"Cień pamięci" to opowieść o kobiecie cierpiącej na Alzheimera, pokazująca wiernie, jak wyglądają postępy tej choroby, jak dotkliwe staje się zapominanie i jak bardzo zaangażowana musi być rodzina, by zapewnić takiej osobie bezpieczeństwo. Trzeba się z nią obchodzić, jak z dzieckiem, ponieważ zachowuje się nieobliczalnie. Niezwykle przykre jest to, że nie poznaje nawet swoich bliskich. Książka ta odsłoniła też trudne relacje między matką i córką, obarczone zatajoną tragedią, niedopowiedzeniami. Pokazała, że miłość potrafi wybaczać i, że nawet obcy ludzie są zdolni do poświęceń i do empatii. Odkryła przed czytelnikiem obraz ośrodka, do którego trafiają chorzy i zajmuje się nimi fachowo wyspecjalizowany personel. Dzięki C.J. Clark mogłam dowiedzieć się, jak faktycznie wygląda życie chorych na Alzheimera i jak rodzina radzi sobie w tej sytuacji. To pierwsza powieść, w jakiej spotkałam się z taką tematyką i sądzę, że jest dobrze napisana, prostym językiem, bez skomplikowanych, medycznych zwrotów. A do tego fascynuje, gdyż zawiera w sobie również tajemnicę. Polecam.
Informacje dodatkowe o Cień pamięci:
Wydawnictwo: Prószyński i S-ka