym stykamy się każdego dnia. Polecam.
Wydawnictwo: Debit
Data wydania: 2017-03-29
Tytuł oryginału: Cell 7
Magnolia044
Martha i Isaac zdołali uciec, lecz muszą się ukrywać. W świetle propagandy rządowej są niebezpiecznymi dla społeczeństwa buntownikami. Choć za ich głowy...