"Ciemna woda" to piata część serii Charlotte Link o "Kate Linville", która od pierwszej strony wciąga w głąb tajemnicy sprzed lat i nie daje się odłożyć na później.
Od lat po książki autorki sięgam w ciemno, lubię jej styl pisania i mam niemal wszystkie jej książki w swojej własnej bibliotece. Czasem wracam do nich tak, jak do Agaty Christie...
Od pierwszych stron czuje się napięcie, prolog zaczyna się od samobójstwa kobiety w styczniu 2008 roku, a później poznajemy makabryczną zbrodnię dokonaną na plaży w szkockiej zatoce kilka miesięcy później. Co może łączyć oba te wydarzenia? Czy kobieta, która wyskoczyła z okna i dwa zamordowane małżeństwa, które biwakowały na plaży mają ze sobą coś wspólnego? Kto i dlaczego dokonał tak okrutnej zbrodni?
" To, co wydarzyło się dzisiaj, przelało czarę. Która w gruncie rzeczy od bardzo dawna była pełna."
"Biwakowanie w Szkocji, nad morzem odbierał jako autentyczną przygodę. Czuł się jak wiking, jak pierwszy osadnik, jak odkrywca."
Morderstwa z Kilbride na zawsze pozostają nierozwiązaną zagadką, nawet nie ustalono żadnych podejrzanych, którzy mogliby być sprawcami.
Po prologu przenosimy się kilkanaście lat później, w 2023 roku sprawa ponownie staje się obiektem zainteresowania.
W tej książce autorka stosuje przeplatanie przeszłości z bieżącymi wydarzeniami, dzięki czemu łatwiej nam zrozumieć i poznać całą historię oraz to co łączy przeszłość z teraźniejszością. Okazuje się, że jedna osoba ocalała ze zbrodni w 2008 roku. To Iris, córka jednego z małżeństw, która do tej pory zmaga się z traumą. W czasie zabójstwa rodziców schowała się po mostem i do tej pory cierpi na lęk przed każdym takim obiektem. Nawet podróżując samochodem, boi się wjechać na most... Jednak ostatnio dziewczyna oprócz tej fobii czuje jakiś nieopisany wewnętrzny lęk, wydaje jej się, że jest przez kogoś obserwowana. Kto może ją śledzić?
Kate podpadła w czasie prowadzenia śledztwa i została wysłana na przymusowy urlop. A Caleb, chociaż jakiś czas temu odszedł z policji zajmuje się pewna sprawą. Prosi tez o pomoc Kate, lecz ona podchodzi do tego początkowo dość sceptycznie. Czuje się samotna i opuszczona przez wszystkich...
"Wolałaby co tydzień kłócić się z partnerem, cierpiącym z powodu jej ciągłych nieobecności, niż wiecznie wracać do pustki i ciszy domu, w którym nikt na nią nie czekał."
"Właśnie dlatego odszedł ze służby. Ta świadomość, że nie każdego uda nam się dopaść. Że nie z każda sprawą się uporamy. Że zawsze jakieś śledztwa nie zostaną zakończone. Że przestępcom zbrodnie ujdą na sucho."
Przypadkiem Iris trafia na Caleba, który postanowił pomóc dziewczynie. Kate podąża ich śladem, bo czuje, że powinna pomóc byłemu partnerowi. Dokąd ich ta sprawa zaprowadzi?
Oboje próbują za wszelką cenę rozwiązać sprawę zabójstwa sprzed lat. Czy uda się ująć sprawców?
Autorka i tym razem ciągle zwodzi i kluczy podkręcając jednocześnie cały czas napięcie, które towarzyszy od początku.
Opisy szkockich krajobrazów są tak realistyczne, że oczami wyobraźni możemy poczuć się jakbyśmy byli na plaży, gdzie dokonano makabrycznej zbrodni...
Zakończenie jak niemal zawsze dość zaskakujące, nieco też smutne, nie dało się zbyt wcześnie go przewidzieć.
Czekam na dalszą cześć tej serii.
Polecam.
Wydawnictwo: Sonia Draga
Data wydania: 2025-05-21
Tytuł oryginału: Dunkles Wasser
Myszka77
Samson obserwuje życie zupełnie sobie obcych kobiet. Identyfikuje się z nimi i chce wiedzieć o nich wszystko. Może dlatego, że jego własne życie składało...
Kate Linville, policjantka pracująca w Scotland Yardzie, czuje, że odebrano jej szczęśliwe życie. Ojciec był jedyną osobą, którą ta nieśmiała i samotna...