Okładka książki - Ciałko. Hiszpania kradnie swoje dzieci

Ciałko. Hiszpania kradnie swoje dzieci

W tym tygodniu postanowiłam sięgnąć po reportaż „Ciałko. Hiszpania kradnie swoje dzieci” autorstwa Katarzyny Kobylarczyk. Książka ukazała się nakładem Wydawnictwa Czarne, które od lat kojarzy mi się z wartościowymi reportażami. Ksiązka porusza niezwykle trudny i bolesny temat kradzieży dzieci w Hiszpanii. Autorka opisuje historie rodziców, którym tuż po porodzie przekazywano informację, że ich dziecko zmarło. W wielu przypadkach nie pozwalano nawet zobaczyć ciała ani się z nim pożegnać. Rodzice byli pozostawieni z ogromnym bólem i pytaniami, na które przez lata nikt nie chciał lub nie potrafił odpowiedzieć. Z perspektywy czasu okazuje się, że w wielu takich przypadkach dzieci wcale nie umierały - były po prostu odbierane rodzicom i sprzedawane innym rodzinom.

To właśnie ten aspekt książki robi największe wrażenie. Czytając, trudno oprzeć się myśli, że taka sytuacja mogła spotkać właściwie każdego. Wystarczyło znaleźć się w odpowiednim miejscu i czasie - w szpitalu, w którym działał cały system oparty na kłamstwie i manipulacji. Autorka pokazuje, jak przez lata funkcjonował mechanizm, w którym uczestniczyły instytucje państwowe i kościelne. Wszystko kręciło się wokół pieniędzy, ale skutki tego procederu były dramatyczne dla rodzin.

Szczególnie poruszające są fragmenty dotyczące rodziców, którzy od początku czuli, że coś jest nie tak. Niektórzy z nich mieli intuicję, że historia o nagłej śmierci dziecka nie jest prawdziwa. Zadawali pytania, próbowali dociekać prawdy, ale spotykali się z milczeniem albo zbywaniem. Kobylarczyk z dużą empatią opisuje ich walkę o poznanie prawdy.

Podczas lektury bardzo często przychodziła mi na myśl książka „Łowcy skór. Tajemnice zbrodni w łódzkim pogotowiu” autorstwa Tomasz Patora. Choć obie publikacje dotyczą zupełnie innych wydarzeń, łączy je podobny mechanizm: systemowe nadużycia, które przez długi czas pozostawały ukryte oraz ludzie, którzy mieli odwagę o nich opowiedzieć. W obu przypadkach mamy też do czynienia z sytuacją, w której życie i śmierć zaczynają być traktowane w sposób skrajnie cyniczny - jako element mechanizmu napędzanego przez pieniądze.

Reportaż Kobylarczyk nie jest jednak wyłącznie zapisem faktów. To również opowieść o pamięci, stracie i próbie zrozumienia przeszłości. Autorka pokazuje, jak ogromny wpływ takie wydarzenia mają na całe życie ludzi - zarówno rodziców, którzy przez lata żyli w żałobie, jak i dorosłych już dzieci, które nagle odkrywają, że tak właściwie nie są biologicznymi dziećmi swoich rodziców.

To książka, która zmusza do refleksji i na długo nie daje o sobie zapomnieć. Po jej przeczytaniu trudno przestać myśleć o tych wszystkich historiach i o tym, jak łatwo w pewnych warunkach może dojść do tragedii, gdy instytucje, którym ufamy, zawodzą. „Ciałko. Hiszpania kradnie swoje dzieci” to reportaż ważny, poruszający i potrzebny - taki, który zostaje z czytelnikiem na długo po zamknięciu ostatniej strony.

Reasumując reportaż „Ciałko. Hiszpania kradnie swoje dzieci” autorstwa Katarzyny Kobylarczyk porusza wstrząsający temat kradzieży noworodków w Hiszpanii i pokazuje dramat rodziców, którym wmawiano śmierć dziecka, choć w rzeczywistości było ono sprzedawane innym rodzinom. To przejmująca i skłaniająca do refleksji książka, która - podobnie jak „Łowcy skór. Tajemnice zbrodni w łódzkim pogotowiu” Tomasza Patora - pokazuje, jak systemowe nadużycia i chciwość mogą prowadzić do ludzkich tragedii.

Informacje dodatkowe o Ciałko. Hiszpania kradnie swoje dzieci:

Wydawnictwo: Czarne
Data wydania: 2023-10-04
Kategoria: Literatura faktu, reportaż
ISBN: 9788381917728
Dodał/a opinię: Roksana

Tagi: Hiszpania - dyktatura generała Franco (ok. 1940-1975)

Zobacz opinie o książce Ciałko. Hiszpania kradnie swoje dzieci

Kup książkę Ciałko. Hiszpania kradnie swoje dzieci

Ciałko. Hiszpania kradnie swoje dzieci
Katarzyna Kobylarczyk0
Okładka ksiązki - Ciałko. Hiszpania kradnie swoje dzieci

Kiedy w 1999 roku hiszpański Sąd Najwyższy orzekł, że każde dziecko ma prawo wiedzieć, kim są jego rodzice, do biura prawnika Enrique Vili Torresa zaczęli...

Strup. Hiszpania rozdrapuje rany
Katarzyna Kobylarczyk0
Okładka ksiązki - Strup. Hiszpania rozdrapuje rany

Osiemdziesiąt lat po zakończeniu wojny domowej Hiszpania wciąż nie wie, co zrobić z ciałami ofiar. Musiało minąć ćwierć wieku od śmierci generała Francisco...