Zarwałam noc dla „Cmentarza Osobliwości” i to była zdecydowanie dobra decyzja!
♥️🙌
Maximus Opoka, młody kurier kast, nie miał łatwego startu w życiu. Wychowany przez bossa, który przygarnął go z ulicy, chłopak dorastał w brutalnym świecie, gdzie walka o przetrwanie była codziennością. Kiedy jego życie dosłownie wisi na włosku, pojawia się tajemniczy Notariusz z propozycją, która zmienia wszystko. Max dowiaduje się, że jest spadkobiercą dworku i niemal bez namysłu podpisuje dokumenty, nie zdając sobie sprawy, że właśnie wkroczył do świata pełnego tajemnic.
Po przybyciu do nowego domu, Max spotyka się z chłodnym powitaniem. Dla mieszkańców dworku jest po prostu kolejnym z dziedziców, co nie wzbudza w nich entuzjazmu. Jednak z czasem, dzięki swojej determinacji i otwartości, zdobywa ich zaufanie i sympatię. Max szybko odkrywa, że na terenie posiadłości znajduje się niezwykły Cmentarz Osobowości miejsce, które nie jest zwykłym cmentarzem, a jego zadaniem jest pilnować go i strzec.
Ale co, gdy wszystko zaczyna wymykać się spod kontroli? Tajemnice wychodzą na jaw, a Maximus zostaje wciągnięty w wir wydarzeń, na które nie jest przygotowany. Do tego dochodzi tajemnicza postać dwunastoletnia dziewczynka o imieniu Opal, której tragiczna historia porusza do głębi. To właśnie jej los złamał mi serce najbardziej.
Przemiana, jaką przechodzi Max, jest jednym z najmocniejszych punktów tej opowieści. Z samolubnego, ulicznego chłopaka, który walczył wyłącznie o siebie, staje się opiekuńczym i odpowiedzialnym człowiekiem, który troszczy się o wszystkich wokół. Jego dojrzałość i chęć chronienia bliskich zasługują na wyjątkowe uznanie. To niesamowita transformacja, która sprawia, że trudno nie związać się z tą postacią emocjonalnie.
„Cmentarz Osobliwości”to nie tylko historia pełna tajemnic i niezwykłych wydarzeń, ale przede wszystkim opowieść o przemianie człowieka, który znajduje swoją drogę i sens życia w miejscu, w którym najmniej by się tego spodziewał. Pełna emocji i niespodzianek, porusza do głębi. Gorąco polecam!
Wydawnictwo: We need YA
Data wydania: 2023-09-06
Kategoria: Przygodowe
Pozytywny_wolumi
Ostatnie, co zapamiętał Hubert, to eksplozja szklanej piramidy pod Luwrem. Teraz budzi się w zatęchłym pomieszczeniu, ranny, ubrany w łachmany, w ekwipunku...
Jeszcze do niedawna Magda była zwykłą dziewczyną, pracującą w małej księgarni, jednak obecnie jej życie wygląda całkiem inaczej niż sobie to zaplanowała...