Okładka książki - Chata na Siwym Groniu

Chata na Siwym Groniu

Spragniona słońca, przyrody i zieleni, z zachwytem sięgnęłam po „Chatę na Siwym Groniu”. Szukałam książki, która przeniesie mnie w miejsce, gdzie czas płynie wolniej, a życie nabiera smaku i sensu dzięki codziennym drobiazgom. I już po pierwszych stronach wiedziałam, że ta historia jest właśnie tym, czego potrzebowałam – spokojnym azylem, w którym można odnaleźć siebie.

Maryla Bastak w niezwykły sposób potrafi oddać urok beskidzkich pejzaży – opisy przyrody są tak plastyczne, że niemal czułam zapach mokrej trawy, chłód górskiego powietrza i ciepło bijące z kominka w chacie. Autorka ma dar snucia opowieści, które nie tylko wciągają, ale też otulają serce spokojem. „Chata na Siwym Groniu” to nie tylko miejsce akcji – to symbol ciepła, schronienia i prawdziwego domu, którego każda z nas czasem potrzebuje.

Główną bohaterką jest Maryla – kobieta odważna, silna i zdeterminowana, by zbudować swoje miejsce na ziemi. Trzydzieści lat temu osiedliła się w starej chacie na górskim szczycie i choć droga do akceptacji i stworzenia nowego życia nie była łatwa, krok po kroku zdobywała zaufanie miejscowych, jednocześnie zakorzeniając się w tym surowym, ale pięknym świecie. Jej opowieść jest pełna ciepła, humoru, życiowych mądrości i chwil wzruszenia. To historia o magii codzienności, o tym, że dom tworzą ludzie, wspomnienia i serce, które się w niego wkłada.

Z radością odkryłam, że „Chata na Siwym Groniu” ma swoją kontynuację. Nie mogąc się doczekać dalszych losów Maryli i jej wyjątkowego azylu, od razu zabieram się za kolejną część tej pięknej opowieści.

Jeśli marzysz o chwili wytchnienia, o zanurzeniu się w ciepłej, refleksyjnej i niespiesznej historii – ta książka jest dla Ciebie. „Chata na Siwym Groniu” to opowieść, która koi, inspiruje i pozwala uwierzyć, że każdy może odnaleźć swój raj na ziemi. Gorąco polecam!

Informacje dodatkowe o Chata na Siwym Groniu:

Wydawnictwo: Novae Res