„…ciemniejsza strona nocy istnieje. A cisza, którą jesteśmy otoczenie, jest po stokroć boleśniejsza od przemocy i krzyków, jakich doświadczyć możemy za dnia”.
„Ciemniejsza strona nocy” to książka, która porusza bardzo ważne tematy, takie jak molestowanie, obnażanie się w internecie, śmierć kogoś bliskiego, samobójstwo.
Lucy to młoda dziewczyna, która zmaga się z krzywdą jaka ją otacza. Mimo młodego wieku wiele w życiu przeszła. Dom to istne piekło, które stworzył jej ojciec. Kłótnie z matką, alkohol, molestowanie seksualne. Lucy powoli traci chęć życia i chce uciec jak najdalej. Rozsyła w internecie swoje nagie zdjęcia, żeby zarobić pieniądze na ucieczkę. Ma jej w tym pomóc wieloletni przyjaciel, który jak się później okaże, okazał się zwykłym zdrajcą i również przyczynił się do krzywdy dziewczyny.
Brawo dla autora za odwagę, że poruszył tak ciężkie, życiowe tematy. Często myślimy, że ludzie w młodym wieku nie mają żadnych zmartwień. Jest to bardzo błędne myślenie. Przykładem jest Lucy, bohaterka tej książki, która może się utożsamić z każdym z nas.
Obecnie nastolatek musi zmierzyć się z wieloma trudnymi sytuacjami, które dotyczą różnych sfer. Warto wiedzieć, z czym zmagają się nastolatki, aby lepiej je zrozumieć i mieć szansę pomóc.
Wśród młodych ludzi coraz częściej dochodzi to samobójstw. Nie radzą oni sobie ze swoimi problemami, dorośli często ich nie rozumieją lub bagatelizują problem.
Uważam, że jest to świetnie napisana książka jak na początkującego autora. Czekam na więcej.
Wydawnictwo: Poligraf
Data wydania: 2020-06-22
Kategoria: Dla młodzieży
monikaswiatek
Miejscowy alchemik Erick Horldston wiedzie spokojne życie wraz ze swoją wybranką Anną Loff w okręgu Czterech Wysp. Wysoki blondyn większość czasu spędza...