Okładka książki - Chłopak z Pragi. Autobiografia. Ks. Bogusław Kowalski w rozmowie z Katarzyną Szkarpetowską

W dobie licznych apostazji, agresywnego antyklerykalizmu i głośnych starań o całkowitą laicyzację państwa, takie książki, jak ta są niezwykle cenne. Pozwalają zrozumieć to, że Kościół, jak każdą inną instytucję, tworzą ludzie - raz lepsi, raz gorsi. Rozmowa Katarzyny Szkarpetowskiej z księdzem Bogusławem Kowalskim pozwala odkryć tą lepszą stronę ludzi - zarówno wiernych, jak i tych, którzy tych wiernych do Boga prowadzą.

Na łamach tego tomu spisano wiele humorystycznych, ale i poważnych zdarzeń z życia tego kapłana. Niniejszy wywiad pokazuje, jak normalny jest to człowiek. Podczas lektury można nieraz odnieść wrażenie, że zna się go od zawsze, jak najlepszego sąsiada, kumpla z boiska, czy z uczelni. Mam wrażenie, że ksiądz Bogusław w tej historii ukazuje swoje powołanie od właściwej strony, nie szczędząc przy tym treści, które mówią o jego słabościach, dzięki czemu jest bardzo autentyczny. "Chłopak z Pragi" to książka o istocie ważnych w życiu wydarzeń, o pokorze, o szacunku do drugiego człowieka, o przyjaźni, o miłości i wreszcie o przemijaniu. Odnajduję w tym księdzu olbrzymią pasję do swojej profesji. Ks. Kowalski w swoich wypowiedziach (głównie w anegdotach) niejednokrotnie udowadnia, że do świętości biegną różne drogi. Życzę więc każdemu, aby odnalazł swoją.

Informacje dodatkowe o Chłopak z Pragi. Autobiografia. Ks. Bogusław Kowalski w rozmowie z Katarzyną Szkarpetowską:

Wydawnictwo: Esprit
Data wydania: 2024-04-02
Kategoria: Duchowość, religia
Dodał/a opinię: bookprotector

Tagi: Religie i wierzenia

Zobacz opinie o książce Chłopak z Pragi. Autobiografia. Ks. Bogusław Kowalski w rozmowie z Katarzyną Szkarpetowską

Kup książkę Chłopak z Pragi. Autobiografia. Ks. Bogusław Kowalski w rozmowie z Katarzyną Szkarpetowską

#Kawa z Bogiem. czyli jak zrozumieć to, w co wierzę
Katarzyna Szkarpetowska0
Okładka ksiązki - #Kawa z Bogiem. czyli jak zrozumieć to, w co wierzę

Czy o względy Pana Boga należy zabiegać?  Jak w relacji z Bogiem zagospodarować własną kreatywność?  Czy warto chodzić do kościoła, jeśli nie czujemy...

Katarzyna Szkarpetowska0
Okładka ksiązki - Bóg nie umie dawać mało. Ks. Piotr Pawlukiewicz we wspomnieniach bliskich i znajomych

Słowa i życie księdza Piotra Pawlukiewicza zainspirowały miliony Polaków. Dziennikarka Katarzyna Szkarpetowska w książce Bóg nie umie dawać mało zebrała...