Okładka książki - Co mam na myśli, mówiąc, że jestem autystyczna

Co mam na myśli, mówiąc, że jestem autystyczna

♾️ RECENZJA ♾️

Tytuł: "Co mam na myśli, mówiąc, że jestem autystyczna"

Autor: Annie Kotowicz

Wydawnictwo: CeDeWu

[współpraca reklamowa]

Witam ☺️

Chciałabym Wam dziś przedstawić książkę, która jest uważana za przełomową i niezwykle wartościową pozycję w literaturze poświęconej autyzmowi.

Autorka oferuje nam niezwykły wgląd w wewnętrzny świat autyzmu. Nie pisze z perspektywy obserwatora tylko dzieli się osobistymi doświadczeniami,przemyśleniami i strategiami radzenia sobie z codziennością. To pozwala czytelnikowi zrozumieć autyzm w sposób, który jest często niemożliwy do osiągnięcia przez badania naukowe czy zewnętrzne obserwacje.

Jednym z kluczowych aspektów które autorka opisuje, jest wizualny sposób myślenia. Pokazuje, jak przetwarza informacje za pomocą obrazów,a nie słów,co ma ogromny wpływ na jej percepcję świata, uczenie się i funkcjonowanie. To pomaga obalić mity i stereotypy dotyczące autyzmu, pokazuje różnorodność i unikalne zdolności.

Książka nie tylko opisuje autyzm, się także dostarcza praktycznych wskazówek dla osób autystycznych, ich rodzin, nauczycieli i terapeutów.

Autorka dzieli się swoimi metodami radzenia sobie z wyzwaniami sensorycznymi, społecznymi i emocjonalnymi. Swoją historią i osiągnięciami przeciwstawia się tradycyjnym często negatywnym wyobrażeniom o autyzmie.

Pokazuje, że autyzm to nie tylko deficyty, ale także unikalne mocne strony i talenty.

Dla mnie książka jest głęboko inspirująca. Daje nadzieję i pokazuje, że diagnoza autyzmu nie musi oznaczać ograniczeń ale być punktem wyjścia do odkrywania własnych zdolności. Jest to lektura która potrafi zmienić sposób postrzegania autyzmu.

To fundamentalna lektura dla każdego kto interesuje się autyzmem, niezależnie od tego czy jest to osoba autystyczna,rodzic,czy po prostu ktoś chce poszerzyć swoją wiedzę i empatię.

Serdecznie polecam ❤️

Informacje dodatkowe o Co mam na myśli, mówiąc, że jestem autystyczna:

Wydawnictwo: CeDeWu
Data wydania: 2025 (data przybliżona)
Kategoria: Medycyna i zdrowie
Tytuł oryginału: What I mean when I say i'm autistic : unpuzzling a life on the autism spectrum
Tłumaczenie: Antonina Amelia Bury
Dodał/a opinię: Iza Naglik

Zobacz opinie o książce Co mam na myśli, mówiąc, że jestem autystyczna

Kup książkę Co mam na myśli, mówiąc, że jestem autystyczna