Okładka książki - Cisza w mazurskim lesie

Cisza w mazurskim lesie

„Cisza w mazurskim lesie” Sandry Podleskiej jest już piątą książką autorki, ale ja zetknęłam się z jej twórczością po raz pierwszy. Spotkanie to było dla mnie zaskakujące i zadziwiające, „Cisza w mazurskim lesie” jest bowiem wielowymiarowym kolażem powieści obyczajowej z kryminałem, w który autorka wkleiła słodko-gorzki wątek romansowy.

Widok na okładce i blurb w niewielkim stopniu zapowiadały to, co znalazłam w jej wnętrzu. Młoda dziennikarka śledcza jedzie wraz z kolegą z pracy do małej osady koło Ostródy rozwiązać zagadkę tajemniczej śmierci kobiety. Olszyny Czarne okazują się mało przyjazne obcym, więc Laura stosując dziennikarką „wcieleniówkę” jako turystka próbuje zdobyć potrzebne informacje. Dziennikarka nie przewidziała, że ten wyjazd odmieni jej życie, spowoduje, że zmianę perspektywy życiowej i priorytetów. Wydarzenia zmierzające w kierunku zaskakującego rozwiązania zagadki kryminalnej prowadzą nas poprzez całą gamę przeżyć osobistych zarówno głównej bohaterki jak i postaci drugoplanowych. Przeżyć niezwykle intensywnych, głębokich. Laura zmuszona zostanie do stawienia czoła swojej przeszłości, odsłonięcia starych ran, by pozwolić im się zagoić. Ale los nie będzie dla niej łaskawy, bo obok blizn pojawią się nowe rany. Dziennikarka będzie miała także okazję zweryfikować swoją umiejętność oceny ludzi. Zmiany oraz różnorodne refleksje i przemyślenia czekają także innych bohaterów powieści, a ich skutki będą zaskoczeniem zarówno dla nich samych jak i dla czytelnika.

Podczas rozwiazywania zagadki kryminalnej główna bohaterka poznaje życie mieszkańców niewielkiej miejscowości, gdzie osoby takie jak Amelia czy Anna utknęły w skomplikowanych relacjach bez szansy na zmianę swojego losu. Dowiemy się jak sobie z tym radzą. Z kolei inni świadomie wybrali życie z dala od ludzi, blisko przyrody.

Stworzone przez Sandrę Podleską postacie są niebanalne, zróżnicowane, realistyczne i wielowymiarowe. Każda z jest inna niż nam się początkowo wydawało, światu prezentują pewne fasady za którymi kryją prawdziwe twarze, które z czasem poznajemy. Laura, Amelia i Erni mają za sobą różne, bardzo bolesne, traumatyczne przeżycia, które pozostawiły w nich emocjonalne ślady. Każde z nich na swój sposób poradziło z wydarzeniami z przeszłości, ale czy na pewno? Podczas lektury dowiemy się czy przeszłość pozostawili już za sobą czy ciągle determinuje ona ich decyzje i zachowania, a także jakie ważne decyzje dotyczące przyszłości podjęli. Ich postępowanie wywołuje wiele mieszanych emocji, wśród których znajdują się zarówno współczucie jak i niezrozumienie, podziw, ale też potępienie.

Pisarka wykorzystała w swojej powieści motyw straty, który wpłynął w różny sposób na życie bohaterów.  A także traum z dzieciństwa i skutków porzucenia na rozwój najpierw dziecka, a potem młodej osoby. Mamy okazję przekonać się jak manipulacja i kłamstwo mogą zniekształcić patrzenie na ludzi. Możemy zastanowić się nad pojęciami winy, sprawiedliwości i zemsty w konkretnej sytuacji.  Wykonywany przez główna bohaterkę zawód został wykorzystany do pokazania czytelnikom funkcjonowania świata współczesnych mediów. Ze zdumieniem odkrywamy co rządzi tym obszarem i do czego posuwa się szef Laury i Arka by osiągnąć coś co określa mianem „sukcesu”.

Wątek kryminalny w powieści jest złożony, dwupłaszczyznowy, nieoczywisty, pojawiające się tropy są mylące lub służą pokazaniu czytelnikowi zupełnie czegoś innego niż początkowo myśleliśmy. Całość stworzonej intrygi dla mnie była zaskakująca, ale bardzo ciekawa i logicznie powiązana.

Wątek romansowy poprowadzony bardzo zawile i niesztampowo. Przeznaczenie, w które wierzą bohaterowie zupełnie poplątało ścieżki relacji pomiędzy nimi, by na koniec wprawić w zdumienie ostatecznym rozwiązaniem.

Styl autorki jest przejrzysty, wciągający, pełen różnorodnych emocji. Intryga jest zaskakująca, znakomicie skonstruowana i przemyślana. Pisarka zręcznie manipuluje czytelnikiem odsłaniając kolejne warstwy opowiadanej historii za pomocą zwrotów akcji i odkrywanych śladów. Wykreowane postacie szybko stają się realne i bliskie nam. Dokładność opisywanych miejsc sprawia, że z łatwością przenosimy się do Olszyn Czarnych czy Ostródy, aby wraz z bohaterami spacerować leśnymi ścieżkami czy wzdłuż jezior. Mimo tragicznych wydarzeń nie budzą one lęku a raczej spokój i nastrój refleksji.

Lekturę powieści polecam każdemu kto w książce szuka emocji, ukrytych tajemnic z przeszłości, trudnych wyborów, a także życiowej mądrości. „Cisza w mazurskim lesie” jest wartościową lekturą, która wymyka się schematom zapraszając do zastanowienia się nad życiowymi celami i wartościami.

Informacje dodatkowe o Cisza w mazurskim lesie:

Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2025-04-16
Dodał/a opinię: EMOL

Tagi: Literatura obyczajowo-rodzinna

Zobacz opinie o książce Cisza w mazurskim lesie

Kup książkę Cisza w mazurskim lesie

Zima w Jodłowym Zagajniku
Sandra Podleska0
Okładka ksiązki - Zima w Jodłowym Zagajniku

Spontaniczność to słowo, które nie istnieje w słowniku Ingi. Dziewczyna zmaga się z perfekcjonizmem oraz nadmierną potrzebą kontroli, a w jej poukładanym...

Lecznica na Pomorzu
Sandra Podleska0
Okładka ksiązki - Lecznica na Pomorzu

Czas postawić wszystko na jedną kartę! Nina mimo młodego wieku odczuwa rozczarowanie własnym życiem. Przypadkowo znaleziona pocztówka staje się impulsem...